ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο διάδοχος του στρατιωτικού Hummer θα είναι και εξηλεκτρισμένος

Ο διάδοχος του στρατιωτικού Hummer θα είναι και εξηλεκτρισμένος
Ο διάδοχος του στρατιωτικού Hummer θα είναι και εξηλεκτρισμένος

Το στρατιωτικό Hummer έχει γράψει τη δική του ιστορία και σε πεδία μάχης, όμως οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι απαιτήσεις από τα οχήματα αυτού του τύπου. Που πρέπει να προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το πλήρωμά τους, να είναι πιο οικονομικά αλλά και να κινούνται όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα

Φυσικά για να γίνονται όσο πιο αργά αντιληπτά από τα εχθρικά στρατεύματα, ενώ η λύση για τις δύο τελευταίες απαιτήσεις φαίνεται να είναι ο εξηλεκτρισμός. Και αυτήν ακριβώς τη λογική ακολουθεί η αμερικάνικη Oskosh Defense που πρόσφατα παρουσίασε το Ε-JLTV.

Μια εξηλεκτρισμένη εκδοχή του JLTV που σταδιακά αντικαθιστά το Humvee στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Το Ε-JLTV είναι κλασικό υβριδικό με μια όμως μεγάλη για την κατηγορία αυτή αυτοκινήτων μπαταρία, καθώς η χωρητικότητά της φτάνει τις 30 kWh. Η μπαταρία φορτίζει πέρα από την ανάκτηση και από τον κινητήρα πετρελαίου του JLTV -θα ήταν άλλωστε πολύ δύσκολο να βρεθεί παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο πεδίο της μάχης- και στη συνέχεια τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα.

Η μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρίας επιτρέπει στο υβριδικό Oskosh να κινηθεί για κάποια χιλιόμετρα καθαρά ηλεκτρικά άρα και αθόρυβα, που όπως είπαμε είναι ένα από τα ζητούμενα, αλλά και να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου περίπου στο 80% αυτής της στάνταρ έκδοσης. Κάτι επίσης σημαντικό. Και για τη μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και στα πεδία των ένοπλων αναμετρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ