ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο Peugeot 3008 εξελίχθηκε σε κανονικό SUV

Το νέο Peugeot 3008 εξελίχθηκε σε κανονικό SUV

Η μεγάλη επιτυχία των SUV, που όπως έχουμε πει είναι η πιο δημοφιλής κατηγορίας αυτοκινήτων παγκοσμίως, δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Πόσο μάλλον αυτούς που έχουν επιφορτιστεί με την εξέλιξη ενός καινούργιου μοντέλου, όπως για παράδειγμα του νέου Peugeot 3008.

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι της γαλλικής εταιρείας μετεξέλιξαν τη δεύτερη γενιά του 3008 από ένα crossover με έντονα τα πολυμορφικά στοιχεία σε ένα καθαρόαιμο SUV. Αυξάνοντας όλες του τις διαστάσεις, αλλά κυρίως το ύψος του, που πλέον φτάνει τα 1,62 μέτρα. Είναι δηλαδή 5 εκατοστά πιο ψηλό, γεγονός που σαφώς συμβάλλει στην πιο off road εικόνα του, ενώ οι Γάλλοι, ταυτόχρονα, αύξησαν και το μεταξόνιό του κατά 80 ολόκληρα χιλιοστά. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται σαφώς στους χώρους στο εσωτερικό του και κυρίως στο πορτμπαγκάζ του, που από τα 432 λίτρα πέρασε στα 520, τιμή από τις καλύτερες στην κατηγορία. Παράλληλα άλλαξαν και την 5η πόρτα, που πλέον είναι ενιαία, ενώ όσοι είναι εξοικοιωμένοι με τα πρωτότυπα της Peugeot θα αναλύψουν εδώ πολλά κοινά με το Quartz, που είχε παρουσιαστεί πριν από περίπου 9 μήνες στην Φρανκφούρτη.

Στο εσωτερικό του 3008 η πιο σημαντική αλλαγή είναι βέβαια το i-Cockpit, που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στα ταμπλό των Peugeot. Εδώ λοιπόν ναι μεν έχει χρησιμοποιηθεί η τοποθέτηση του πίνακα οργάνων ψηλά, πάνω από το τιμόνι, ώστε να προσομοιάζει την λογική ενός Head Up Display, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα μοντέλα που ακολουθούν το ίδιο concept, ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, μεγέθους 12,3 ιντσών. Η συνολική εικόνα συμπληρώνεται από την οθόνη αφής των 8 ιντσών ψηλά στην κεντρική κονσόλα, που βέβαια αποτελεί το κέντρο ελέγχου του συστήματος infotainment και παρέχει, μεταξύ άλλων και πλήρη διασύνδεση με smartphones.

PEUGEOT 3008 2016 31

Το i-Cockpit αποτελείται από έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και μια οθόνη αφής 8,0 ιντσών. Πηγή: Peugeot

Η βάση του νέου 3008 είναι το μεταβλητό πλαίσιο EMP2, που πέρα από όλα τα άλλα έχει μειώσει και το συνολικό βάρος του καινούργιου μοντέλου κατά 100 κιλά, κάνοντας και το έργο των κινητήρων, βενζίνης και πετρελαίου, πιο εύκολο. Οι μεν είναι ο 1.2 PureTech των 130 ίππων και ο 1.6 THP των 165 και οι δε ο 1.6 BlueHDi σε εκδόσεις 100 και 120 ίππων, καθώς και ο 2.0 BlueHDi με 150 και 180 ίππους. Οι κορυφαίες εκδοχές συνδυάζονται στάνταρ με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ ο εξοπλισμός διευκόλυνσης και ασφάλειας είναι πλήρης, με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας γενιάς.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου Peugeot 3008 θα γίνει στην έκθεση στο Παρίσι στις αρχές Οκτωβρίου και οι πωλήσεις του αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ