ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Nissan πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση με τα LEAF και ARIYA

H Nissan πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση με τα LEAF και ARIYA

H Nissan έχει ήδη να επιδείξει μια μακρόχρονη εμπλοκή και παράδοση στην ηλεκτροκίνηση χάρη στο LEAF, που πλέον εξοπλισμένο με την τεχνολογία ProPILOT, είναι το πιο προηγμένο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής.

Στο επίκεντρο του Nissan Intelligent Power του LEAF, βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης, που πλέον προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ -σε συνδυασμό με την μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τεχνολογίας των 40 kWh φτάνει τα 110 kW και τα 320 Nm- και βέβαια ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις.

Στην έκδοσή του e+ η μπαταρία των 62,0 kWh εξασφαλίζει μια αυτονομία που στον αστικό κύκλο και κατά WLTP φτάνει τα εντυπωσιακά 528 χιλιόμετρα, ενώ εξίσου εντυπωσιακά είναι τα μόλις 7,7 δεύτερα που χρειάζονται για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα. Απόρροια βέβαια και των 160 kW (218 PS) και των 340 Νm που αποδίδει η ηλεκτροκινητήρας του.

Το Nissan LEAF όμως δεν είναι high tech μόνο στο σύστημα πρόωσής του αλλά και σε ότι αφορά την οδηγική απόλαυση, την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και της μείωσης του στρες. Πρόκειται για το Nissan Intelligent Driving, που αποτελείται από τρεις πρωτοποριακές τεχνολογίες οδήγησης.

Η πρώτη είναι το ProPILOT, το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού, που χρησιμοποιείται κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την όλη διαδικασία πιο εύκολη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

Η δεύτερη είναι το ProPILOT Park, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σχετικά με τη στάθμευση, καθώς μόλις ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης, της επιτάχυνσης, της πέδησης και της επιλογής της φοράς κίνησης για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται το άγχος του οδηγού κατά τη στάθμευση προσφέροντας ασφάλεια και ακρίβεια κατά τη διαδικασία.

Η τρίτη τεχνολογία, το e-Pedal θα αλλάξει τον τρόπο που οδηγούμε, καθώς επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού. Όταν το πεντάλ είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Παράλληλα το LEAF διατηρεί τη θέση του, ακόμα και σε απότομες ανηφόρες μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ, ενώ η απόκριση του e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση, όταν βρίσκονται σε ανοικτό δρόμο. Όσο για το συμβατικό πεντάλ φρένου χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Nissan LEAF, που δείχνει την πρωτοποριακή φιλοσοφία της Nissan αλλά και την προσοχή που δίνει στην όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, είναι το ότι οι μπαταρίες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κινητές συσκευές ενέργειας.

Η τεχνολογία οχήματος- πλέγματος (V2G) συνδυάζει την αμφίδρομη φόρτιση επιτρέποντας την πλήρη ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στο ηλεκτρικό δίκτυο. Συμβάλλει έτσι στη βελτίωση της ικανότητας χειρισμού μη προγραμματιζόμενων ροών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας τις ανανεώσιμες πηγές ευρύτερα ολοκληρωμένες και προσιτές. Το σύστημα λειτουργεί επιτρέποντας στους κατόχους ενός Nissan EV να συνδεθούν στο δίκτυο για να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις υπηρεσίες του, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία για μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Μόλις κλιμακωθεί, η τεχνολογία V2G θα αποτελέσει έναν καταλυτικό παράγοντα στην αγορά ενέργειας, καθώς οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων της Nissan θα γίνουν ενεργοί παίκτες σε αυτή.

Οι ιδιοκτήτες του Nissan LEAF θα επωφεληθούν επίσης από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν!

Πέρα από προηγμένο τεχνολογικά το LEAF είναι και ιδιαίτερο αισθητικά, εκφράζοντας τη φιλοσοφία της μάρκας για το μέλλον. Το εμπρός του μέρος με τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion της Nissan αντανακλά το DNA που μοιράζεται με τα άλλα κορυφαία μοντέλα της φίρμας, όπως τα Nissan X-Trail και Qashqai, ενώ το μπλε χρώμα της κάνει σαφές πως πρόκειται για ένα EV.

Στην εικόνα και το στυλ του συμβάλλει η «πλωτή» οροφή, ενώ οι κομψοί προβολείς LED ενσωματώνουν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τύπου μπούμερανγκ της Nissan.

Ταυτόχρονα το πλήρως επανασχεδιασμένο εσωτερικό του LEAF προσφέρει εκλεπτυσμένη εμφάνιση και αίσθηση, ενώ χάρη στα εξαιρετικής ποιότητας υλικά με την τέλεια εφαρμογή και φινίρισμα -χαρακτηριστική η μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι- αναβαθμίζει την παραμονή του οδηγού και των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο.

Εξίσου χαρακτηριστική και η νέα όψη της οθόνης TFT των 8,0 ιντσών που έχει επανασχεδιαστεί για πιο εύκολη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, η κατάσταση φόρτισης, το «αποτύπωμα» ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης, ενώ στο σύστημα ψυχαγωγίας έχουν προστεθεί και τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto.

Το Nissan LEAF, μπορεί τώρα να αποκτηθεί με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές που ξεκινούν από τις 27.500 ευρώ, για την έκδοση με την μπαταρία των 40 kWh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή και στην απόσυρση παλαιού οχήματος). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο https://www.nissan.gr/vehicles/new-vehicles/leaf.html.

Η Nissan θα προσθέσει στη γκάμα των ηλεκτρικών της ένα ακόμα, ολοκαίνουργιο μοντέλο, το ARIYA, που θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό coupé crossover της.

Το ARIYA θα βασίζεται σε ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο, ειδικά εξελιγμένο, και θα προσφέρει πανίσχυρη επιτάχυνση, ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, καθώς και ένα εσωτερικό με μια φιλόξενη, πολυτελή ατμόσφαιρα.

Η γκάμα του ARIYA στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει τέσσερις εκδόσεις, που θα καλύπτουν στο έπακρο το εύρος, τις ανάγκες αλλά και τον τρόπο ζωής των υποψήφιων κατόχων του.

Το δικίνητο ARIYA των 63 kWh είναι ιδανικό για αυτούς που αναζητούν ποιότητα και στυλ στο επόμενης γενιάς EV τους, για αστικές και προαστιακές μετακινήσεις. Το επίσης δικίνητο ARIYA των 87kWh αποτελεί επέκταση αυτού των 63kWh, με ένα αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και πρόσθετη αυτονομία, για όσους επιθυμούν να κάνουν ταξίδια καλύπτοντας περισσότερα χιλιόμετρα.

Το τετρακίνητο ARIYA e-4ORCE των 87 kWh θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, σε συνδυασμό με άφθονη ισχύ, χάρη στην τεχνολογία e-4ORCE, ενώ κορυφαίο θα είναι το ARIYA e-4ORCE 87 kWh Performance, που θα επωφελείται από υψηλότερη απόδοση ισχύος και θα αποτελέσει την επιτομή του καλύτερου συνδυασμού τεχνολογίας και επιδόσεων.

Όλα τα τετρακίνητα ARIYA, με το δίδυμο ηλεκτρικό κινητήρα θα διαθέτουν την πιο προηγμένη τεχνολογία τετρακίνησης της Nissan, το e-4ORCE. Το «e» στο e-4ORCE σημαίνει το 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης της Nissan. Το «4ORCE» αναφέρεται στη φυσική ισχύ και ενέργεια του οχήματος, με το «4» να αντιπροσωπεύει τον έλεγχο όλων των τροχών.

Γεννημένο από την πλούσια ιστορία της εταιρείας στην εξέλιξη και παρουσίαση εξαιρετικών οχημάτων παντός εδάφους και σπορ αυτοκινήτων το e-4ORCE ενισχύει την εμπιστοσύνη του οδηγού εντοπίζοντας την επιθυμητή γραμμή οδήγησης, σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του δρόμου, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει στυλ οδήγησης ή εισόδου. Για παράδειγμα, όταν στρίβει σε χιονισμένους δρόμους, το όχημα μπορεί να ανιχνεύσει την επιθυμητή γραμμή του οδηγού, χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας έλεγχο του κινητήρα και των φρένων κάνοντας την οδήγηση σαφώς πιο απολαυστική.

Οι μηχανικοί βελτίωσαν την τεχνολογία ελέγχου ακρίβειας του e-4ORCE και τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες για να προσφέρουν απαράμιλλη άνεση στην οδήγηση. Το βήμα και η «βύθιση» του οχήματος ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη αναγεννητικής πέδησης στον πίσω κινητήρα, σε σχέση με το συνηθισμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση στον εμπρός που χρησιμοποιείται σήμερα από τυπικά EV και υβριδικά συστήματα.

Και οι τέσσερις εκδόσεις του ARIYA θα είναι διαθέσιμες στο λανσάρισμα του μοντέλου το καλοκαίρι του 2022, ενώ μπορείτε να δείτε περισσότερα αλλά και να δηλώσετε ενδιαφέρον για το νέο ηλεκτρικό Nissan, προκειμένου να είστε από τους πρώτους που θα λαμβάνουν αποκλειστικές ενημερώσεις, μεταβαίνοντας στον ιστότοπο https://www.nissan.gr/vehicles/new-vehicles/ariya.html