ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο σπορ Nissan Z συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση

Το νέο σπορ Nissan Z συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια, νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας, η Nissan παρουσιάζει και επίσημα πλέον ένα νέο σπορ μοντέλο. Το Z, που αποτελεί τον άμεσο διάδοχο του 370Ζ και συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση που ξεκίνησε με το θρυλικό πλέον 240Ζ.

Αισθητικά το ολοκαίνουργιο Nissan υιοθετεί σχεδόν απόλυτα τις γραμμές του Ζ Proto, του concept που προηγήθηκε και έτσι είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως σπορ μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας. Λόγω της κλίσης της οροφής, του χαμηλού εμπρός του μέρος που πλέον καταλήγει σε μια ενδιαφέρουσα μάσκα αλλά και τους πίσω μέρους του. Που διαθέτει κάποιο ρετρό στυλ, κυρίως λόγω της μαύρης επιφάνειας που παρεμβάλλεται στα φώτα και επεκτείνει τον προφυλακτήρα με τον ενσωματωμένο διαχύτη.

Ρετρό στοιχεία υπάρχουν και στο εσωτερικό με βασικό τα τρία επιπλέον αναλογικά όργανα στο πάνω μέρος του ταμπλό που παραπέμπουν άμεσα στα αντίστοιχα του 240Ζ. Από κάτω τους υπάρχει μια οθόνη αφής για το σύστημα infotainment με διαγώνιο 8,0 ή 9,0 ιντσών -η πρώτη για τη βασική έκδοση Sport και η δεύτερη για την πιο πλούσια Performance- ενώ ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων.

Τα καθίσματα, με επένδυση από δέρμα στο Performance, είναι τα σπορ του GT-R, ενώ στη συγκεκριμένη έκδοση τα πεντάλ είναι μεταλλικά.

Ο κινητήρας του Nissan Z είναι ένας V6 με 3.000 κυβικά και δύο turbo, που αποδίδει 400 ίππους και 475 Nm. Το κιβώτιο είναι χειροκίνητο 6 σχέσεων και κινητήριοι τροχοί οι πίσω, ενώ προαιρετικά είναι διαθέσιμο τόσο ένα αυτόματο με 9 σχέσεις όσο και ένα μπλοκέ διαφορικό.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις μια τιμή της τάξης των 5,0 δευτερολέπτων για το 0-100 χλμ./ ώρα είναι εφικτή -η Nissan δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα, αλλά λέει πως είναι 15% πιο γρήγορο από το 370Ζ- ενώ στις ΗΠΑ θα ξεκινά από τις 40.000 δολάρια. Προς το παρόν δεν προβλέπεται η εισαγωγή του στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ