ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τo νέο Mazda CX-60 είναι το αποκορύφωμα του «Crafted in Japan»

Τo νέο Mazda CX-60 είναι το αποκορύφωμα του «Crafted in Japan»

Υπάρχουν μοντέλα που κάνουν την εμφάνισή τους την ιδανική χρονική στιγμή, έχοντας στις προδιαγραφές τους όλα όσα χρειάζονται για να αναβαθμίσουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν αλλά και για να σημειώσουν μια αξιόλογη εμπορική πορεία.

Ένα από αυτά τα χαρισματικά, θα λέγαμε, μοντέλα είναι και το CX-60, που διαθέτει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν τη Mazda σε αυτά τα 100 χρόνια της ύπαρξής της. Ταυτόχρονα, το «Crafted in Japan», που δείχνει τη χώρα προέλευσής του, αναδεικνύεται σε όλους τους τομείς και σε κάθε λεπτομέρειά του. Το πρώτο Plug in Hybrid μοντέλο που παρουσίασε η Mazda στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί και το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ. Οι Ευρωπαίοι το επέλεξαν από την πρώτη στιγμή και έτσι το CX-60 καταγράφει περισσότερες από 25.000 πωλήσεις μέσα σε 10 μήνες.

Το CX-60, λοιπόν, με το επιβλητικό στυλ, αποτελεί την τελευταία, την πιο σύγχρονη αλλά και την πιο δυναμική έκφραση του Kodo design, της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Mazda που εδώ εκφράζεται με καθαρές, όμορφες γραμμές και με μια εμφατική μάσκα που συμβάλλει στη δημιουργία μιας έντονης και με αυτοπεποίθηση προσωπικότητας.

Το Kodo design εφαρμόζεται φυσικά και στο εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη εικόνα του και μια έντονη αύρα πολυτέλειας που δημιουργείται τόσο από τα υψηλής ποιότητας υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί όσο και από την άψογη συναρμογή.

Άψογη, με βάση και την παράδοση της Mazda, είναι και η εργονομία, ενώ σαφής είναι και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της όλης φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί της μάρκας έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην high tech διάσταση του μεγάλου SUV. Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα infotainment, με μια μεγάλη οθόνη 12,3 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, με όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης, καθώς και με όλα τα διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης.

Από αυτά θα ξεχωρίσουμε το Adaptive Cruise Control που προσαρμόζει αυτόματα τόσο τις αποστάσεις όσο και την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε σχέση με τα προπορευόμενα οχήματα και την επαναφέρει σε αυτήν που έχει επιλέξει ο οδηγός μόλις πληρούνται όλες οι συνθήκες.

Φυσικά, δεν λείπει ούτε η εφαρμογή ΜyMazda App, που παρέχει στο συνδεδεμένο smartphone του οδηγού όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που αυτός θελήσει.

Το αποκορύφωμα όμως της υψηλής τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στο νέο Mazda CX-60 είναι το Driver Personalisation System. Το μοναδικό αυτό σύστημα αναγνώρισης προσώπου μεγιστοποιεί την εμπειρία σύνδεσης του οδηγού με το αυτοκίνητο, το Jinba Ittai, καθώς αναγνωρίζει όλους όσοι κάθονται πίσω από το τιμόνι του και προχωρά σε ρυθμίσεις συνολικά 250 παραμέτρων - μεταξύ αυτών της θέσης του καθίσματος, του τιμονιού, τους καθρέφτες και τα όργανα του αυτοκινήτου, για μέγιστη άνεση και ασφάλεια.

Για τον σκοπό αυτό, το Driver Personalisation System χρησιμοποιεί μία κάμερα η οποία ενεργοποιεί την τεχνολογία εκτίμησης της σωματικής διάπλασης του οδηγού, ο οποίος την πρώτη φορά και μόνο πρέπει να εισάγει το ύψος του προκειμένου, το σύστημα να προσδιορίσει την καλύτερη θέση οδήγησης γι’ αυτόν.

Ο οδηγός φυσικά μπορεί να επέμβει και να αλλάξει τη ρύθμιση με βάση τις δικές του προτιμήσεις, ενώ το πώς λειτουργεί στην πράξη το σύστημα αναγνώριση οδηγού μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, με τον Brand Ambassador της Mazda Autoone, τον Ελληνοϊάπωνα chef Σωτήρη Κοντιζά.

Με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης που διαθέτει το νέο Mazda CX-60 αλλά και με το ολοκαίνουργιο πλαίσιό του που έχει εξελιχθεί ειδικά για τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς, η ανώτατη διάκριση των 5 αστεριών από τον Euro NCAP για την ασφάλεια που παρέχει είναι αυτονόητη.

Το CX-60, που φυσικά ξεχωρίζει και για τους χώρους στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να καλύπτει και την οικογενειακή διάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι και το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της Mazda.

To σύστημα πρόωσής του αποτελείται από τον τετρακύλινδρο βενζίνης των 2.500 κυβικών της μάρκας και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 129 kW. Έτσι, η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 327 ίππους, τιμή που αφενός καθιστά το CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV το πιο ισχυρό μοντέλο στην ιστορία της Mazda και αφετέρου του εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις.

Έτσι το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 5,8 δεύτερα, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 200 χλμ./ ώρα, όταν η επίσημη μέση κατανάλωσή του είναι μόλις 1,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα και η εκπομπή CO2 μόνο 33 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Ιδιαίτερο είναι και το δεύτερο κινητήριο σύνολο με το οποίο εξοπλίζεται το νέο CX-60. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σύγχρονο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα πετρελαίου 3.300 κυβικών που επιβεβαιώνει τη φήμη της Mazda ως μια εταιρεία που δεν διστάζει να καινοτομεί και να κινείται έξω από την πεπατημένη. O ολοκαίνουργιος diesel κινητήρας της Mazda αποτελεί τον πιο καθαρό κινητήρα πετρελαίου στον κόσμο!

Ο 3.3 e-Skyactiv D, που διαθέτει μια εξελιγμένη τεχνολογία συμπίεσης (DCPCI, Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) με ωοειδή πιστόνια, διακρίνεται για την ιδιαίτερα ομαλή απόδοση της ισχύος του και για την πολιτισμένη λειτουργία του, ενώ όπως και ο 2.5 e-Skyactiv PHEV συνδυάζεται στάνταρ με ένα καινούργιο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Φυσικά και εδώ, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα οδήγησης που του ταιριάζει σε κάθε περίπτωση μέσω του MI-Drive (Mazda Intelligent Drive Select)

Όταν η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς o 3.3 e-Skyactiv D αποδίδει 200 ίππους, ενώ στις τετρακίνητες εκδόσεις φτάνει τους 254 ίππους. Οι τελευταίες επιταχύνουν από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα μέσα σε 7,4 δεύτερα, ενώ μπορούν να κινηθούν ακόμα και με 219 χλμ./ώρα.

Το νέο και ιδιαίτερα αξιόλογο Mazda CX-60 είναι διαθέσιμο σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού τα Prime Line, Exclusive Line, Homura και Takumi και σε τιμές που ξεκινούν από τις 49.432 ευρώ για τις εκδόσεις diesel και από 58.087€ για τις εκδόσεις PHEV.