ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Mercedes EQB είναι πολυτάλαντη: Ένα γνήσιο SUV που ξεχωρίζει

H Mercedes EQB είναι πολυτάλαντη: Ένα γνήσιο SUV που ξεχωρίζει

Η EQB είναι το πιο χαρισματικό ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes, καθώς κατορθώνει να συνδυάζει τα πάντα και γινόμαστε αμέσως πιο σαφείς.

Καταρχάς, η εμφάνισή της είναι νεανική και σύγχρονη, αλλά ταυτόχρονα οι καθαρές, ευθείες γραμμές του αμαξώματός της παραπέμπουν στην εικόνα ενός κλασικού, γνήσιου SUV που κατορθώνει να ξεχωρίζει μέσα από την πληθώρα των μοντέλων της κατηγορίας.

Το σύνολο γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό από τη στιγμή που ενσωματώνει όλα τα μοντέρνα γνωρίσματα των EVs της Mercedes, όπως η κλειστή μάσκα black panel αλλά και οι φωτεινές λωρίδες μπροστά και πίσω που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας έντονης οπτικής ταυτότητας τη νύχτα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το εσωτερικό της, στο οποίο συνδυάζεται η μοντέρνα σχεδίαση, όπως εκφράζεται, κατά κύριο λόγο από τον συνδυασμό του ψηφιακού πίνακα οργάνων και της οθόνης αφής του συστήματος infotainment. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαγώνιος και των δύο μπορεί να είναι μέχρι και 10,3 ίντσες- που δημιουργούν ένα ελεύθερο, ευανάγνωστο και εντυπωσιακό σύνολο.

Φυσικά υπάρχει και η πολυτελής διάσταση του διάκοσμου, που συνδυάζεται με πολύ άνετους χώρους για επιβάτες. Μάλιστα η EQB είναι το πιο οικογενειακό από όλα τα ηλεκτρικά SUV μιας και είναι διαθέσιμη και ως επταθέσια. Μάλιστα η τρίτη σειρά καθισμάτων δεν αφαιρείται, αλλά όταν δεν χρειάζεται διπλώνει - κάτι που είναι αναμφίβολα πρακτικό μιας και είναι πάντα διαθέσιμη. Επίσης, αποτελείται από δύο ανεξάρτητα καθίσματα -κατάλληλα για επιβάτες με ύψος έως και 1,65 μέτρα- γεγονός που δημιουργεί ακόμα περισσότερες δυνατότητας διαμόρφωσης του εσωτερικού ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Ακόμα ένα στοιχείο που αυξάνει την πρακτικότητα είναι πως και στην 7θέσια διάταξη ο χώρος αποσκευών είναι απόλυτα επίπεδος. Όταν μάλιστα διπλώσουν και οι πλάτες των καθισμάτων της μεσαίας σειράς η χωρητικότητά του μπορεί να φτάσει τα 1.710 λίτρα – μία τιμή, αναμφίβολα, μεγάλη.

Άλλο ένα σημείο που αποδεικνύει την προσοχή που έδειξαν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Mercedes στον all around χαρακτήρα της EQB, είναι και η δυνατότητα μετακίνησης της μεσαίας σειράς καθισμάτων έως και κατά 140 χιλιοστά. Ένα στοιχείο που υφίσταται για χάρη της πρακτικότητας αλλά και της καλύτερης δυνατής εκμετάλλευσης του εσωτερικού, ανάλογα με τις ανάγκες.

Έτσι, το ταξίδι με την EQB είναι ιδιαίτερα άνετο και αυτό όχι μόνο λόγω χώρων αλλά και λόγω του πλήρους εξοπλισμού άνεσης που μπορεί να διαθέτει. Ταυτόχρονα, διαθέτει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης, μια πλήρη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας, καθώς και ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα infotainment που υπάρχουν.

Το MBUX, όπως ονομάζεται, είναι έξυπνο, προσαρμόσιμο και με πολλές δυνατότητες - μεταξύ αυτών, η ψηφιακή βοηθός που ενεργοποιείται με το «Hey Mercedes» αλλά και το Electric Intelligence, που διευκολύνει τον οδηγό. Πρόκειται για τη δυνατότητα προγραμματισμού ενός ταξιδιού, η οποία γίνεται λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και όλες τις συνθήκες που επηρεάζουν την αυτονομία, όπως τις κυκλοφοριακές αλλά και τις καιρικές. Φυσικά, συνυπολογίζονται και οι δυνατότητες φόρτισης στη διαδρομή, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και την εφαρμογή me Connect στο smartphone του.

Η ΕQB είναι διαθέσιμη σε συνολικά τέσσερις εκδόσεις, εκ των οποίων οι τρεις έχουν την ίδια μπαταριά με ενεργειακή χωρητικότητα 66,5 kWh. H εισαγωγική έκδοση είναι η EQB 250 των 190 ίππων που μπορεί να καλύψει μέχρι και 468 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, ενώ ακολουθούν οι τετρακίνητες EQB 300 και 350. Έχουν από δύο ηλεκτρικά μοτέρ, η συνδυαστική τους απόδοση είναι 228 και 292 ίπποι αντίστοιχα, ενώ η αυτονομία τους φτάνει τα 419 χιλιόμετρα.

Για όσους θέλουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία είτε για να μπορούν να ταξιδέψουν με ακόμα μεγαλύτερη άνεση είτε γιατί θέλουν να φορτίζουν σε όσο το δυνατόν πιο αραιά χρονικά διαστήματα υπάρχει και η EQB 250+, με μπαταρία 70,5 kWh, που εξασφαλίζει αυτονομία 505 χιλιομέτρων για κάθε πλήρη φόρτιση.

Πάντως, γενικά, η φόρτιση της μπαταρίας της EQB είναι μια εύκολη και γρήγορη υπόθεση, που σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW διαρκεί, από το 10 στο 80%, ελάχιστα περισσότερο από μισή ώρα.

Όπως σε όλα τα μοντέλα της Mercedes έτσι και στην EQB οι δυνατότητες εξατομίκευσης σε όλους τους τομείς είναι μεγάλες, ενώ οι τιμές της ξεκινούν από τις 58.100 ευρώ, πριν από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ