ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Hyundai Kona Electric είναι από τα πιο ολοκληρωμένα ηλεκτρικά κόμπακτ SUV

Το Hyundai Kona Electric είναι από τα πιο ολοκληρωμένα ηλεκτρικά κόμπακτ SUV

H Hyundai είναι από τους πρωτοπόρους στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτροκίνησης έχοντας λανσάρει πριν από μια πενταετία το Kona Electric. Όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες οδηγοί στην Ευρώπη απολαμβάνουν καθημερινά τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης με ένα αποδοτικό, πρακτικό και αξιόπιστο SUV μηδενικών ρύπων που έχει αποσπάσει πάμπολλες βραβεύσεις από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του. Ταυτόχρονα, το Kona Electric αυξάνει συνεχώς τη δημοτικότητά του και ως εταιρικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη κυρίαρχη επιλογή στους μεγάλους εταιρικούς στόλους της Ευρώπης.

Σε σχέση με τις συμβατικές του εκδόσεις, οι οποίες είναι εξίσου δημοφιλείς, το ηλεκτρικό Kona ξεχωρίζει από το συμπαγές σύνολο του με την ανάγλυφη μάσκα. Το μοναδικό άνοιγμα που διακρίνεται μπροστά, είναι το κάλυμμα της υποδοχής φόρτισης που δεν επηρεάζει διόλου το κομψό αεροδυναμικό σχήμα με τους λεπτούς LED προβολείς. Ταυτόχρονα, οι λείες και απέριττες γραμμές διαμορφώνουν ένα δυναμικό οπτικά αμάξωμα. Στο προφίλ ξεχωρίζουν οι τονισμένοι θόλοι των τροχών, οι ειδικής σχεδίασης ζάντες των 17 ιντσών, ενώ υπάρχει και η επιλογή διχρωμίας για το αμάξωμα.

Το χαρακτηριστικό πίσω μέρος με τα φώτα LED ολοκληρώνει το αρμονικό ντιζάιν που κάνει το Kona Electric να ξεχωρίζει.

Η… ηλεκτρική αύρα που διακατέχει το Kona Electric υπάρχει και στο εσωτερικό του, το οποίο πέραν της ευρυχωρίας του, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τεχνολογίες. Ένα από τα σημεία του high-tech διακόσμου είναι πως δεν υπάρχει κλασικός επιλογέας για το αυτόματο κιβώτιο, αλλά διακόπτες για τη φορά κίνησης.

Ο οδηγός έχει μπροστά του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο 10,25 ιντσών, που προβάλλει όλες τις σημαντικές πληροφορίες (ροή ηλεκτρικού συστήματος, αυτονομία, κατανάλωση κ.α.), ενώ ο οδηγός μπορεί να διαλέξει τη θεματική απεικόνιση που προτιμά (Comfort, Eco, Sport και Cube). Επίσης, με τα paddles στο τιμόνι μπορεί να επιλέξει την ένταση της ανάκτησης ενέργειας. Αν μάλιστα επιλέξει το μεγαλύτερο επίπεδο, μπορεί να ρυθμίζει την κίνηση του ηλεκτρικού Kona μόνο με το πεντάλ του γκαζιού.

Στο μέσο του ταμπλό, η μεγάλη οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με τα ωραία γραφικά διαθέτει στη βάση της μια σειρά από φυσικούς διακόπτες για βέλτιστη εργονομία. Εννοείται πως υπάρχουν όλες οι έξυπνες τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά προηγμένης συνδεσιμότητας, καθώς και τα Android Auto και Apple CarPlay με πλήρη υποστήριξη για smartphone. Φυσικά, δεν λείπει και η θέση ασύρματης φόρτισης του τελευταίου.

Διαθέσιμες είναι και οι υπηρεσίες Bluelink Connected Car Services, που επιτρέπουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσω smartphone ή φωνητικών εντολών. Στην έκδοση με το σύστημα πλοήγησης περιλαμβάνεται και μία δωρεάν 5ετής συνδρομή για τις υπηρεσίες LIVE Services της Hyundai, ενώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το premium ηχοσύστημα της Krell που προσφέρει ήχο υψηλής πιστότητας.

Χάρη στο προηγμένο σύνολο τεχνολογιών Hyundai SmartSense, το Kona Electric διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. Πέρα από το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με άλλο όχημα ή με πεζό, πολύ χρήσιμο είναι το σύστημα υποβοήθησης παραμονής στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας που λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 0 και 180 χλμ./ ώρα στον αυτοκινητόδρομο και στους δρόμους της πόλης.

Το Kona Electric βασίζεται σε ένα πλαίσιο ειδικά εξελιγμένο για την υποδοχή του ηλεκτροκινητήρα και της μπαταρίας. Υπάρχουν δύο εκδόσεις και συγκεκριμένα, η βασική με την μπαταρία των 39,2 KWh να συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 136 ίππων και η πιο μεγάλη με μπαταρία 64,0 kWh και 204 ίππους. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα από 7,9 δεύτερα, τελική έως 167 χλμ./ώρα) και αθόρυβες διαδρομές με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Ταυτόχρονα, το Kona Electric διαθέτει μια προηγμένη τεχνολογία θερμικής διαχείρισης της μπαταρίας του για να ελαχιστοποιεί τις απώλειες ενέργειας που οδηγούν σε μείωση της αυτονομίας. Κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε πολύ χαμηλή μέση κατανάλωση ενέργειας (από 14,3 kWh/h) και σε αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 484 χιλιόμετρα (κατά WLTP) με μία φόρτιση!

Χάρη στον ενσωματωμένο (onboard) φορτιστή των 11,0 kW το Hyundai Kona Electric μπορεί να φορτίσει πολύ γρήγορα σε wallbox στο σπίτι, στο γραφείο ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης. Συγκεκριμένα, η μικρή μπαταρία των 39,4 kWh φορτίζει πλήρως σε wallbox των 11,0 kW ξεκινώντας από το 10% μέσα σε 4 ώρες και 20 λεπτά, ενώ η μεγάλη (των 64 kWh) σε 6 ώρες και 50 λεπτά.

Η ταχυφόρτιση σε συνεχές ρεύμα (DC) μπορεί να γίνει με μέγιστη ισχύ 100 kW, ενώ σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία διαρκεί (από το 10 έως το 80% της χωρητικότητας) μόλις 47 λεπτά. Με φορτιστή 50 kW, ο αντίστοιχος χρόνος φόρτισης για την έκδοση με την μεγάλη μπαταρία είναι 64 λεπτά και για τη μικρή 48 λεπτά.

Ολοκληρώνοντας το Kona Electric αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ηλεκτρικά SUV της κατηγορίας επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της Hyundai στην ηλεκτροκίνηση, η οποία έχει ήδη περάσει στη νέα της εποχή, όπως αυτή διαγράφεται με το συναρπαστικό Ioniq 5, το οποίο απέσπασε την κορυφαία διάκριση στον κόσμο, ως το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022».

Χρειάζεστε κάτι άλλο για να πειστείτε; Αν ναι, ένα κλικ εδώ αρκεί για να μάθετε περισσότερα για το Hyundai Kona Electric.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ