ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H ολοκαίνουργια Mercedes EQB είναι ένα ηλεκτρικό SUV με προσωπικότητα

H ολοκαίνουργια Mercedes EQB είναι ένα ηλεκτρικό SUV με προσωπικότητα

EQ. Αυτά είναι τα δύο γράμματα που χαρακτηρίζουν την γκάμα των ηλεκτρικών Mercedes, η οποία ξεκίνησε με την EQC, και συνέχισε με τις EQA, EQS, EQE και βέβαια, με την EQB.

Φυσικά, το γεγονός ότι σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια πλήρης γκάμα από πέντε νέας γενιάς ηλεκτρικά μοντέλα είναι εντυπωσιακό, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και προσανατολισμό.

Ειδικά η EQB, είναι ένα ηλεκτρικό SUV που προσφέρει πολυτέλεια, υψηλά επίπεδα άνεσης, κορυφαίες επιδόσεις και το σημαντικότερο, τους πιο πρακτικούς χώρους για μία οικογένεια χάρη στην προαιρετική τρίτη σειρά καθισμάτων που διαμορφώνει μία επταθέσια διάταξη στο εσωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι πως στις δύο θέσεις της τρίτης σειράς μπορούν να μετακινηθούν άτομα ύψους έως και 1,65 μέτρων, ενώ υπάρχει πρόληψη και για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων.

Το αμάξωμα της EQB φτάνει τα 4,684 μέτρα και εξωτερικά εναρμονίζεται με απόλυτη επιτυχία με τα υπόλοιπα μέλη της γκάμας EQ. Από μπροστά το ηλεκτρικό SUV ξεχωρίζει από την Black Panel κλειστή μάσκα, ενώ όπως και πίσω υπάρχουν δύο φωτεινές LED μπάρες που αποτελούν σήμα κατατεθέν των ηλεκτρικών Mercedes.

Μάλιστα, οι κόμπακτ διαστάσεις, που εξασφαλίζουν ευελιξία στην πόλη, διαμορφώνουν ένα πρακτικό αμάξωμα που ταυτόχρονα είναι και αεροδυναμικό έχοντας από τους καλύτερους συντελεστές οπισθέλκουσας στην κατηγορία (Cd: 0,28). Κάτι που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας για βέλτιστη αυτονομία στις μεγάλες ταχύτητες και στο ταξίδι.

Όπως σε κάθε σύγχρονη Mercedes, έτσι και στην EQB, το προηγμένο σύστημα πολυμέσων MBUX με την τεχνητή του νοημοσύνη μετατρέπει κάθε διαδρομή, κάθε μέρα, σε μία μοναδική εμπειρία. Στην κορυφαία του εκδοχή το MBUX αποτελείται από δύο οθόνες 10,25 ιντσών που δημιουργούν ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου, πληροφόρησης, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας για όλους τους επιβάτες, οι οποίοι έχουν πάντοτε στη διάθεσή τους την έξυπνη ψηφιακή βοηθό, αρκεί να πουν «Hey Mercedes»!

Ταυτόχρονα, το μεγάλο μεταξόνιο των 2.829 χιλιοστών συμβάλλει στους γενναιόδωρους χώρους με πέντε θέσεις στη στάνταρ έκδοση και προαιρετικά, όπως προαναφέραμε, με επτά. Η EQB είναι το μοναδικό ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας της που μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν κάθε μέγεθος οικογένειας και να καλύπτει σχεδόν όλες τις μεταφορικές ανάγκες. Και έτσι κατέχει μία ξεχωριστή θέση μεταξύ των κόμπακτ ηλεκτρικών SUV.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από 495 έως 1.710 ή από 465 έως 1.620 λίτρα στην πενταθέσια και επταθέσια έκδοση, αντίστοιχα. Επίσης, για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα, οι πλάτες των καθισμάτων της δεύτερης σειράς διαθέτουν στάνταρ τη ρύθμιση κλίσης τους σε διάφορες θέσεις, ενώ προαιρετικά αυτή η σειρά μπορεί να σύρεται κατά μήκος έως και κατά 140 χιλιοστά. Με αυτόν τον τρόπο, το πορτμπαγκάζ μπορεί να μεγαλώνει μέχρι και κατά 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.

Η γκάμα της EQB περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις που καλύπτουν κάθε ανάγκη και απαίτηση. Η εισαγωγική EQB 250 έχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ που περνά στους μπροστινούς τροχούς 190 ίππους και 385 Nm ροπής. Η συγκεκριμένη έκδοση εφοδιάζεται με μια μπαταρία χωρητικότητας 66,5 kWh και με μία φόρτιση προσφέρει αυτονομία για 474 χιλιόμετρα (στο πρότυπο WLTP). Στη συνέχεια υπάρχουν οι τετρακίνητες εκδόσεις που διαθέτουν από ένα ηλεκτρικό μοτέρ σε κάθε άξονα. Συγκεκριμένα, η EQB 300 4MATIC με 228 ίππους και 350 Nm, ενώ η κορυφαία προς το παρόν έκδοση είναι η EQB 350 4MATIC των 292 ίππων και των 520 Nm, που χρειάζεται μόλις 6,2 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας στα 160 χλμ./ώρα ώστε η αυτονομία να φτάνει τα 419 χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τους χρόνους φόρτισης, η EQB μπορεί να φορτίζει πολύ γρήγορα χάρη στην προηγμένη της τεχνολογία. Συγκεκριμένα, ο onboard φορτιστής των 11,0 kW εξασφαλίζει τη φόρτιση από το 10 έως το 100% της μπαταρίας σε αντίστοιχης ισχύος wallbox μέσα σε 5,75 ώρες. Στο ταξίδι η ταχυφόρτιση DC στα 100 kW μπορεί να επαναφορτίσει το 80% της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά της ώρας, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής.

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα Mercedes me Charge είναι ένα πραγματικό εργαλείο στη διάθεση του οδηγού με πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο φορτιστών που μέχρι στιγμής αποτελείται από 600.000 σημεία σε 31 χώρες. Στην Ελλάδα το δίκτυο φόρτισης μέσω του Mercedes me Charge περιλαμβάνει περισσότερους από 160 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε όλη την επικράτεια, με τα σημεία να αυξάνονται συνεχώς.

Με τη στάνταρ πλοήγηση η λειτουργία Electric Intelligence διευκολύνει κάθε στιγμή της συμβίωσης με την EQB στην καθημερινότητα. Το σύστημα υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή για τον προορισμό, λαμβάνοντας υπόψη του τη μέγιστη ισχύ φόρτισης και τη διάρκεια των πιθανών στάσεων φόρτισης. Επιπλέον, η λειτουργία Electric Intelligence διασφαλίζει ότι η μπαταρία υψηλής τάσης φτάνει στη βέλτιστη θερμοκρασία φόρτισης της πριν την προγραμματισμένη στάση φόρτισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ