ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To DS 4 E-Tense συναρπάζει με την εμφάνιση και την τεχνολογία του

To DS 4 E-Tense συναρπάζει με την εμφάνιση και την τεχνολογία του

Υπάρχουν ελάχιστα από τα νέα μοντέλα που έχουν παρουσιαστεί τελευταία και που θα σε κάνουν να γυρίσεις το κεφάλι σου προς τα πίσω, μέχρι να τα αποτυπώσεις στη μνήμη σου. Το νέο DS 4 είναι ένα από αυτά και δεν είναι διόλου τυχαίο πως ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή του ομορφότερου αυτοκινήτου της χρονιάς.

Από μπροστά γίνεται αντιληπτό το επιβλητικά φαρδύ (1,83 μέτρα) παρουσιαστικό του DS 4 που το ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστικό μοντέλο της premium κατηγορίας. Η μεγάλη μάσκα εναρμονίζεται με απόλυτη επιτυχία με τους λεπτούς και κομψούς προβολείς, ενώ τα μεγάλα κάθετα LED (αποτελούνται από 98 στοιχεία) που εκτείνονται χαμηλά στα άκρα του προφυλακτήρα, αποτελούν ένα ισχυρό στοιχείο αναγνωρισιμότητας που δίνει το στίγμα του DS 4 από μακριά.

Το πίσω μέρος ολοκληρώνει την εικόνα του κομψού crossover, το μήκος του οποίου φτάνει τα 4,40 μέτρα σε μήκος. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του DS 4: Διαθέτει τη δυναμική ενός hatchback για να προσφέρει κορυφαία οδηγικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα, το υπερυψωμένο του αμάξωμα, που το χωρίζουν 19 ολόκληρα εκατοστά από το έδαφος, διασφαλίζει απροβλημάτιστα κίνηση πάνω από τις κακοτεχνίες της ασφάλτου ή τις λακκούβες ενός χωματόδρομου.

Ανάλογα ξεχωριστός και διαφορετικός από τα συνηθισμένα είναι και ο premium διάκοσμος του DS 4, στον οποίο κυριαρχούν υλικά αρίστης ποιότητας που δεν επιδέχονται κριτικής. Ο συνδυασμός των δύο οθονών (μία 7 ιντσών ως ψηφιακός πίνακας οργάνων και μία 10 ως οθόνη αφής για το σύστημα infotainment) έχει μια διαφορετική εκτέλεση ακολουθώντας το μοτίβο με τους ρόμβους που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της DS Automobiles.

Τα άνετα καθίσματα έχουν εκλεπτυσμένη υφασμάτινη επένδυση, ενώ η δερμάτινη συνδυάζει αίσθηση αλκαντάρα και δέρματος Nappa. Οι αόρατοι αεραγωγοί DS AIR είναι ενσωματωμένοι στο ταμπλό, το Ε-Toggle είναι ένα πρωτοποριακό χειριστήριο επιλογής κίνησης που αντικαθιστά τον παραδοσιακό επιλογέα ταχυτήτων, ενώ το ηχοσύστημα της Focal (με 14 ηχεία και ισχύ 690 Watt) συμβάλλει με τη σειρά του στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος.

Όπως προαναφέραμε, οι ρόμβοι είναι ένα μοτίβο που χαρακτηρίζει το πολυτελές εσωτερικό, ενώ το DS Smart Touch ενισχύει την high-tech διάσταση. Στη βάση της κεντρικής κονσόλας, λοιπόν, υπάρχει μία μικρή οθόνη αφής 5 ιντσών μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση στο μενού του συστήματος πολυμέσων μέσω εικονιδίων με συντομεύσεις (shortcuts). Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα που ελαχιστοποιεί τους φυσικούς διακόπτες και αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες εξασφαλίζει την εξαιρετική εργονομία του εσωτερικού του DS 4, το οποίο ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλους και άνετους χώρους και για τους πίσω επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ με το πρακτικό σχήμα ξεκινά από τα 430 λίτρα.

Η βάση του DS 4 είναι το προηγμένο πλαίσιο EMP2 του Ομίλου Stellantis, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε μοντέλου του ομίλου, κάτι που καταδεικνύει πως το premium μοντέλο ηγείται των προηγμένων τεχνολογιών που φέρει η Stellantis, που χαρακτηρίζεται από το χαμηλότερο βάρος του και την υψηλή ακαμψία, παρέχει υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας και εξασφαλίζει ιδιαίτερα καλά δυναμικά χαρακτηριστικά.

Το DS 4 διατίθεται με turbo κινητήρες και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα premium μοντέλο. To εισαγωγικό σύνολο είναι ο πολυβραβευμένος 1.2 PureTech που αποδίδει 130 ίππους, ακολουθεί ο τετρακύλινδρος των 1.600 κυβικών και των 180 ίππων, ενώ ο diesel 1.5 BlueHDi αποδίδει επίσης 130 ίππους.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται η plug-in υβριδική έκδοση που συνδυάζει τον κινητήρα βενζίνης των 1.600 κυβικών και των 180 ίππων με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 110 ίππων. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 225 ίππους, ενώ πρόκειται για την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά έκδοση του DS 4 που μπορεί να κινηθεί για έως και 55 χιλιόμετρα καθαρά ηλεκτρικά. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία του καλύπτει και με το παραπάνω τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις. Η μπαταρία φορτίζει μέσα σε 1 ώρα και 45 λεπτά σε wallbox 7,4 kW, οι επιδόσεις είναι πολύ καλές (0-100 χλμ./ ώρα σε 7,7 δεύτερα, τελική ταχύτητα 233 χλμ./ώρα) και η κατανάλωση εξαιρετικά χαμηλή (1,3 λίτρα/100 χλμ.). Το ίδιο ισχύει και για τις εκπομπές CO2, που είναι μόλις 29,0 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ανάμεσα στις πολλές τεχνολογίες του DS 4 ξεχωρίζει το σύστημα ενεργητικής ανάρτησης DS Active Scan: Μία κάμερα «σκανάρει» συνεχώς την κατάσταση του οδοστρώματος μπροστά από το αυτοκίνητο και ανάλογα με την κατάστασή του προσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο τον βαθμό απόσβεσης κάθε αμορτισέρ ξεχωριστά.

Επίσης, το DS Extended Head Up Display έχει τη δυνατότητα να προβάλλει διάφορες πληροφορίες σε μία εικονική απόσταση τεσσάρων μέτρων μπροστά από το παρμπρίζ, ώστε να μην κουράζεται το βλέμμα του οδηγού. Το DS 4 φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα στην premium C κατηγορία.

Πίσω από το τιμόνι του DS 4 ο οδηγός εισπράττει όλα τα παραπάνω συναρπαστικά στοιχεία από την πρώτη στιγμή. Το εξαιρετικά ρυθμισμένο πλαίσιο εκπλήσσει με τα κορυφαία επίπεδα άνεσης και ποιότητας κύλισης, ενώ στα πιο κλειστά κομμάτια η «γεύση» γίνεται πιο έντονη με το premium γαλλικό μοντέλο να ξεδιπλώνει τα οδηγικά του χαρίσματα.

Αναμφίβολα, το νέο DS 4 είναι μία εξαιρετική επιλογή για όποιον αναζητά κάτι πραγματικά ξεχωριστό, τόσο σχεδιαστικά, όσο και ως μία εμπειρία χρήσης. Η γκάμα του περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού, τις DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance, ενώ είναι δεδομένο πως προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες άνεσης (μέχρι και κλιματιζόμενα καθίσματα), καθώς και πολλά συστήματα υποβοήθησης, όπως είναι το Night Vision για απόλυτη ορατότητα μέσα στο σκοτάδι, το Drive Assist για ημιαυτόνομη κίνηση, το αγχολυτικό Rear Traffic που προειδοποιεί για παράπλευρα οχήματα κ.α.

Εδώ θα ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες για το νέο DS 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ