ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου είναι ηλιακό

Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου είναι ηλιακό
Το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι το Lightyear 0, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,175.

Η αεροδυναμική όταν η ταχύτητα ανεβαίνει -ειδικά πάνω από τα 120 χλμ./ ώρα- παίζει όλο και μεγαλύτερo ρόλο στην κατανάλωση. Λογικό είναι λοιπόν οι κατασκευαστές να στοχεύουν σε όσο το δυνατόν πιο αεροδυναμικά σχήματα, ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα, στα οποία η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία είναι το κατεξοχήν ζητούμενο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μετρήσεις το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι το Lightyear 0, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,175.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο ιδιαίτερο γνώρισμα του ολλανδικού Lightyear 0 που έχει μήκος ελάχιστα πάνω από τα 5,0 μέτρα. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι κατά κάποιον τρόπο είναι ηλιακό, μιας και διαθέτει ηλεκτρικά πάνελ -στην οροφή το καπό και το πορτμπαγκάζ του που καλύπτουν συνολικά επιφάνεια 5 τετραγωνικών.

Η απόδοσή τους φτάνει μέχρι και τα 1.250 Watt, κάτι που σημαίνει, ανάλογα με την περιοχή που κινείται το Lightyear, πως μπορεί να καλύπτει έως και 70 χιλιόμετρα ημερησίως καθαρά με ηλιακή ενέργεια. Αν υπολογίσει κανείς πως καθημερινά ο μέσος οδηγός διανύει λιγότερα χιλιόμετρα τότε η μπαταρία του μπορεί να μη χρειαστεί φόρτιση για εβδομάδες.

Η ενεργειακή της χωρητικότητα φτάνει τις 60 kWh που εξασφαλίζουν μια συνολική αυτονομία 625 χιλιομέτρων κατά WLTP, μιας και η ολλανδική εταιρεία αναφέρει ως μέση κατανάλωση ενέργειας τις 10,5 kWh ανά 100 χιλιόμετρα -τιμή εξαιρετική με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Το Lightyear 0 έχει συνολικά τέσσερις ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των τροχών, που εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε περίπου 10,0 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 160 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ