ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Hyundai Bayon είναι μια πρόταση με αξιώσεις και προσόντα

Το Hyundai Bayon είναι μια πρόταση με αξιώσεις και προσόντα

Το πιο μικρό SUV της Hyundai έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές και αυτό κάθε άλλο παρά εκπλήσσει, μιας και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, από όλες τις απόψεις.

Μια πρόταση που είναι μοντέρνα και νεανική και αυτό γίνεται εμφανές με την πρώτη κιόλας ματιά, μιας και η εμφάνισή του Hyundai Bayon είναι τόσο χαρακτηριστική όσο και εντυπωσιακή. Ακολουθεί με συνέπεια τις αρχές της νέας σχεδιαστικής λογικής της Hyundai Senseous Sportiness, ενώ διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, που λειτουργούν και ως στοιχεία αναγνώρισης, όπως η κάθετη μάσκα, η ιδιαίτερη πίσω κολώνα και οι τοποθετημένοι στα άκρα του αμαξώματος προβολείς.

Ανάλογη είναι και η θέση που έχουν τα σχήματος μπούμερανγκ πίσω φώτα, ενώ η μοντέρνα εικόνα ενισχύεται και από τη δυνατότητα διχρωμίας, με την οροφή, αν δεν είναι στο χρώμα του αμαξώματος, να είναι μαύρη (Phantom Black).

Όσο για τις εξωτερικές του διαστάσεις, τα 4,18 μέτρα του μήκους του εξασφαλίζουν αφενός τους άνετους χώρους στο εσωτερικό και αφετέρου την πρακτικότητα και την ευελιξία μέσα στην πόλη.

Στους απόλυτα ικανοποιητικούς χώρους για τους επιβάτες του, συμβάλλει και το μεταξόνιο των 2.580 χιλιοστών, ενώ ενδεικτικά για την πολύ καλή χωροταξία είναι τα τουλάχιστον 411 λίτρα του πορτμπαγκάζ.

Από και κει πέρα, η σχεδίαση του εσωτερικού είναι μοντέρνα και απόλυτα μελετημένη με πολύ καλή εργονομία, προσεγμένα υλικά και ποιοτική κατασκευή.

Οπτικά, οι εντυπώσεις ανήκουν στις συνδεδεμένες οθόνες. Η μια είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με διαγώνιο 10,25 ιντσών και η άλλη η οθόνης αφής των 8,0 ή των 10,25 ιντσών του πολύ καλού συστήματος infotainment. Οι δυνατότητες διασύνδεσης είναι ανάλογες με το επίπεδο εξοπλισμού, ενώ το Bayon διαθέτει στοιχεία εξοπλισμού που συνήθως τα συναντάμε σε αυτοκίνητα μεγαλύτερων και σαφώς ακριβότερων κατηγοριών, όπως η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης smartphone, το ηχοσύστημα Bose Premium ή τις τρεις θύρες USB.

Φυσικά, μπορεί να εξοπλιστεί και με μια ολοκληρωμένη ομπρέλα συστημάτων ασφάλειας (Hyundai Smart Sense) και υποβοήθησης, ενώ μέσω του Bluelink Connected Services ο οδηγός έχει στο smartphone του μια σειρά από υπηρεσίες αλλά και πληροφορίες για το Bayon του.

Όπως καταλαβαίνει καθένας από τα παραπάνω, οι μετακινήσεις με το Hyundai Bayon είναι και ασφαλείς και άνετες, ενώ χάρη στους μεγάλους του χώρους, που προαναφέραμε, το μικρό SUV μπορεί να παίξει με απόλυτη επιτυχία τον ρόλο του οικογενειακού αυτοκινήτου.

Ταυτόχρονα, η έμφαση που έχει δοθεί στην πρακτικότητα -χαρακτηριστικές οι πολλές θέσεις και θήκες στο εσωτερικό καθώς και η δυνατότητα τοποθέτησης του υποδαπέδιου καλύμματος στην πλάτη του πίσω καθίσματος- κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη και πιο άνετη.

Αυτό ισχύει και για τους σύγχρονους κινητήρες που αποτελούν τη γκάμα του Hyundai Bayon. Το εισαγωγικό σύνολο είναι ο τετρακύλινδρος ατμοσφαιρικός των 1.200 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 84 ίππους και χαρακτηρίζεται από την ομαλή και πολιτισμένη λειτουργία του. Συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ ακολουθεί ο τρικύλινδρος turbo στην έκδοσή του των 100 ίππων, η οποία είναι διαθέσιμη και με μια εξελιγμένη ήπια υβριδική υποβοήθηση 48V. Η υποβοήθηση αυτή υποστηρίζει τη λειτουργία του τρικύλινδρου, όποτε αυτό απαιτείται, εξασφαλίζοντας την καλύτερη απόκριση από χαμηλά και τη μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της εκπομπής ρύπων.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων που στην περίπτωση της έκδοσης MHEV είναι το ιδιαίτερα εξελιγμένο και σύγχρονο iMT που εξασφαλίζει και τη δυνατότητα coasting, που περιορίζει και άλλο τις ανάγκες σε καύσιμο, είτε και με αυτόματο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις.

Τα δύο αυτά κιβώτια, το iMT και το αυτόματο συνδυάζονται και με το κορυφαίο σύνολο των 120 ίππων που είναι αποκλειστικά διαθέσιμο με σύστημα ήπιας υβριδικής υποβοήθησης 48V.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 10,4 δεύτερα και τελική ταχύτητα 185 χλμ./ ώρα) την ίδια ώρα που παραμένει οικονομικός με επίσημη κατανάλωση από 5,2 έως 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 που κυμαίνονται από 118 έως 125 γραμμάρια το χιλιόμετρο - κάτι που σημαίνει πως κάποιες εκδόσεις του απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Στην άνεση, τόσο στο ταξίδι όσο και μέσα στην πόλη, συμβάλλει η πολύ καλά ρυθμισμένη ανάρτησή του που ταυτόχρονα εξασφαλίζει και αξιόλογα δυναμικά χαρακτηριστικά συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένη πρότασης με πολλά δυνατά σημεία.

Μιας πρότασης που είναι διαθέσιμη με 3 επίπεδα εξοπλισμού, πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, τιμές που ξεκινούν από τις 18.840 ευρώ και φυσικά με την εργοστασιακή εγγύηση των 5 ετών της Hyundai χωρίς όριο χιλιομέτρων.