ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η πρώτη ηλεκτρική Rolls Royce, η Spectre, είναι γεγονός

Αυτοκίνητο: Η πρώτη ηλεκτρική Rolls Royce, η Spectre, είναι γεγονός

Η Rolls Royce από την ίδρυσή της δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό των μοντέλων της. Τώρα με την Spectre που μόλις παρουσιάστηκε περνά σε ένα άλλο επίπεδο στο συγκεκριμένο τομέα.

Και αυτό γιατί η Spectre είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της μοντέλο, οπότε το τετραθέσιο εσωτερικό της με την διάσπαρτη από LED οροφή θα είναι πιο ήσυχο από πότε.

Οπτικά το νέο κουπέ έχει αναμενόμενα μεγάλες διαστάσεις (μήκος 5,45 μέτρα), την πιο XL μάσκα που έχει τοποθετηθεί πότε σε Rolls αλλά και έναν πολύ καλό συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd 0,25). Η εικόνα της προσδιορίζεται και από τους πραγματικά μεγάλους τροχούς των 23 ιντσών, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα πίσω φώτα.

Το εσωτερικό, παρότι high tech, έχει μείνει πιστό στο κλασικό στυλ της μάρκας και αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που έχουν διατηρηθεί πολλά κλασικά χειριστήρια.

Η Spectre έχει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα που εξασφαλίζουν και την τετρακίνηση, που αποδίδουν συνδυαστικά 540 ίππους και 900 Nm. Η μπαταρία του συστήματος είναι πραγματικά τεράστια μιας και η ενεργειακή της χωρητικότητα φτάνει τα 108 kWh.

Εξίσου μεγάλο είναι και το βάρος της των 700 κιλών που φυσικά συμβάλλει στο να φτάσει η συνολική ένδειξη της ζυγαριάς σχεδόν τους 3,0 τόνους. Πιο συγκεκριμένα τα 2.975 κιλά.

Οι επιδόσεις πάντως δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από το μεγάλο απόβαρο, καθώς το 0-100 χλμ./ ώρα έρχεται σε 4,5 δεύτερα, ενώ η τελική ταχύτητα παραδοσιακά δεν ανακοινώνεται. Αντίθετα ανακοινώνεται η αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 520 χιλιόμετρα.

Στη γκάμα της Rolls Royce η ηλεκτρική Spectre τοποθετείται μεταξύ της κορυφαίας Phantom και του SUV της μάρκας, της Cullinan και η τιμή της προ φόρων ξεκινά από τις 318.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ