ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Toyota Setsuna είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο

Το Toyota Setsuna είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο

Το Setsuna, που στα ιαπωνικά σημαίνει στιγμές, είναι ένα περίεργο από πλευράς εμφάνισης πρωτότυπο, καθώς μοιάζει με σκάφος, που θα παρουσιάσει η Toyota στο Design Week στο Μιλάνο (12 με 17 Απριλίου).

Ακόμα πιο περίεργο -για την αυτοκινητοβιομηχανία- είναι το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί, καθώς πρόκειται για ξύλο. Μάλιστα ξύλινο δεν είναι μόνο το αμάξωμα αλλά και το πλαίσιο, ενώ για το μεν πρώτο έχει χρησιμοποιηθεί ιαπωνικός κέδρος και για το δεύτερο ιαπωνική σημύδα, η οποία είναι προφανώς πιο σκληρή και άκαμπτη.

Την απαραίτητη ξυλεία η Toyota την προμηθεύτηκε από την εταιρεία Sumitomo Forestry, με την οποία συνεργάστηκε για το Setsuna, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που για τη συναρμολόγηση των 86 χειροποίητων πάνελ του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε βίδες αλλά ούτε και καρφιά, αλλά η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική με την ονομασία okuriari.

Η Toyota λέει πως εφόσον υπάρχει σωστή και συστηματική συντήρηση το ξύλο μπορεί να αντέξει για πολλές γενιές και αυτός είναι και ο λόγος που το ξύλινο πρωτότυπό της διαθέτει και ένα μετρητή χρόνου που μπορεί να καταγράψει μέχρι και 100 έτη. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, που μάλιστα δεν απαντάται σε κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο, είναι πως τόσο το χρώμα όσο και η υφή του αμαξώματος του Setsuna θα μεταβάλλονται με την πάροδο των χρόνων, λόγω της επίδρασης των αλλαγών της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Φυσικά το ίδιο θα ισχύει και για το πλαίσιο, ενώ τα μόνο στοιχεία που δεν είναι από ξύλο αλλά από αλουμίνιο είναι τα τάσια των τροχών, το τιμόνι και τα καθίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ