ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Nikola One είναι ηλεκτροκίνητος τράκτορας με 2.000 άλογα

Το Nikola One είναι ηλεκτροκίνητος τράκτορας με 2.000 άλογα

H ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον λύση και για τα επαγγελματικά οχήματα, οπότε είναι μάλλον θέμα χρόνου το πότε θα παρουσιαστεί ένας ηλεκτροκίνητος τράκτορας.

Την αρχή πάντως κάνει η Nikola Motors, μια αμερικάνικη εταιρεία που εδρεύει στο Michigan, που μπορεί αφενός να είναι παγκοσμίως άγνωστη και αφετέρου να μην έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την κατασκευή οχημάτων, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει κανένα πρόβήμα στο να παρουσιάσει, τουλάχιστον σε επίπεδο virtual πρωτοτύπων, την πρότασή της για έναν ηλεκτροκίνητο τράκτορα.

Ο οποίος ονομάζεται Nikola One -αν αναρωτιέστε από πού προέρχεται το Nikola είναι το μικρό όνομα του πρωτοπόρου του ηλεκτρισμού Nicola Tesla- έχει όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του ιδιαίτερα αεροδυναμική και εντυπωσιακή σχεδίαση και κυρίως 3 συνολικά ηλεκτροκινητήρες. Έναν για κάθε άξονά του δηλαδή, οι οποίοι όλοι μαζί αποδίδουν συνδυαστικά 2.000 άλογα και 5.016 Nm ροπής.

Φυσικά με όλα αυτά τα άλογα δημιουργείται το εύλογο ερώτημα για το πως τροφοδοτούνται με ενέργεια οι 3 αυτοί ηλεκτροκινητήρες. Η απάντηση είναι με τη βοήθεια ενός αεριοστρόβιλου(τουρμπίνα) που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καμπίνα του οδηγού, λειτουργεί ως γεννήτρια και καταναλώνει φυσκό αέριο. Η λύση των μπαταριών αποκλείεται, καθώς το μεγεθός τους θα κάλυπτει αν όχι ολόκληρο μεγάλο μέρος του τρέιλερ και βέβαια θα επηρέαζαν αρνητικά και το ωφέλιμο φορτίο, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει ένα ολόκληρο δίκτυο ανεφοδιασμού με πρατήρια φυσικού αερίου που θα καλύπτει όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Τα τόσα άλογα πάντως συνοδεύονται και από άλλους αριθμούς που δείχνουν μαγικοί με τα σημερινά δεδομένα, όπως π.χ. τα 30 δεύτερα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του 0-100 ή η μέση κατανάλωση των μόλις 15 λίτρων φυσικού αερίου για κάθε 100 χιλιόμετρα.

NIKOLA TRUCK AND UTV 12

Τα UTV, τα light οχήματα εκτός δρόμου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ και έτσι η Nikola Motors σχεδιάζει ένα ηλεκτρικό, με 520 άλογα, εξαιρετικές επιδόσεις και αυτονομία 240 χιλιομέτρων, προς 42.000 δολάρια. Πηγή: Nicola Motors

Παράλληλα η εταιρεία κάνει σχέδια και για ένα φουλ ηλεκτρικό UTV, όπου UTV είναι τα light οχήματα εκτός δρόμου, που είναι τόσο δημοφιλή στις ΗΠΑ. Αυτό θα λέγεται Nikola Zero, θα έχει 520 άλογα και μπαταρία 50 KWh, η οποία θα εξασφαλίζει αυτονομία 240 χιλιομέτρων και με τη βοήθεια κατάλληλου συστήματος (Wall Box) θα φορτίζεται σε λιγότερα από 120 λεπτά. Από κει και πέρα η διαδρομή της ανάρτησης θα είναι 50 εκατοστά, οι ζάντες 32 ιντσών και το βάρος μόλις 860 κιλά, τιμή που βοηθά προκειμένου το 0-100 να ολοκληρώνεται σε μόλις 3,0 δεύτερα.

Μέχρι στιγμής η Nikola Motors δεν έχει καταθέσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ προς το παρόν τα πρωτότυπα υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με την εταιρεία κανονικά οχήματα για εξέλιξη και δοκιμές θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ήδη έχει ανοίξει και λίστα προεγγραφών. Για να μετέχουν σε αυτοί οι ενδιαφερόμοι για τον τράκτορα θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 1.500 δολαρίων και για το UTV αυτό των 750.

Οι 5.000 πρώτοι του Nicola One θα εξασφαλίσουν το καύσιμό τους (φυσικό αέριο) για 1.600.000 χιλιόμετρα, ενώ αυτοί του Nikola Zero μια έκπτωση της τάξης των 5.000 επί της αρχικής τιμής, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα είναι γύρω στις 42.00 δολάρια. Το αντίστοιχο ποσό για τον τράκτορα θα είναι οι 375.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ