ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Kia XCeed: Με δυναμικό σχεδιασμό και έντονο χαρακτήρα

Kia XCeed: Με δυναμικό σχεδιασμό και έντονο χαρακτήρα

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά το XCeed της Kia είναι από εκείνα τα αυτοκίνητα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και τα δεδομένα που θέτουν οι καθιερωμένες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, με μήκος 4,39 μέτρων και με ύψος σχεδόν 1,50 μέτρα -πιο συγκεκριμένα 1,495 μέτρα- το XCeed είναι ένα αυτοκίνητο που πραγματικά κάνει την διαφορά στον δρόμο συνδυάζοντας το στιλ ενός κουπέ, τις δυνατότητες ενός SUV και την πρακτικότητα ενός station wagon.

Η επιβλητική εμφάνισή του τονίζεται τόσο από το μακρύ και μυώδες καπό όσο και από τη δυναμική σιλουέτα με την έντονη κλίση της οροφής προς τα πίσω που προσδίδει έναν αέρα κουπέ. Η μάσκα ενσωματώνει τους προβολείς LED με χαρακτηριστικά ice-cube και τους στάνταρ προβολείς ομίχλης.

Εντυπωσιακό είναι το κάτω τμήμα του προφυλακτήρα με την ποδιά από χρώμιο που καθιστά το εμπρός μέρος ακόμα πιο συναρπαστικό και τονίζει τη δυναμική προσωπικότητα του νέου Kia XCeed. Το ίδιο ισχύει και για το πίσω μέρος με τον χρωμιωμένο διαχύτη και την ονομασία του μοντέλου ολογράφως. Ταυτόχρονα, η μεγάλη απόσταση των 18,4 εκατοστών από το έδαφος προϊδεάζει για τις εξαιρετικές δυνατότητες κίνησης μακριά από την άσφαλτο.

Από την θέση του οδηγού υπάρχει εντυπωσιακή περιμετρική ορατότητα και ευρεία πληροφόρηση τόσο από τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών όσο και από την οθόνη αφής των 10,25 ιντσών, της κορυφαίας έκδοσης εξοπλισμού. Τα μοναδικά χρώματα υψηλής αντίθεσης, τα ποιοτικά υλικά και το ταμπλό με τη μαλακή επένδυση προσδίδουν ένα εκλεπτυσμένο ύφος.

Πέρα από τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα και τις προηγμένες τεχνολογίες το XCeed έχει να επιδείξει μια άνετη και ευρύχωρη καμπίνα για όλες τους επιβάτες που έχουν στη διάθεσή τους όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης με φορητές συσκευές, καθώς και ασύρματη φόρτιση smartphones, υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα JBL κ.α.

Στο τομέας της πρακτικότητας το XCeed, παρά το κόμπακτ οπτικά αμάξωμα του, εντυπωσιάζει με το μεγάλο και διαμορφώσιμο χώρο αποσκευών (διαθέτει και δεύτερο κρυφό επίπεδο παρέχοντας επιπλέον χώρο) των 426 λίτρων (380 στις υβριδικές εκδόσεις). Που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.378 λίτρα όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα δημιουργώντας ένα μεγάλο χώρο φόρτωσης. Επίσης, στις πιο πλούσιες εκδόσεις η πόρτα του πορτμπαγκάζ είναι ηλεκτροκίνητη και ανοίγει αυτόματα όταν πλησιάσετε το πίσω μέρος του οχήματος με το κλειδί στην τσέπη ή στην τσάντα σας.

Η γκάμα των κινητήρων του XCeed καλύπτει κάθε απαίτηση. Στη βάση βρίσκεται ο νέος τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης των 1.500 κυβικών που αποδίδει 160 ίππους και 253 Nm με την συνδρομή και της τεχνολογίας συνεχούς μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων (CVVD– Continuously Variable Valve Duration). Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος κινητήρας συνδυάζεται με ήπια υβριδική υποβοήθηση 48 Volt και προσφέρει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, μόλις 5,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Για όσους θέλουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις τους υπάρχει και ο αναβαθμισμένος diesel των 1.600 κυβικών που αποδίδει 136 ίππους και 320 Nm. Εδώ η μέση κατανάλωση είναι 5,1 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές CO2 134 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Και οι δύο εκδόσεις που προαναφέραμε έχουν χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με αυτόματο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις (7 DCT).

Το τελευταίο είναι στάνταρ στην κορυφαία έκδοση 1.6Τ με τους 204 ίππους και τα 265 Nm, η οποία είναι προσανατολισμένη στις επιδόσεις με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 7,5 δεύτερα και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 220 χλμ./ ώρα.

Όποια έκδοση και αν επιλέξει κανείς το σίγουρο είναι πως θα απολαμβάνει κάθε χιλιόμετρο που διανύει πίσω από το τιμόνι του XCeed. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο πολλαπλών δυνατοτήτων που ανταμείβει τον οδηγό του με την οδηγική απόλαυση που προσφέρει το εξαιρετικά μελετημένο πλαίσιο και ταυτόχρονα τα υψηλά επίπεδα άνεσης και ποιότητας κύλισης στο ταξίδι. Και ένα από τα μεγάλα ατού του XCeed είναι τα κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά (ανάλογα με την έκδοση υπάρχουν τα προγράμματα οδήγησης Eco, Normal, Sport) που επεκτείνονται ακόμα και εκτός δρόμου, όταν και όποτε αποφασίσει κανείς να αποδράσει στην ύπαιθρο.

Φυσικά το σύνολο με τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθηση DRIVE WiSE διασφαλίζουν άνετες και προπάντων ασφαλείς διαδρομές με το XCeed, ο υπερπλήρης εξοπλισμός του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλες τις ευκολίες που διευκολύνουν τους επιβάτες του (ηλεκτρικά παράθυρα, έγχρωμη κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο κλιματισμό κ.α.), καθώς και πλήρη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης, με προειδοποίηση τυφλού σημείου, αποτροπή εμπρόσθιας σύγκρουσης, ρυθμιστή ταχύτητας με Stop & Go, σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας κ.α.

Κάθε νέος κάτοχος ενός XCeed, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από τις 22.590 ευρώ, επωφελείται φυσικά και από τη μοναδική εγγύηση των 7 ετών ή των 150.000 χιλιομέτρων, που ισχύει για κάθε καινούργιο Kia.