ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Renault Hybrid E-TECH & Plug-In Hybrid E-TECH: Η κορυφαία υβριδική γκάμα

Renault Hybrid E-TECH & Plug-In Hybrid E-TECH: Η κορυφαία υβριδική γκάμα

Η Renault κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της ηλεκτροκινητικότητας, έχοντας εξελίξει την πρωτοποριακή και αποκλειστική υβριδική τεχνολογία E-TECH, η οποία μεταφέρει μέρος της τεχνογνωσίας της αγωνιστικής ομάδας της Formula 1 και έχει βασιστεί σε 150 πατέντες για την κατοχύρωση των δύο υβριδικών συστημάτων κίνησης. Στη βασική του εκδοχή, το σύστημα κίνησης Hybrid E-TECH είναι πλήρως υβριδικό και επαναφορτιζόμενο, ενώ στην Plug-in Hybrid E-TECH εκδοχή του, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο για την κάλυψη των ημερήσιων διαδρομών χωρίς την κατανάλωση καυσίμου.

Πιο συγκεκριμένα, τα Renault Clio E-TECH Hybrid, Captur E-TECH Hybrid και Arkana E-TECH Hybrid εφοδιάζονται με το καινοτόμο εξηλεκτρισμένο σύνολο που αποτελείται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες -έναν ισχύος 36,0 kW για την κίνηση και έναν HSG μίζας/ γεννήτριας για την επαναφόρτιση της μπαταρίας των 1,2 kWh. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο multi-mode και με τον αποδοτικό ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης των 1.600 κ.εκ., οι εκδόσεις E-TECH της Renault προσφέρουν άμεση επιτάχυνση αλλά και άνετες διαδρομές χάρη στην αυτόματη μετάδοση της ισχύος στους εμπρός τροχούς.

Μιλώντας με αριθμούς, τo Clio E-Tech Hybrid αποδίδει συνολικά 140 ίππους, με μέση κατανάλωση μόλις 4,2 λίτρων αμόλυβδης ανά 100 χιλιόμετρα και εκπομπή CO2 94 γραμμαρίων το χιλιόμετρο. Ταυτόχρονα, η διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί μόνο 9,9 δεύτερα και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 186 χλμ./ώρα.

Το Captur E-TECH έχει ελαφρώς ισχυρότερο βενζινοκινητήρα και για αυτό αποδίδει συνδυαστικά 145 ίππους καταναλώνοντας 4,7 λίτρα/100 χιλιόμετρα και με εκπομπή 105 γραμμ. CO2 ανά χιλιόμετρο.

Ίδια ισχύ έχει και το μεγαλύτερο Arkana E-TECH, η κατανάλωση του οποίου, που δεν ξεπερνά τα 4,7 λίτρα/100 χιλιόμετρα, θα κολάκευε ακόμα και πετρελαιοκίνητο SUV αυτής της κατηγορίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ακόμα και το μεγαλύτερο E-TECH μοντέλο, το Arkana, δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, συμβάλλοντας στο εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης, που έχει σαν αποτέλεσμα ο ετήσιος προϋπολογισμός μιας οικογένειας να επιβαρύνεται στο ελάχιστο δυνατό.

Ταυτόχρονα, η πλήρως υβριδική τεχνολογία προσφέρει έως το 80% των αστικών μετακινήσεων μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, όλα τα Renault τεχνολογίας E-TECH ξεκινούν πάντα με 100% ηλεκτρική ενέργεια. Αναλυτικότερα, ο υβριδικός E-TECH κινητήρας της Renault εξασφαλίζει έως και 40% εξοικονόμηση καυσίμου σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο μοντέλο με απλό θερμικό κινητήρα, σε συνθήκες αστικών μετακινήσεων.

Το αποκορύφωμα της E-TECH τεχνολογίας αποτυπώνεται στο Captur Plug-in Hybrid. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί καθένας να απολαμβάνει στο έπακρο τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης αφού το Hybrid E-TECH σύστημα συνδυάζεται με μία μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία των 9,8 kWh, η οποία μπορεί να φορτίζει σε οικιακή πρίζα μέσα σε 3 έως 4,5 ώρες (ανάλογα με την ισχύ του δικτύου).

Κάθε φορά που το Captur PHEV φορτίζει, μπορεί να προσφέρει έως 48 χιλιόμετρα καθαρά ηλεκτρικής κίνησης, ενώ αν αυτό γίνεται τακτικά και συστηματικά μπορεί να επιτευχθεί μία απίστευτη οικονομία καυσίμου με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση να κυμαίνεται από 1,3 έως 1,4 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα (εκπομπή CO2 48 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο). Εννοείται πως και εδώ υπάρχει και η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας για αυτόματη επαναφόρτιση όπως στις εκδόσεις Hybrid E-TECH.

Χάρη στην τεχνολογία Multi-Sense, η οποία προσφέρει τρία προφίλ οδήγησης (τα MySense, Sport ή Eco) ο οδηγός μπορεί να επιλέγει την λειτουργία του υβριδικού συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες του. Μάλιστα, μέσω της κεντρικής οθόνης αφής υψηλής ανάλυσης με διαγώνιο 9,3 ιντσών μπορεί να παρακολουθεί την αλλαγή τις ροής ενέργειας και να ενημερώνεται συνεχώς με χρήσιμες πληροφορίες για το σύστημα E-TECH.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα Pure, προσφέρεται οδήγηση μηδενικών ρύπων με την κίνηση να προέρχεται αποκλειστικά από το ηλεκτρικό σύστημα και να είναι διαθέσιμη σε ταχύτητες έως τα 135 χλμ./ώρα. Και όλα αυτά με το γαλλικό crossover να ξεκινά εντελώς αθόρυβα, να επιταχύνει τόσο γρήγορα όσο ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα και ταυτόχρονα να απαλλάσσει από το άγχος της φόρτισης χάρη στην πλήρως υβριδική του λειτουργία που επιτρέπει μακρινά ταξίδια δίχως περιορισμούς. Αξιοσημείωτο είναι πως το Captur E-TECH Plug-in Hybrid είναι το πιο προσιτό της αγοράς και αποτελεί την ιδανική επιλογή για εταιρική χρήση απαλλάσσοντας από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα.

Συνοψίζοντας, το δημοφιλές Renault Clio, το απόλυτο crossover Renault Captur και το εντυπωσιακό κουπέ-SUV Renault Arkana, σας περιμένουν να τα γνωρίσετε και να τα οδηγήσετε, τόσο στις υβριδικές τους όσο και στις θερμικές τους εκδόσεις στο δίκτυο αντιπροσώπων Renault.

Αξιοσημείωτο είναι πως για όποιο Renault και αν επιλέξετε (έκδοση βενζίνης, πετρελαίου, LPG, υβριδικό), προσφέρεται με το πρόγραμμα «Δέσμευση Τιμής» που εγγυάται πως η λιανική τιμή του αυτοκινήτου δεν θα αλλάξει από την στιγμή της παραγγελίας μέχρι την παράδοση του αυτοκινήτου.