ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Audi Q4 e-tron: Για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε απολαυστική διαδρομή

Audi Q4 e-tron: Για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε απολαυστική διαδρομή

Αναζητάτε ένα ηλεκτρικό SUV που να το απολαμβάνετε κάθε στιγμή της ημέρας και σε κάθε διαδρομή που κάνετε μαζί του; Τότε το Audi Q4 e-tron αξίζει την προσοχή σας, καθώς όχι μόνο έχει όλα θα θελήσετε αλλά θα νιώσετε ιδιαίτερα άνετα μαζί του από την πρώτη κιόλας στιγμή.  

Καταρχάς, η σχεδίαση του αμαξώματος συνδυάζει το ελκυστικό design της μάρκας με μία μεταμοντέρνα αύρα. Η κλειστή μάσκα με τους δυναμικά και προηγμένους τεχνολογικά προβολείς (οι προβολείς LED Matrix έχουν πολύ υψηλή απόδοση, με πλήρως προσαρμόσιμη δέσμη χωρίς να ενοχλούν άλλους χρήστες του δρόμου) αποτελούν άμεσα στοιχεία αναγνώρισης αυτού του ξεχωριστού Audi. Και για όσους θέλουν κάτι ακόμη πιο σπορ, υπάρχει και το Q4 e-tron Sportback, που ξεχωρίζει με την πιο έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος δημιουργώντας ένα όμορφο κουπέ αμάξωμα και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας κορυφαία αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,26 και 0,28 για το Q4 e-tron).

Ταυτόχρονα, οι διαστάσεις του αμαξώματος -το μήκος του φτάνει τα 4,58 μέτρα- είναι ιδανικές για ευέλικτες μετακινήσεις στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και εξαιρετικούς χώρους για όλους τους επιβάτες και τις αποσκευές. Ενδεικτικό είναι πως το πορτμπαγκάζ φτάνει τα 535 λίτρα (520 στο Q4), ενώ στο εσωτερικό, το σύνολο των διαθέσιμων χώρων και θηκών για μικρο-αντικείμενα φτάνει τα 25 λίτρα - γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση.

Στο εσωτερικό όλα τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών δημιουργώντας ένα premium διάκοσμο που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο χάρη και στο πλήρως ψηφιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο οδηγός έχει ακριβώς εμπρός του ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, ενώ σε μικρή απόσταση και με μία ελαφρά κλίση προς το μέρος του υπάρχει η οθόνη αφής του συστήματος infotainment (με διαγώνιο 10,1 ή 11,6 ιντσών). Η οθόνη επίσης χαρακτηρίζεται από την πολύ γρήγορη απόκρισή της στις απτικές επαφές και από μία ανεπαίσθητη ανάδραση.

Το μενού είναι πολύ φιλικό στη χρήση του και γενικά έχει υιοθετηθεί η λογική ενός smartphone, που σε συνδυασμό και με τους εύχρηστους διακόπτες στο τιμόνι, έχει ως αποτέλεσμα ο οδηγός να έχει πάντοτε την προσοχή του στο δρόμο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχει και το προηγμένο head-up display που απεικονίζει με δυναμικό τρόπο διάφορες πληροφορίες σε μία εικονική απόσταση περίπου 10 μέτρων μπροστά από το παρμπρίζ προφέροντας μία μοναδική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας.

Πληθωρική είναι και η γκάμα των εκδόσεων συστημάτων πρόωσης. Συνολικά υπάρχουν τρεις επιλογές ισχύος: Οι Q4 35 e-tron και Q4 40 e-tron με έναν ηλεκτροκινητήρα στο πίσω άξονα που αποδίδουν 170 και 204 ίππους αντίστοιχα, καθώς και η ισχυρότερη Q4 50 e-tron με δύο ηλεκτρικά μοτέρ για τετρακίνηση (Quattro) και συνδυαστική απόδοση 299 ίππων. Το Q4 50 e-tron χρειάζεται μόλις 6,2 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ώρα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Οι μπαταρίες βρίσκονται στο δάπεδο του αυτοκίνητου και μέσα σε έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη λειτουργία αλλά και την προστασία τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Με τη βασική μπαταρία των 52,0 kWh εξοπλίζεται το βασικό Q4 35 e-tron, ενώ η μεγαλύτερη των 77,0 kWh, ωφέλιμης χωρητικότητας, χρησιμοποιείται στα ισχυρότερα Q4 40 και 50 e-tron. Όσο για την αυτονομία το Q4 40 e-tron μπορεί με μία μόνο φόρτιση να διανύσει έως και 520 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP. Για φόρτιση στο σπίτι ή στο γραφείο υπάρχει ενσωματωμένος φορτιστής 11,0 kW (το Q4 35 e-tron έχει στάνταρ αυτόν των 7,4 kW), ενώ στο ταξίδι και με τη χρήση ταχυφορτιστή DC με ισχύ έως και 135 kW η μπαταρία φορτίζει έως και το 80% του ενεργειακού περιεχομένου της μέσα σε 29 λεπτά.