ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H νέα Mercedes GLC έχει στη γκάμα της μια κορυφαία plug-in υβριδική έκδοση

H νέα Mercedes GLC έχει στη γκάμα της μια κορυφαία plug-in υβριδική έκδοση

Η τεχνολογική υπεροχή της νέας γενιάς της Mercedes GLC ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις υπέρ-αποδοτικές plug-in υβριδικές εκδόσεις με την μεγαλύτερη αυτονομία ηλεκτροκίνησης, που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα!

Η νέα γενιά της GLC έχει όλα όσα χρειάζεται για να επαναπροσδιορίσει το στίγμα των SUV στην κατηγορία της. Άλλωστε, είναι αυτή που τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει τις υψηλότερες πωλήσεις από κάθε άλλο μοντέλο της μάρκας και που καθημερινά απολαμβάνουν περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια οδηγοί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και αυτό γιατί η GLC είναι ένα πολυτελές SUV που μπορεί να προσφέρει σχεδόν τα πάντα τόσο στην άσφαλτο, όσο και μακριά από αυτή.

Η απλότητα του διαχρονικού design και οι σμιλεμένες γωνίες, σε συνδυασμό με την εμβληματική μάσκα με τα LED φώτα, συνθέτουν την ελκυστική γοητεία που εκπέμπει η ολοκαίνουργια GLC. Ακόμη και όταν είναι ακίνητη τα 4,716 μέτρα της αναδεικνύουν την αεροδυναμική σιλουέτα της (ο συντελεστής οπισθέλκουσας μειώθηκε από το 0,31 στο 0,29) την οποία συμπληρώνουν οι ειδικής σχεδίασης τροχοί με διάσταση από 18 έως 20 ίντσες.

Το εσωτερικό της καινούργιας Mercedes GLC δημιουργεί νέα πρότυπα χάρη στην εξέλιξη του καινοτόμου MBUX και τα κορυφαίας ποιότητας υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Πρωταγωνιστικό ρόλο και πάλι, έχουν οι δύο ψηφιακές οθόνες υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας σε κάθε συνθήκη φωτισμού, που για την περίσταση έχουν νέα διάταξη και λειτουργίες: Αυτή για τον οδηγό μοιάζει σαν να αιωρείται και έχει διαγώνιο 12,3 ιντσών για να προσφέρει πλήρη πληροφόρηση ως ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων με πολυθεματικό μενού.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται, σε μια κεκλιμένη θέση, η μεγάλη οθόνη αφής των 11,9 ιντσών που δεν έχει πλαίσιο και που ενισχύει την ψηφιακή high-tech αύρα του εσωτερικού. Παράλληλα προσφέρει και μια οδηγοκεντρική διάθεση, χάρη στην ελαφριά της κλίση προς τον οδηγό.

Ταυτόχρονα, τα πρωτοποριακά σχεδιαστικά καθίσματα, τα αναβαθμισμένα στοιχεία και υλικά, οι νέες τεχνολογίες άνεσης (από το διαλειτουργικό Energizing έως το αρωματικό Air-Βalance) και συνδεσιμότητας, οι μεγαλύτεροι και πιο άνετοι χώροι για τους επιβάτες, το αυξημένο κατά 70 λίτρα (620 συνολικά) πορτμπαγκάζ, η πίσω ηλεκτρικά υποβοηθούμενη πόρτα, αλλά και το κάθε τι με το οποίο εξοπλίζεται η νέα GLC ανάγουν κάθε στιγμή σε μία μοναδική εμπειρία.

Όλα αυτά τα χαρίσματα που διέπουν τη νέα Mercedes GLC περνούν σε μία συναρπαστική διάσταση συνδυάζοντας την αποδοτικότητα των εξηλεκτρισμένων κινητήρων εσωτερικής καύσης με τα προτερήματα της ηλεκτροκίνησης. Έτσι, πέραν του γεγονότος πως όλοι οι κινητήρες της GLC είναι εξηλεκτρισμένοι, σε περίοπτη θέση τοποθετούνται οι plug-in υβριδικές εκδόσεις.

Αναλυτικότερα, η plug-in υβριδική γκάμα περιλαμβάνει τρεις αποδοτικές εκδόσεις, οι οποίες συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων και με την εξελιγμένη τετρακίνηση 4MATIC. Οι GLC 300 e και GLC 400 e εφοδιάζονται με δίλιτρους κινητήρες βενζίνης που συνδυαστικά με τα ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδουν 313 (550 Nm) και 381 ίππους (650 Nm), αντίστοιχα. Στην GLC 300 de η θερμική μονάδας είναι ο αναβαθμισμένος diesel των 2.000 κυβικών, ενώ εδώ η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 335 ίππους και τα 750 Nm.

Και οι τρεις εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις. Ενδεικτικό αυτού είναι πως η ισχυρότερη Mercedes GLC χρειάζεται μόλις 5,6 δεύτερα για την διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 237 χλμ./ώρα. Όσο για την εκπομπή CO2 σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνά τα 15 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, ενώ χάρη στην μεγάλη αυτονομία ηλεκτροκίνησης για τα πρώτα 100 διανυθέντα χιλιόμετρα απαιτείται ελάχιστη ποσότητα καυσίμου (το πολύ 0,6 λίτρα/100 χλμ.).

Πρακτικά οι plug-in υβριδικές εκδόσεις της GLC μπορούν να λειτουργούν ως ηλεκτρικά οχήματα για τις καθημερινές μετακινήσεις και ταυτόχρονα να απαλλάσσουν από το κόστος του καυσίμου και δίχως να επιβαρύνουν φορολογικά τον εταιρικό χρήστη. Το ισχυρό πλεονέκτημα αυτών των εκδόσεων εντοπίζεται στην πολύ μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία των 31,2 kWh που προσφέρει κίνηση μηδενικών εκπομπών ρύπων για πάνω από 100 χιλιόμετρα!

Χάρη στον στάνταρ ενσωματωμένο (on board) φορτιστή των 11 kW η φόρτιση στο σπίτι ή στο γραφείο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα όταν υπάρχει το ανάλογο Wallbox, ενώ το καλώδιο φόρτισης αποθηκεύεται σε μία έξυπνη θήκη στο πορτμπαγκάζ ώστε να μην μπερδεύεται με τις υπόλοιπες αποσκευές. Οι plug-in υβριδικές εκδόσεις των GLC έχουν ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα φόρτισης αφού μπορούν να φορτίσουν τη μπαταρία τους σε ταχυφορτιστές DC με ισχύ έως και 60 kW μέσα σε περίπου 30 λεπτά της ώρας.

Το προηγμένο υβριδικό σύστημα παρέχει στον οδηγό την επιλογή ανάμεσα σε τρία προγράμματα έντασης της ανάκτησης ενέργειας μέσω των paddles στο τιμόνι. Με εξαίρεση το οδηγικό προφίλ Sport, ο οδηγός μπορεί να βιώσει και τη μοναδική εμπειρία της λειτουργίας one-pedal ρυθμίζοντας την επιτάχυνση - επιβράδυνση ανάλογα με το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο επιλογές λειτουργίας της μπαταρίας: Στην Battery Hold μπορεί να διατηρηθεί η υπάρχουσα χωρητικότητα της μπαταρίας για μετέπειτα χρήση της ηλεκτροκίνησης (π.χ. στο κέντρο της πόλης και σε ζώνες χαμηλής εκπομπής ρύπων), ενώ στην Electric και έως τα 140 χλμ./ώρα λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας.

Ανάμεσα στις πολλές έξυπνες και προνοητικές τεχνολογίες της Mercedes GLC περιλαμβάνεται η ανάλυση και η αξιολόγηση της κάθε διαδρομής από το σύστημα πλοήγησης και τους χάρτες του για την βέλτιστη απόδοση του υβριδικού συστήματος. Επιπλέον του βασικού εξοπλισμού προσφέρεται η πνευματική ανάρτηση AirMatic για πολύ υψηλά επίπεδα άνεσης σε κάθε μορφής οδόστρωμα, το πακέτο Offroad που αυξάνει την απόσταση από το έδαφος κατά 20 χιλιοστά, το νέο σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης που μειώνει τον κύκλο στροφής κατά 80 εκατοστά, το υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα, όλες τις τεχνολογίες αιχμής και τα συστήματα υποβοήθησης αλλά και πολλά άλλα που μπορείτε να ανακαλύψετε με ένα κλικ!

Οι τιμές της νέας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας Mercedes GLC ξεκινούν από τις 66.500 ευρώ.