ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το επετειακό VW Golf GTI Clubsport S είναι το πιο γρήγορο προσθιοκίνητο στο διάσημο Nürburgring

Το επετειακό VW Golf GTI Clubsport S είναι το πιο γρήγορο προσθιοκίνητο στο διάσημο Nürburgring

Φέτος τo αυτοκίνητο που έκανε τις επιδόσεις προσιτές και εκδημοκράτισε τη σπορ οδική συμπεριφορά κλείνει τα 40. Ο λόγος βέβαια για το VW Golf GTI, που καθιέρωσε τα συγκεκριμένα αρχικά και στην ουσία δημιούργησε την κλάση των hοt hatches το 1976.

Τότε που οι άνθρωποι της Volkswagen έπεφταν τελείως έξω στις προβλέψεις τους, μιας και πίστευαν πως μόλις και μετά βίας θα πωλούσαν 5.000 μονάδες του αρχέτυπου GTΙ με τον κινητήρα των 1.600 κυβικών, τα 110 άλογα και το χαρακτηριστικό επιλογέα σε σχήμα μπάλας του γκολφ.

Η πορεία του γρήγορου Golf όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μιας και οι πωλήσεις έχουν περάσει ήδη τον αριθμό ορόσημο των 2.000.000 μονάδων, ενώ φυσικά και έπεται συνέχεια.

Προκειμένου λοιπόν να γιορτάσει αυτό το ιωβηλαίο η VW παρουσίασε το πιο δυνατό GTI όλων των εποχών, το Clubsport S, στο οποίο ο 2.0 TSI αποδίδει 310 άλογα και 380 Nm, που έχουν να μετακινήσουν 1.360 κιλά, καθώς οι μηχανικοί της εταιρείας το υπέβαλαν σε αυστηρή δίαιτα. Παράλληλα το έστησαν στο διάσημο Nürburgring, που είναι το μέτρο όλων των σπορ μοντέλων που σέβονται τον εαυτό τους.

VW GOLF GTI CLUBSPORT S 23

To Golf GTI έκλεισε τα 40 χρόνια και η VW για να το γιορτάσει παρουσίασε το πιο δυνατό και γρήγορο όλων των εποχών, το GTI Clubsport S με 310 άλογα. Πηγή: VW

Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν ενσωματωθεί σε ένα ομώνυμο πρόγραμμα που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός, ενώ οι Γερμανοί δεν έμειναν μόνο σε αυτό.Διεκδίκησαν και πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ στην Πράσινη Κόλαση, το χαϊδευτικό του Nürburgring, για προσθιοκίνητα μοντέλα. Το GTI Clubsport S, με τον οδηγό αγώνων Benny Leuchter στα πηδάλιά του, χρειάστηκε 7:49,2 λεπτά για να ολοκληρώσει ένα γύρο στη διάσημη γερμανική πίστα, εκθρονίζοντας το Honda Civic Type-R που με 7:50,63 ήταν μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του VW Golf GTI Clubsport S που θα κατασκευαστεί μόλις 400 φορές, το 0-100 έρχεται σε 5,8 δεύτερα και η τελική φτάνει τα 265 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ