SPONSORED ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς η τεχνολογία θέτει τις βάσεις για ασφαλέστερες μετακινήσεις στους ελληνικούς δρόμους

Πώς η τεχνολογία θέτει τις βάσεις για ασφαλέστερες μετακινήσεις στους ελληνικούς δρόμους

Όσοι χρησιμοποιούμε καθημερινά το οδικό δίκτυο, έχουμε διαπιστώσει πως χρειάζεται να διανύσουμε έναν μακρύ δρόμο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για οδική ασφάλεια στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνουν και τα πιο πρόσφατα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναφέρουν πως μέσα στο προηγούμενο έτος, τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 16%, αφού το 2020 συνέβησαν 9.107 ατυχήματα, ενώ το 2021 καταμετρήθηκαν 10.541. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ανατρέψουμε αυτούς τους αριθμούς και να απολαμβάνουμε ασφαλέστερες μετακινήσεις;

Για να δώσουμε μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, έχει σημασία να εξετάσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά. Βλέπετε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρατηρήσει κάποιο όχημα να διέρχεται με ακατάλληλη ταχύτητα, έναν οδηγό να χρησιμοποιεί το κινητό του ενώ είναι εν κινήσει ή κάποιον δικυκλιστή να κυκλοφορεί χωρίς προστατευτικό κράνος. Συνεπώς, ο τρόπος που λειτουργούμε ενώ μετακινούμαστε στους δρόμους της πόλης, αποκαλύπτει τι χρειάζεται να αλλάξουμε, για να περιορίσουμε τους κινδύνους στην άσφαλτο.

Παρόλα αυτά, σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, διότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να μας προσφέρει «έξυπνες» λύσεις που περιορίζουν το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και μας παρακινούν να αποκτήσουμε καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και συνεπώς, ένα πιο ασφαλές οδικό δίκτυο για όλους. Ιδού, λοιπόν, κάποιες από τις νέες, smart τεχνολογίες στον τομέα της αυτοκίνησης, που αξίζουν την προσοχή μας.

Προηγμένη ποιότητα ελαστικών και νέοι αυτοματισμοί στα συστήματα πέδησης

Η κατάσταση ενός οχήματος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ασφάλεια των διαδρομών μας, αφού έχει αποδειχθεί πως ένα μεγάλο μέρος των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε οχήματα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να κινούνται στους δρόμους. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και οι εταιρείες ελαστικών, επενδύουν στη μελέτη και την κατασκευή ελαστικών που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερη πρόσφυση και θα μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε είδους διαδρομή.

Μάλιστα, τα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν ελαστικά με ενσωματωμένους αισθητήρες και «έξυπνες» λειτουργίες που ενημερώνουν αναλυτικά τον οδηγό για την πίεση, τη φθορά και τη θερμοκρασία του ελαστικού, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρέπει να ελέγξει ή να επισκευάσει, για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα των οχημάτων που διαθέτουν αυτόματα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης, τα οποία αναγνωρίζουν κάποιον πιθανό κίνδυνο, ενεργοποιούνται άμεσα όταν ο οδηγός τον παραβλέπει και με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούν το μέγεθος και την ένταση μίας επικείμενης σύγκρουσης.

Εφαρμογές που μας επιβραβεύουν για την υπεύθυνη οδηγική μας συμπεριφορά

Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάτι να μας παρακινήσει, για να αναβαθμίσουμε τις συνήθειές μας, ακόμη και τον τρόπο που οδηγούμε. Και ακριβώς αυτό το κίνητρο μας προσφέρει σήμερα η πρωτοποριακή εφαρμογή Anytime SmartDrive Greece. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μάς έρχεται μέσα από το πρόγραμμα ασφάλισης Smart Drive της Anytime, το οποίο επιβραβεύει τους προσεκτικούς οδηγούς με χαμηλότερα ασφάλιστρα. Πιο αναλυτικά, μέσω του app Anytime Smart Drive Greece, το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας, αξιολογείται η οδηγική μας συμπεριφορά σύμφωνα με τη διατήρηση του ορίου ταχύτητας, τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, το προοδευτικό φρενάρισμα, την επιτάχυνση, και έτσι, μπορούμε να κερδίσουμε έως και 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου μας, ανάλογα με το σκορ μας.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά προγράμματα, το Basic, το Value και το Premium, ώστε να επιλέξουμε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας, ενώ αν είμαστε από 18 έως 35 ετών, εξασφαλίζουμε άμεση έκπτωση από τη στιγμή που αποφασίσουμε να αποκτήσουμε τη συγκεκριμένη ασφάλεια αυτοκινήτου. Όσο για την εφαρμογή Anytime SmartDrive Greece, μπορούμε να την αποκτήσουμε δωρεάν μέσω του Google Play και του AppStore, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα αδύναμα σημεία μας, να συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας με άλλους οδηγούς, να έχουμε έκπτωση στο πάρκινγκ από το ParkAround, καθώς και ευκαιρίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς με δώρα και εκπλήξεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη που εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος και τα ποσοστά ατυχημάτων

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του 21ου αιώνα, μία τεχνολογία που τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την ασφάλεια των μετακινήσεών μας. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που η αγορά αυτόνομων οχημάτων παρουσίασε σημαντική άνοδο μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Πιθανολογείται πως στις ανεπτυγμένες χώρες, τα αυτόνομα οχήματα (ΑV) θα μειώσουν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2030, ενώ συγχρόνως, θα επιτρέπουν στον οδηγό να απολαμβάνει πιο άνετες, ξέγνοιαστες και ξεκούραστες διαδρομές, αφού μέσω των «έξυπνων» συστημάτων που διαθέτει το όχημα, θα μπορεί να αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του ίδιου του οχήματος. Σε περίπτωση που δεν είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τις «έξυπνες» καινοτομίες των αυτόνομων οχημάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όχι μόνο βρίσκουν την ταχύτερη διαδρομή προς έναν προορισμό, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση καυσίμου και χρόνου, αλλά παρέχουν στον οδηγό και τη δυνατότητα μίας πλήρους αυτοματοποιημένης οδήγησης, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους.

Το σίγουρο είναι πως η τεχνολογία έχει αναβαθμίσει και θα συνεχίσει να βελτιώνει τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Το ζήτημα είναι, βέβαια, να κάνουμε και εμείς τις επιλογές που ενισχύουν αυτήν την αλλαγή, επενδύοντας σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου, όπως το Smart Drive της Anytime, το οποίο επιβραβεύει τους υπεύθυνους οδηγούς με ακόμη πιο οικονομικά ασφάλιστρα και επενδύοντας σε «έξυπνες» λύσεις που μπορούν να κάνουν πιο άνετες τις καθημερινές μας μετακινήσεις.