ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Kia Sportage: Αυτοκίνητο της χρονιάς για την Ελλάδα

Kia Sportage: Αυτοκίνητο της χρονιάς για την Ελλάδα

Αν υπάρχει μια εταιρεία που να έχει κάνει τεράστια άλματα από γενιά σε γενιά μοντέλων, τότε μιλάμε για την Kia. Στο πέρασμα του χρόνου, έχει καταφέρει να ταυτιστεί με την αξιοπιστία, την εξελιγμένη τεχνολογία, τα υψηλά στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας και οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει ένα ολοκληρωμένο από κάθε άποψη προϊόν.

Για να φτάσει σε αυτό το στόχο η Kia ξεκίνησε στην Ευρώπη με αξιόλογα μοντέλα, όπως το Sportage που καταφέρνει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες να θέτει συνεχώς νέα δεδομένα στην κατηγορία των SUV. Ειδικά η τελευταία, 5η γενιά του με το ξεχωριστό σχεδιασμό και την προηγμένη τεχνολογία της έχει καταφέρει να αποσπάσει αμέτρητες διακρίσεις με κορυφαία όλων τον τίτλο «Αυτοκίνητου του 2023» για την Ελλάδα. Άλλωστε, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική αγορά το νέο Kia Sportage έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού διαγράφοντας μία πολύ καλή εμπορική πορεία.

O τολμηρός Opposites United σχεδιασμός αποτελεί σημείο αναφοράς για το καινούργιο Sportage που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε αποκλειστικά για την Ευρώπη. Η ανατρεπτική μάσκα στο πρότυπο του Tiger Nose σε συνδυασμό με τους ξεχωριστούς στιλιστικά προβολείς δημιουργούν μία άκρως εντυπωσιακή όψη και μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα που διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο SUV της κατηγορίας. Το πίσω μέρος συμπληρώνει το κόμπακτ και ελκυστικό αμάξωμα των 4,515 μέτρων (πλάτος 1,865 και ύψος 1,645 μέτρα), που απέχει 17 εκατοστά από το έδαφος. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η έκδοση GT-Line με κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού και με χαρακτηριστικά που τονίζουν ακόμα περισσότερο τον σπορ και δυναμικό χαρακτήρα του νέου Sportage.

Περνώντας στο εσωτερικό, εισπράττουμε μία ισχυρή δόση πολυτέλειας και τεχνολογικής ανωτερότητας χάρη στο ψηφιακό πακέτο που στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού αποτελείται από δύο οθόνες 12,3 ιντσών πίσω από ένα ενιαίο κυρτό πάνελ. Πρόκειται για μία high-tech σύλληψη που ενισχύει την τεχνολογική αύρα του νέου Kia Sportage που ταυτόχρονα αποτελεί πρότυπο εργονομίας. Για παράδειγμα, οι διακόπτες αφής στην κεντρική κονσόλα έχουν ελαχιστοποιηθεί χάρη στο εναλλασσόμενο πάνελ μεταξύ των ρυθμίσεων για τον κλιματισμό και το ηχοσύστημα.

Ταυτόχρονα, ο παραδοσιακός επιλογέας του κιβωτίου έχει αντικατασταθεί από ένα πιεζο-περιστροφικό διακόπτη που πλαισιώνεται από πρακτικές και βολικές θήκες για μικροαντικείμενα. Μερικά εκατοστά πιο πίσω βρίσκεται και ο επιλογέας των τριών προφίλ κίνησης (Eco, Normal, Sport). Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού οι επιβαίνοντες έχουν στην διάθεσή τους όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης και όλες τις διευκολύνσεις, όπως είναι η θέση ασύρματης φόρτισης, οι θύρες USB-C, το ηχοσύστημα Harman Kardon, κ.λπ.

Ωστόσο το εσωτερικό του νέου Sportage δεν διακατέχεται μόνο από την τεχνολογική του αρτιότητα αλλά και από την ευρυχωρία του, προσφέροντας ιδιαίτερη άνεση στο ταξίδι για όλους τους επιβάτες και ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ που φτάνει μέχρι και τα 591 λίτρα.

Η νέα γενιά του Kia Sportage βασίζεται στο εξελιγμένο πλαίσιο «Ν» του ομίλου Hyundai που διασφαλίζει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά. Που υποστηρίζονται και από μια ολοκληρωμένη γκάμα σύγχρονων υβριδικών συστημάτων πρόωσης που διασφαλίζουν αφενός πολύ καλές επιδόσεις και αφετέρου μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Η γκάμα έχει στη βάση της τις ήπια υβριδικές (MHEV) 48V εκδόσεις βενζίνης 1.6 T-GDi με 150 ή 180 ίππους και πετρελαίου 1.6 CRDi με 136 ίππους. Συνδυάζονται με έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη με επτά και εναλλακτικά προσφέρονται και με σύστημα τετρακίνησης σχεδόν για όλα τα Sportage. Αξιοσημείωτο είναι πως η τετρακίνηση είναι ένα χαρακτηριστικό που απουσιάζει από πολλά SUV της κατηγορίας -όχι όμως και από το Sportage.

Στη συνέχεια υπάρχει η πλήρως υβριδική (HEV) έκδοση (και αυτή με τον 1.6 T-GDi) που αποδίδει συνδυαστικά 230 ίππους και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 8,0 δεύτερα, τελική ταχύτητα: 193 χλμ./ώρα) με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση (μέση εργοστασιακή: 4,9 λίτρα/100 χλμ.).

Στην κορυφή της γκάμας φιγουράρει η plug-in υβριδική (PHEV) έκδοση που επιτρέπει στο μεγάλο SUV να διανύει καθημερινά έως 70 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας του των 13,8 kWh και σχεδόν μηδενική κατανάλωση καυσίμου. Στο Sportage PHEV ο turbo 1.6 T-GDi κινητήρας βενζίνης συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 66,9 kW προσφέροντας συνδυαστική απόδοση 265 ίππων και μία συναρπαστική εμπειρία οδήγησης.

Την τεχνολογική αρτιότητα του νέου Kia Sportage αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα από προηγμένες τεχνολογίες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (ECS), η οποία χάρη στον συνεχή έλεγχο απόσβεσης σε πραγματικό χρόνο διασφαλίζει βέλτιστα επίπεδα άνεσης και κορυφαία επίπεδα ασφάλειας ανά πάσα στιγμή.

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες για το καλύτερο δυνατό κράτημα σε κάθε επιφάνεια οδοστρώματος. Ταυτόχρονα, το Terrain Mode (διαθέσιμο στις τετρακίνητες εκδόσεις HEV και PHEV) προσαρμόζει αυτόματα την ανάρτηση του Sportage σε κάθε διαδρομή και ανά πάσα στιγμή. Με αποτέλεσμα το νέο Sportage να είναι ένα από τα SUV που με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκινητιστικής νοημοσύνης.

Φυσικά κάθε καινούργιο Sportage -η τιμή του ξεκινά από τις 31.190 ευρώ- συνοδεύεται επωφελείται από τη μοναδική εγγύηση των 7 ετών ή των 150.000 χιλιομέτρων, η οποία άλλωστε ισχύει για κάθε καινούργιο Kia.