ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Ο ρομποτικός σταθμός διευκολύνει για όλους τη φόρτιση των ηλεκτρικών

Αυτοκίνητο: Ο ρομποτικός σταθμός διευκολύνει για όλους τη φόρτιση των ηλεκτρικών
Η διαδικασία ανεφοδιασμού με καύσιμο ενός συμβατικού αυτοκινήτου ή η φόρτιση ενός ηλεκτρικού είναι για τους περισσότερους μια απλή και εύκολη διαδικασία

Η διαδικασία ανεφοδιασμού με καύσιμο ενός συμβατικού αυτοκινήτου ή η φόρτιση ενός ηλεκτρικού είναι για τους περισσότερους μια απλή και εύκολη διαδικασία. Ωστόσο υπάρχουν συνάνθρωποί μας, όπως οι οδηγοί ΑμΕΑ με μειωμένη κινητικότητα και οι ηλικιωμένοι, που μπορεί να αντιμετωπίζουν εδώ ιδιαίτερες δυσκολίες.

Προκειμένου να τους διευκολύνει η Ford έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ρομποτικό σταθμό που οι οδηγοί χειρίζονται μέσω του smartphone τους από το εσωτερικό του EV τους, στο οποίο παραμένουν κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Φυσικά μπορούν και να απομακρυνθούν από αυτό όσο το ρομπότ αναλαμβάνει όλη τη δουλειά.

Η Ford δοκιμάζει το ρομποτικό σταθμό φόρτισης στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη hands-free λύσεων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και για πλήρως αυτόματη φόρτιση για αυτόνομα οχήματα.

Οι δοκιμές πλέον γίνονται σε πραγματικές συνθήκες. Έτσι μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία το κάλυμμα του σταθμού ανοίγει και ο βραχίονας φόρτισης εκτείνεται προς τη θύρα με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας. Μετά τη φόρτιση ο βραχίονας ανασύρεται στη θέση του, ενώ για τη δοκιμή οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης μέσω της εφαρμογής FordPass.

Στο μέλλον ο ρομποτικός σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε χώρους στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε παρκινγκ αυτοκινήτων ή σε ιδιωτικές κατοικίες. Περαιτέρω εφαρμογές είναι δυνατό να περιλαμβάνουν ταχεία και αποδοτική φόρτιση εταιρικών στόλων. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει φόρτιση οχημάτων υψηλότερης ισχύος σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Κοιτώντας στο μέλλον, η διαδικασία θα μπορούσε να καταστεί πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστη ή μηδενική εμπλοκή του οδηγού. Ο οδηγός απλά θα στέλνει το όχημα στο σταθμό φόρτισης, με την υποδομή να διασφαλίζει την αυτόνομη μετάβαση και επιστροφή από το προορισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ