SPONSORED ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Χάλκη γίνεται πρότυπο «πράσινο» νησί με αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο στόλο οχημάτων

Η Χάλκη γίνεται πρότυπο «πράσινο» νησί με αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο στόλο οχημάτων

Πρωτοπόρος στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για μείωση του κλιματικού αποτυπώματος γίνεται η Χάλκη. Το μικρό ελληνικό νησί έχει την ευκαιρία να γίνει πρότυπο, καθώς ο στόλος των οχημάτων της θα είναι σύντομα ηλεκτροκίνητος και επομένως θα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας για όσους κατοίκους της αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Citroën

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Citroën, που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση της δράσης «Χάλκη Πράσινο - Έξυπνο Νησί», κύριος άξονας της οποίας είναι αρχικά η αντικατάσταση όλων των παλαιάς τεχνολογίας οχημάτων δημόσιας χρήσης του νησιού με νέα, ηλεκτροκίνητα οχήματα και κατόπιν, η προσφορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε κατοίκους και νομικά πρόσωπα του νησιού, σε τιμές κόστους. Παράλληλα, στο νησί θα πραγματοποιηθεί ένα ολιστικό, πράσινο και αειφόρο σχέδιο δράσης με προεκτάσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής του νησιού.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και σύντομα ο στόλος δημοσίων οχημάτων της Χάλκης θα είναι ηλεκτροκίνητος, καθώς ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroën θα παράσχουν δωρεάν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, για την αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων οχημάτων δημόσιας χρήσης στο νησί, καλύπτοντας τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας όπως της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι, οι φορείς και τα νομικά πρόσωπα του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν και το δικό τους παλαιάς τεχνολογίας, ρυπογόνο όχημα, με ένα ηλεκτροκίνητο σε τιμή κόστους, επιλέγοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα πράσινης και έξυπνης κινητικότητας που περιλαμβάνει ελαφρά τετράτροχα, επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα. Ταυτόχρονα με το νέο, ηλεκτροκίνητο όχημα, όσοι επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη δράση θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών τηλεματικής που διαθέτουν τα οχήματα της Citroën, παράλληλα με το μειωμένο κόστος χρήσης αλλά και επιπρόσθετα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο εξηλεκτρισμός του στόλου της Χάλκης γίνεται πραγματικότητα από τον Όμιλο Συγγελίδη και τη Citroën, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, δίνοντας στο νησί τον ρόλο του πρωτοπόρου. Εξάλλου, η άμεση εφαρμογή της δράσης αναμένεται να καταστήσει τη Χάλκη το πρώτο έξυπνο – πράσινο νησί της Ελλάδας.

Πιστή στη φιλοσοφία της εδώ και έναν αιώνα, η Citroën εμπνέεται από τη διαρκή επιθυμία των ανθρώπων για μετακίνηση και ελευθερία, συνδυάζοντας τεχνολογία, άνεση και αυθεντικότητα για να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ακολουθώντας το όραμά της, η Citroën, κάνει την αυτοκίνηση προσιτή σε όλους. Παράλληλα, ο πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, να δημιουργεί και να εξελίσσει καινοτόμες λύσεις. Η Citroën πάντα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά την εξέλιξη της κοινωνίας, προσπαθώντας να «ενστερνίζεται» και στη συνέχεια να ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η πανευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση «Χάλκη Πράσινο - Έξυπνο Νησί» από τον Όμιλο Συγγελίδη και τη Citroën, είναι σε πλήρη αρμονία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Η Ευρώπη άλλωστε προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εφαρμογή όσων προβλέπει το Ευρωπαϊκό Green Deal που εγκρίθηκε από τις χώρες της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και ήδη ισχύει σε αρκετές από τις παραμέτρους του. Όπως πολλοί ειδικοί επιστήμονες στην κλιματική αλλαγή επισημαίνουν, η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να εξελιχθεί σε κομβικό παράγοντα της επιτυχίας του πανευρωπαϊκού στόχου, σύμφωνα με τον οποίο, το 2050 η Ευρώπη θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον πλανήτη.

Η στροφή προς την βιώσιμη και καθαρή μετακίνηση αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και θεωρείται «εκ των ουκ άνευ» χαρακτηριστικών της μετάβασης στη νέα εποχή. H Citroën επέλεξε τη Χάλκη, που έχει χαρακτηριστεί ως ‘νησί της ειρήνης και της φιλίας των νέων όλου του κόσμου’, ως πρωτοπόρο στη μετάβαση αυτή, ως πρότυπο για τα υπόλοιπα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά νησιά.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ελληνική πολιτεία, ο πρόεδρος του Ομίλου Συγγελίδη, Πολυχρόνης Συγγελίδης, δήλωσε σχετικά: «Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας “Electric for All”, συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη “πράσινη μετατροπή” που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού».

Ένα νησί που θα αξιοποιεί τη διαθέσιμη τεχνολογία προς όφελος του πλανήτη, της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της καθημερινότητας των κατοίκων του, των οποίων η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Η Citroën και ο Όμιλος Συγγελίδη πραγματοποιούν άμεσα τον εξηλεκτρισμό του στόλου των οχημάτων της Χάλκης και οδηγούν το νησί στη νέα εποχή, στην κλιματικά ουδέτερη εποχή, που αποτελεί το όραμα ολόκληρης της ανθρωπότητας και όσων ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ