ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν τα αφεντικά των Apple, Microsoft, Facebook, Google και Amazon;

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν τα αφεντικά των Apple, Microsoft, Facebook, Google και Amazon;

H ραγδαία εξέλιξη της πληροφορικής τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι είτε ηγούνται των high tech εταιρειών είτε αυτές είναι ιδιοκτησία τους. Ο Bill Gates για παράδειγμα είναι για πολλά χρόνια στη σειρά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ενώ στην αντίστοιχη λίστα και στην 5η θέση βρίσκεται ο Jeff Bezos της Amazon, στην 6η ο Mark Zuckerberg του Facebook, στην 7η ο Larry Ellison της Oracle, στη 12η και 13η οι Larry Page και Sergey Brιn της Google αντίστοιχα.

Οι νέοι αυτοί δισεκατομμυριούχοι έχουν εκτοπίσει από τις αντίστοιχες θέσεις ανθρώπους που εκπροσωπούν παραδοσιακούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας και οι οποίοι σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα τους είχαν μάλλον κλασικά γούστα, επιλέγοντας ότι πιο ακριβό, είτε σε λιμουζίνες (Rolls Royce, Bentley, Mercedes S-Class), είτε σε σπορ μοντέλα (Ferrari, Lamborghini).

Ποιες είναι όμως οι επιλογές των μεγιστάνων της πληροφορικής; Όπως θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει έναν γενικός κανόνας. Ο Bill Gates για παράδειγμα, που είναι από τους πρωτοπόρους και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, έχει πολλά αυτοκίνητα αλλά το αγαπημένο του είναι μια Porsche 959, το hyper car της δεκαετίας του ’80 της γερμανικής εταιρείας. Μάλιστα λέγεται πως το αγόρασε και το κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ χωρίς να έχει πάρει ακόμα έγκριση τύπου.

Προτίμηση στα hyper car της Porsche και πιο συγκεκριμένα στην Carrera GT, δείχνει και έναν άλλος από τους βετεράνους της πληροφορικής, ο Michael Dell της ομώνυμης εταιρείας, ο οποίος για τις off road μετακινήσεις του ή απλά όταν θέλει μια αλλαγή έχει και ένα Hummer H2.

Hyper car έχει και ο Mr. Facebook Mark Zuckerberg, όχι όμως γερμανικό αλλά ιταλικό και μάλιστα ένα από τα πιο σπάνια. Πιο συγκεκριμένα μια Pagani Huayra, ενώ κυκλοφορεί και με ένα Acura TSX, που είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ. Ο άλλος ιδρυτής του Facebook Dustin Moskovitz δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα VW Golf, όταν δεν κυκλοφορεί με το ποδήλατό του, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο κ. Amazon Jeff Bezos. Το δικό του αυτοκίνητο είναι ένα Honda Accord που τα έχει τα χρονάκια του, καθώς είναι μοντέλο του 1996 και η τρέχουσα αξία του ίσα που ξεπερνά τις 3.000 δολάρια.

Οπαδός της ιαπωνικής σχολής είναι και ο Larry Ellison της Oracle, ο οποίος όμως οδηγεί ένα πολύ πιο σπάνιο, ειδικό και ακριβό μοντέλο, το σούπερ σπορ Lexus LFA, ενώ σπορ μεν αλλά κλασικό δε αυτοκίνητο, μια Jaguar E-Type του 1967, έχει και ο ιδιοκτήτης της Tesla, ο πολύς Elon Musk. O οποίος μεταξύ άλλων είναι και ο συν-ιδρυτής του PayPal και όταν πρωτομπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αυτού του κόσμου είχε αποκτήσει μια McLaren F1.

Στην Tesla έχουν επενδύσει και οι ισχυροί άντρες της Google, oι Larry Page και Sergei Brin, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν με μοντέλα της. Ο μεν δεύτερος δείχνει μια προτίμηση στο ολοκαίνουργιο SUV της μάρκας, το Model X και ο πρώτος στο Roadster, ενώ Tesla Model S, καθώς και Audi S5, έχει και ο Sean Parker του Napster.

Ο Evan Spiegel του Snapchat έχει πιο ακριβά γούστα, μιας και κυκλοφορεί με Ferrari 599, ενώ πιο προσγειωμένοι είναι τόσο ο Tim Cook της Apple που έχει μια BMW σειράς 5 όσο και ο πρώην διευθυντής της Microsoft Steve Ballmer που οδηγεί ένα υβριδικό Ford Fusion.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ