ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ανάσα για τους κατασκευαστές supercars η παράταση για τους κινητήρες

Ανάσα για τους κατασκευαστές supercars η παράταση για τους κινητήρες

Μπορεί η ΕΕ να αποφάσισε την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης (βενζίνης, πετρελαίου και αερίων) από το 2035 αλλά ως είθισται υπάρχουν και κάποια «παραθυράκια».

Το ένα αφορά τα συνθετικά καύσιμα και το άλλο τους λεγόμενους μικρούς κατασκευαστές. Αυτούς που η παραγωγή τους δεν ξεπερνά τις 10.000 μονάδες ετησίως αν πρόκειται για επιβατικά ή τις 20.000 αν μιλάμε για βαν.

Οι κατασκευαστές αυτοί λοιπόν θα έχουν μια παράταση έξι ετών για τη χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης, γεγονός που δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα στις εταιρείες που ειδικεύονται στα υπερ-αυτοκίνητα. Εταιρείες όπως η McLaren, η Koenigsegg, η Aston Martin, η Pagani κ.λπ.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι στην ουσία μια παραχώρηση προς την Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας δεχόταν πολύ ισχυρές πιέσεις από τους εγχώριους κατασκευαστές supercars. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη τροπολογία ονομάζεται ανεπίσημα και «τροπολογία Ferrari».

Το ενδιαφέρον είναι πως με το αυστηρό γράμμα το νόμου ούτε η Ferrari αλλά ούτε και η Lamborghini μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν με τα τρέχοντα δεδομένα παραγωγής, μιας και οι δύο ξεπερνούν τις 10.000 μονάδες σε ετήσια βάση.

Βέβαια αυτό ρυθμίζεται πολύ εύκολα, ενώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα είναι πιο δύσκολη για τη Ferrari, μιας και η Lamborghini έχει πίσω της τον όμιλο Volkswagen και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία του στο συγκεκριμένο τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ