ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H αλλαγή στην ηγεσία του ομίλου Volkswagen ήταν προδιαγεγραμμένη

H αλλαγή στην ηγεσία του ομίλου Volkswagen ήταν προδιαγεγραμμένη
Η ανακοίνωση του ομίλου για την αποχώρηση του Diess ήταν διθυραμβική για τον τελευταίο και αυτό είναι μάλλον κάτι ασυνήθιστο που απλά χρυσώνει το χάπι.

Ο επικεφαλής του ομίλου Volkswagen είναι ένα από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Herbert Diess, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει παρελθόν, υπάρχουν και άλλοι ακόμα πιο ισχυροί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου του γερμανικού Ομίλου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εκπρόσωποι της οικογένειας Porsche. Των δισεκατομμυριούχων που είναι μεγαλομέτοχοι του ομίλου.

Και οι οποίοι θα είχαν μάλλον μετανιώσει από το αμέσως επόμενο λεπτό την ανανέωση πριν από λίγο καιρό του συμβολαίου του Herbert Diess. Που πρόσφατα είχε έρθει στη χώρα μας, στην Αστυπάλαια και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση του ομίλου για την αποχώρηση του Diess ήταν διθυραμβική για τον τελευταίο και αυτό είναι μάλλον κάτι ασυνήθιστο που απλά χρυσώνει το χάπι. Και αυτό γιατί γίνεται αναφορά στη συμβολή του στη μετάβαση του ομίλου προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ ο ένας από τους λόγους της αποπομπής του ήταν τα προβλήματα της Cariad. Της εταιρείας λογισμικού, που θα εξέλισσε ότι χρειαζόταν και στην οποία η ετήσια επένδυση ήταν της τάξης των 2,5 δις.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο θέμα του Diess. Ένα άλλο ήταν οι σχέσεις του με τα πανίσχυρα συνδικάτα που ποτέ σε ήταν καλές και έγιναν κάκιστες έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός e-mail του που έκανε λόγο για κατάργηση σχεδόν 30.000 θέσεων εργασίας.

Ο Diess δεν ήταν καθόλου διπλωμάτης και με τα άλλα στελέχη του ομίλου, ειδικά με αυτά της μάρκας Volkswagen, ενώ λέγεται πως ακριβώς το αντίθετο είναι ο διάδοχός του Oliver Blume. Που θα παραμείνει επικεφαλής της Porsche και μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ