ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes EQE είναι το αύριο της ηλεκτροκίνησης σήμερα

Η Mercedes EQE είναι το αύριο της ηλεκτροκίνησης σήμερα

Υπάρχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχει και η EQE της Mercedes, η οποία μοιάζει ως το ιδανικό μέσο για να ανακαλύψει κάποιος έναν νέο κόσμο κινητικότητας, που είναι απαλλαγμένος από ρύπους και θόρυβο. Η EQE είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών οικογενειακών συνδυάζοντας την τεχνολογική της υπεροχή με τη μεταμοντέρνα αισθητική και τα κορυφαία επίπεδα άνεσης.

Αναπόφευκτα η EQE έχει ασπαστεί τη σχεδιαστική ταυτότητα της EQS, της ναυαρχίδας της γκάμας των ηλεκτρικών μοντέλων EQ της Mercedes. Έτσι η εξωτερική σχεδίασή της είναι ισορροπημένη και αρμονική, ενώ η σμιλεμένη μάσκα και οι χυτές γραμμές διαμορφώνουν ένα κορυφαίο αεροδυναμικά σύνολο με τον συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) 0,20 να αποτελεί μαζί με αυτόν της EQS ένα νέο ορόσημο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η επιβλητική EQE είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη στον δρόμο. Δεν είναι μόνο το μήκος των σχεδόν 5,0 μέτρων -για την ακρίβεια 4,946 μέτρων- ή οι ειδικής σχεδίασης τροχοί των 19 ή 20 ιντσών, αλλά και τα πανέμορφα άκρα του αμαξώματος που έχουν ένα ξεχωριστό στυλ χάρη στους στάνταρ ενεργούς LED προβολείς DIGITAL LIGHT, που προβάλλουν το λογότυπο AMG κατά την επιβίβαση ή την αποβίβαση από το αυτοκίνητο. Τα πίσω φώτα ενώνονται μέσω μιας LED μπάρας που αποτελεί βασικό στοιχείο αναγνώρισης των μοντέλων EQ.

Ανοίγοντας την πόρτα μπορεί να αναθεωρήσει κάποιος όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα για τα ψηφιακά ταμπλό. Ως η κορυφαία έκφραση του καινοτόμου MBUX (8 πυρήνες CPU, 24 GB μνήμης RAM με ταχύτητα 46,4 GB ανά δευτερόλεπτο είναι μερικά από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά), η Hyperscreen που είδαμε για πρώτη φορά στην EQS, αποτελεί το επιστέγασμα ενός πλήρους ψηφιοποιημένου κόκπιτ που από άκρη σε άκρη φτάνει το ύψος ενός παιδιού και για την ακρίβεια το 1 μέτρο και τα 41 εκατοστά.

Πίσω από το ενιαίο κρυστάλλινο πάνελ υπερυψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας με ειδική επεξεργασία στους 650 βαθμούς Κελσίου, βρίσκονται τρεις οθόνες με κορυφαίες προδιαγραφές και εξαιρετικά τρισδιάστατα γραφικά. Μάλιστα, αυτή που βρίσκεται μπροστά από τον συνοδηγό υποστηρίζει ακόμη και εν κινήσει (σε όσες αγορές επιτρέπεται βάσει νομοθεσίας) την αναπαραγωγή βίντεο ή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη του αυτοκινήτου είναι τόσο έξυπνη που μπορεί να αντιληφθεί αν ο οδηγός κρυφοκοιτάζει προς την οθόνη του συνοδηγού και έτσι, να μειώσει την φωτεινότητά της.

Τα πάντα στον εσωτερικό κόσμο της EQE είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας με κορυφαίο φινίρισμα, ενώ τα πάντα επιβλέπει και αφουγκράζεται η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει η ψηφιακή βοηθός που ενεργοποιείται λέγοντας «Hey Mercedes». Ο κρυφός φωτισμός και το διακοσμητικό φωτιζόμενο στοιχείο με μοτίβο «Mercedes-Benz» δημιουργούν μια lounge φουτουριστική ατμόσφαιρα που διατηρείται πάντοτε καθαρή χάρη στη λειτουργία κλιματισμού ENERGIZING AIR CONTROL PLUS, που επιβλέπει συνεχώς την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον, ο σπορ χαρακτήρας της EQE μπορεί να τονιστεί τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά με την επιλογή AMG Line, ενώ η Electric Art δημιουργεί εκφραστικές, κομψές σχεδιαστικές γραμμές.

Ένα από τα αναρίθμητα highlights είναι και το προαιρετικό Head-Up Display με διαγώνιο 29 ιντσών που προβάλλει μία εικονική έγχρωμη εικόνα, σαν να βρίσκεται πάνω από το καπό και σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρων. Όσο για τους χώρους για τους επιβάτες, το μεταξόνιο των 3.120 χιλιοστών αποτελεί εχέγγυο πως είναι από τους μεγαλύτερους και πιο άνετους που μπορεί να βρει κάποιος σε μια ηλεκτρική λιμουζίνα.

Στην ελληνική αγορά είναι αρχικά διαθέσιμες δύο εκδόσεις. Η EQW 350+ που αποδίδει 292 ίππους, έχει έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα στο πίσω άξονα και η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 210 χλμ./ώρα, καθώς και η πιο ισχυρή EQE 43 4MATIC AMG, που έχει και έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και συνδυαστική ισχύ 476 ίππων.

Από πλευράς επιτάχυνσης πρόκειται για ένα από τα πιο γρήγορα οικογενειακά οχήματα παγκοσμίως, καθώς το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 4,2 δεύτερα! Χαρακτηριστικό είναι πως το eATS, το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, διαχειρίζεται 10.000 φορές ανά λεπτό τη ροπή για να περνά βέλτιστα και με απόλυτη ασφάλεια στην άσφαλτο, με σημαντικά ταχύτερη απόκριση σε σχέση με την μηχανική τετρακίνηση 4MATIC.

Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία -με πιστοποίηση διάρκειας ζωής 10 ετών ή 250.000 χιλιομέτρων- έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 90,0 kWh και προσφέρει αυτονομία έως και 654 χιλιομέτρων. Ο onboard φορτιστής είναι από τους ισχυρότερους διαθέσιμους για να προσφέρει πολύ γρήγορη φόρτιση σε wallbox, ενώ η ταχυφόρτιση σε ρεύμα DC γίνεται μέχρι και με 170 kW. Αυτό σημαίνει πως σε μία στάση μόλις 15 λεπτών η DC φόρτιση με τη μέγιστη δυνατή ισχύ μπορεί να προσφέρει έως και 250 χιλιόμετρα αυτονομίας για τη συνέχιση ενός ταξιδιού δίχως καθυστερήσεις.

Ας δούμε στα γρήγορα μερικά μόλις από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της EQE. Προαιρετικά, διατίθεται με σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης. Μάλιστα, υπάρχουν δύο επιλογές, με γωνίες έως 4,5 και 10 μοιρών, που μειώνουν τη διάμετρο του κύκλου στροφής σε 12,5 και 10,7 μέτρα, αντίστοιχα. Τα χαρακτηριστικά οδήγησης μπορούν να αλλάξουν με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ ο προαιρετικός ήχος οδήγησης της EQE είναι πλήρως διαδραστικός και μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση του πεντάλ του γκαζιού, την ταχύτητα ή την ανάκτηση ενέργειας.

Ανάλογα με την έκδοση, η EQE προσφέρει ένα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων εξατομίκευσης μέσα από τα προφίλ κίνησης του AMG DYNAMIC SELECT ρυθμίζοντας ανάλογα τον βαθμό απόσβεσης της ανάρτησης, του συστήματος αναπαραγωγής τεχνητού ήχου AMG SOUND EXPERIENCE και πολλά άλλα. Και για όποιον θέλει να βιώσει τα πάντα στο μάξιμουμ υπάρχει η επιλογή Sport+, που επιτρέπει την μέγιστη απόδοση ισχύος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ