ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η Izera είναι μια νεά πολωνική μάρκα ηλεκτρικών με τεχνολογία της κινεζικής Geely

Αυτοκίνητο: Η Izera είναι μια νεά πολωνική μάρκα ηλεκτρικών με τεχνολογία της κινεζικής Geely
Οι Πολωνοί κάνουν λόγο για αυτονομία της τάξης των 400 χιλιομέτρων αλλά και για ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε λιγότερα από 8,0 δεύτερα

Η ηλεκτροκίνηση, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, δίνει τη δυνατότητα σε πολλές καινούργιες εταιρείες να δηλώσουν το παρόν, να παρουσιάζουν νέα μοντέλο και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάποιο μερίδιο αγοράς.

Μια τέτοια εταιρεία είναι και η πολωνική EMP (Electromobility Poland) που έχει δημιουργήσει τη μάρκα Izera και θέλει του χρόνου να ξεκινήσει με την πώληση δύο νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενός μικρο-μεσαίου hatchback και ενός SUV.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η βάση των δύο μοντέλων θα είναι το πλαίσιο SEA της Geely, που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί από εταιρεία που δεν ανήκει στον κινεζικό όμιλο.

Το βέβαιο είναι πως δεν θα είναι και η τελευταία, μιας και η παραχώρηση του πλαισίου σε τρίτους κατασκευαστές είναι μέσα στα πλάνα της Geely προκειμένου να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να συμπιέσει το μεγάλο κόστος για την έρευνα και την εξέλιξη που απαιτήθηκε για τη δημιουργία του.

Κάτι ανάλογο άλλωστε κάνει και o όμιλος Volkswagen με το δικό του «ηλεκτρικό» πλαίσιο, το MEB, που στο άμεσο μέλλον θα δίνει το παρόν και σε ηλεκτρικά μοντέλα της Ford.

Οι Πολωνοί πάντως κάνουν λόγο για αυτονομία της τάξης των 400 χιλιομέτρων αλλά και για ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε λιγότερα από 8,0 δεύτερα, ενώ αναφέρουν πως θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτικότητα κατά την καθημερινή χρήση.

Όσο για το design των μοντέλων τους οι Πολωνοί συνεργάζονται με την ιταλική Torino Design και στα πρωτότυπα τουλάχιστον σημαντικό αισθητικό ρόλο παίζουν τα LED φωτεινά στοιχεία στη μάσκα αλλά και στο πίσω μέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ