ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H BMW iX M60 είναι ηλεκτρικό «θηρίο» με έως και 619 ίππους

H BMW iX M60 είναι ηλεκτρικό «θηρίο» με έως και 619 ίππους
Η iX M60, όπως ονομάζεται, έχει δεχθεί φυσικά τις επεμβάσεις του γνωστού τμήματος Μ της γερμανικής εταιρείας και διαθέτει και τα αντίστοιχα σήματα, ενώ κατά τα άλλα δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα οπτικά από τις στάνταρ εκδόσεις του μοντέλου.

H BMW είχε εδώ και καιρό ανακοινώσει την κορυφαία έκδοση της iX, της ναυαρχίδας της ηλεκτρικής της γκάμας και την παρουσίασε με την ευκαιρία της φετινής CES στο Λας Βέγκας.

Η iX M60, όπως ονομάζεται, έχει δεχθεί φυσικά τις επεμβάσεις του γνωστού τμήματος Μ της γερμανικής εταιρείας και διαθέτει και τα αντίστοιχα σήματα, ενώ κατά τα άλλα δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα οπτικά από τις στάνταρ εκδόσεις του μοντέλου. Τα στοιχεία αναγνώρισής της, πέρα από τα λογότυπα που προαναφέραμε, είναι οι προαιρετικές ζάντες των 22 ιντσών, οι μπλε χρώματος δαγκάνες καθώς και ένα νέο αποκλειστικό χρώμα.

Από κει και πέρα και για λόγους περιορισμού του βάρους κάποια στοιχεία του αμαξώματος έχουν αντικατασταθεί από άλλα, κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή ανθρακόνημα, ενώ το πλαίσιο είναι φυσικά το ίδιο -το καινούργιο ειδικά για ηλεκτρικά του ομίλου.

Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης αποτελείται από δυο ηλεκτροκινητήρες -ένας σε κάθε άξονα- προκειμένου να εξασφαλίζεται και η τετρακίνηση, που στο στάνταρ πρόγραμμα οδήγησης αποδίδουν συνδυαστικά 540 ίππους. Στο Sport η ισχύς αυξάνεται για 10,0 δεύτερα στους 619 ίππους.

Αντίστοιχα η ροπή είναι 1.015 Nm που όταν επιλεγεί το Launch Control γίνονται 1.100. Στην περίπτωση αυτή το 0-100 χλμ./ ώρα είναι υπόθεση μόλις 3,8 δευτερολέπτων και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα.

Η μπαταρία του συστήματος έχει ενεργειακή χωρητικότητα 106,3 kWh και εξασφαλίζει μια αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 566 χιλιόμετρα. Τιμή που βέβαια θα μειωθεί αισθητά αν ο οδηγός αποφασίσει να εκμεταλλευτεί και τους πολλούς ίππους αλλά και τις σπορ ρυθμίσεις της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης.

Η BMW iX M60 θα είναι διαθέσιμη από το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ