ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Μercedes EQA είναι ιδανική εντός και εκτός πόλης

H Μercedes EQA είναι ιδανική εντός και εκτός πόλης

Με μήκος λίγο πάνω από τα 4,40 μέτρα η Mercedes EQA έχει τις ιδανικές διαστάσεις προκειμένου να είναι ευέλικτη και πρακτική μέσα στην πόλη, ευχάριστη οδηγικά σε δευτερεύοντες δρόμους και να ταξιδεύει με άνεση στις εθνικές οδούς.

Ταυτόχρονα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης μιας μικρής ή πιο μεγάλης οικογένειας και αυτό όχι μόνο όσον αφορά στους χώρους της, αλλά και στο κόστος μετακίνησης, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια οφείλονται και στην πολύ καλή αεροδυναμική του πεντάθυρου αμαξώματος (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,28), αλλά κατά κύριο λόγο στο εξελιγμένο σύστημα πρόωσής της, που στην εισαγωγική EQA 250 έχει έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους εμπρός τροχούς και αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο που ονομάζεται eATS με τα ηλεκτρονικά ισχύος, το σύστημα ψύξης και το αυτόματο κιβώτιο. Στις μεγαλύτερες και τετρακίνητες EQA 300 και EQA 350 4MATIC υπάρχουν δύο μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα.

Η απόδοση του συστήματος στην EQA 250 φτάνει τα 140 kW (190 ίπποι), ενώ η συνδυαστική απόδοση στις EQA 300 και 350 φτάνει τα 168 και 215 kW (228 και 292 ίπποι) αντίστοιχα. Οι επιδόσεις είναι ήδη καλές στη βασική έκδοση (0-100 χλμ./ ώρα σε 8,7 δεύτερα) και γίνονται πολύ καλές (7,7) και εξαιρετικές (6,0 δεύτερα) στις δύο πιο ισχυρές. Όσο για την τελική ταχύτητα, περιορίζεται σε κάθε περίπτωση στα 160 χλμ./ ώρα.

Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει τα μέγιστα στο όλο προφίλ της EQA και στην απρόσκοπτη καθημερινή συμβίωση μαζί της είναι η μεγάλη αυτονομία της των έως και 430 χιλιομέτρων. Αυτή η αυτονομία εξασφαλίζεται από την τεχνολογικά προηγμένη μπαταρία της των 66,5 kWh που κατασκευάζεται στη Γερμανία, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της στάνταρ αντλίας θερμότητας. Με τη βοήθειά της η ψύξη ή η θέρμανση του εσωτερικού γίνεται χωρίς πρακτικά να μειώνεται η αυτονομία, ενώ η παρουσία της κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι στη συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρικών -και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί της Mercedes έχουν εξελίξει high tech συστήματα που εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου της συστοιχίας του συσσωρευτή. Όπως για παράδειγμα το Electric Intelligence του συστήματος πλοήγησης που λαμβάνει υπόψη μία σειρά από παραμέτρους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αυτονομία, αλλά και η φόρτισή της -που συνυπολογίζεται στο συνολικό χρόνο ταξιδιού, αν χρειαστεί.

Η φόρτιση αυτή καθαυτή είναι γρήγορη, μιας και η EQA διαθέτει στάνταρ εσωτερικό (on board) φορτιστή 11,0 kW. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως σε ταξίδι και σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος 100 kW η φόρτισή της έως το 80% της χωρητικότητάς της δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τα 30 λεπτά. Αντίστοιχα η πλήρης φόρτιση σε wallbox ισχύος 11,0 kW δεν θα ξεπεράσει τις 6 ώρες.

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο, γεγονός που χαμηλώνει το κέντρο βάρους και κολακεύει τα δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι απόλυτα προστατευμένη χάρη σε έναν ειδικό κλωβό, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την μεγάλη παράδοση της Mercedes σε θέματα παθητικής ασφαλείας και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Το ίδιο ισχύει και για την ενεργητική ασφάλεια, καθώς η EQA είναι εξοπλισμένη με όλα τα κορυφαία συστήματα υποβοήθησης που διαθέτει η γερμανική εταιρεία, ενώ κορυφαίο είναι φυσικά και το σύστημα infotainment. Μάλιστα, διαθέτει πανίσχυρους επεξεργαστές, τεχνητή νοημοσύνη που προσαρμόζεται στις συνήθειες του οδηγού, την ψηφιακή βοηθό Mercedes, λειτουργίες και εφαρμογές ειδικά εξελιγμένες για την ηλεκτροκίνηση καθώς και το Energizing Intelligence για την άνεση των επιβατών.

Τα πάντα ελέγχονται από την αντίστοιχη οθόνη, η διαγώνιος της οποίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10,25 ίντσες, ενώ μαζί με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων που μπορεί να παραμετροποιηθεί, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. Αυτό συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός high tech περιβάλλοντος που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη συνολική υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνει η Mercedes EQA, σε όλες τις εκδόσεις της. Και όλες οι εκδόσεις διαθέτουν και άνετους χώρους τόσο για τους επιβάτες τους, όσο και για τις αποσκευές τους (από 340 έως και 1.320 λίτρα), που ολοκληρώνουν το προφίλ της και την τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ