ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Citroen E-C4 είναι ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είναι και προσιτό

To Citroen E-C4 είναι ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είναι και προσιτό

To Citroen E-C4 δεν είναι από τα αυτοκίνητα που περνούν απαρατήρητα, μιας και κατορθώνει να συνδυάσει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο: Τα πιο ισχυρά στοιχεία ενός κουπέ με αυτά ενός SUV, δημιουργώντας ένα απόλυτα μοντέρνο σχήμα που κατορθώνει ταυτόχρονα να είναι άνετο και δυναμικό.

Παράλληλα το Ε-C4 κάνει σαφή τον απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης που πρεσβεύει, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που το διαφοροποιούν από τις συμβατικές εκδόσεις του C4. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι, για παράδειγμα, τα μπλε χρώματος στοιχεία, οι ειδικής σχεδίασης ζάντες των 18 ιντσών που συνεισφέρουν στη βελτίωση της αεροδυναμικής, αλλά και τα λογότυπα στα φτερά.

Ταυτόχρονα το E-C4 παρέχει και ειδική πληροφόρηση στον οδηγό του μιας και στον ψηφιακό πίνακα οργάνων προβάλλεται το επίπεδο φόρτισης ή η αυτονομία, καθώς και πληροφορίες για την ισχύ, τη ροή, αλλά και την κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής My Citroen ο οδηγός του E-C4 μπορεί να πληροφορηθεί απευθείας στο smartphone του το επίπεδο φόρτισης, τον χρόνο που υπολείπεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η φόρτιση, αλλά και τη διαθέσιμη αυτονομία. Επίσης μπορεί να προγραμματίσει τόσο την έναρξη της φόρτισης προκειμένου να εκμεταλλευθεί τυχόν χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος και να μειώσει και άλλο τόσο κόστος της μετακίνησής του, όσο και την θέρμανση ή ψύξη του εσωτερικού, όσο το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο με τον ηλεκτρικό δίκτυο.

Με τον τρόπο αυτό και το εσωτερικό βρίσκεται στην ιδανική θερμοκρασία ευθύς εξαρχής και δεν καταναλώνεται ενέργεια, άρα δεν μειώνεται και η αυτονομία προκειμένου να νοιώσουν άνετα οι επιβάτες.

Οι επιβάτες άλλωστε ταξιδεύουν, ακριβώς λόγω της ηλεκτροκίνησης, σε ένα απόλυτα ήσυχο περιβάλλον που δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης. Ταυτόχρονα έχουν στη διάθεσή τους μεγάλους χώρους για τους ίδιους και για τις αποσκευές τους -το πορτμπαγκάζ έχει ελάχιστη χωρητικότητα 380 λίτρων- αλλά και ιδιαίτερα πρακτικές λύσεις, όπως το πολύ πρακτικό συρτάρι και τη βάση για tablet μπροστά από τον συνοδηγό. Πρόκειται για λύσεις οι οποίες αφενός διευκολύνουν την καθημερινότητα και αφετέρου δείχνουν την προσοχή που έχουν δώσει οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Citroen στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Φυσικά ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα καθίσματα Advanced Comfort που με την ειδική σχεδίασή τους και σε συνδυασμό με την επίσης ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions εξασφαλίζουν ένα κορυφαίο επίπεδο άνεσης, που μόνο με αυτό που εξασφαλίζουν λιμουζίνες πολλαπλάσιου κόστους αγοράς μπορεί να συγκριθεί.

Από κει και πέρα υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα infotainment με οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, η διαγώνιος της οποίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10,0 ίντσες, καθώς και μια πλήρης γκάμα συστημάτων υποβοήθησης - μαζί βέβαια με όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης.

Στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του Citroen E-C4 προστίθεται και ένα εξελιγμένο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, το οποίο αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση έως 156 ίππους, ένα εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο και μια μπαταρία από 50 έως 54 kWh.

Όπως κάθε ηλεκτροκινητήρας έτσι και αυτός του E-C4 επιταχύνει άμεσα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση το 5θυρο αμάξωμα, εξασφαλίζοντας ένα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,7 δεύτερα, αλλά και μια τελική που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία του συστήματος εξασφαλίζει μια αυτονομία που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 414 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση. Τιμή που για πολλούς ξεπερνά τα χιλιόμετρα που καλύπτουν σε εβδομαδιαία βάση, οπότε θα χρειάζεται να φορτίζουν μια φορά την εβδομάδα ή και πιο αραιά.

Η διαδικασία της φόρτισης του E-C4 πάντως και εύκολη είναι και γρήγορη, καθώς σε τριφασικό wallbox των 11,0 kW -ο εσωτερικός φορτιστής των 11,0 kW είναι στάνταρ- διαρκεί το πολύ 7,5 ώρες. Στην πράξη αν συνδέσετε το ηλεκτρικό Citroen με το δίκτυο το βράδυ, το πρωί η μπαταρία του θα έχει φορτίσει στο 100%. Σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) των 100 kW η φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας ολοκληρώνεται σε μόλις 30 λεπτά.

Το Citroen E-C4 ανατρέπει και τη γενική εντύπωση ότι τα ηλεκτρικά είναι ακριβά, μιας και η τιμή του ξεκινά από τις 31.950 ευρώ και μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσω της επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ».

Σημαντικό είναι πως με το Citroen E-C4, που αποτελεί κορυφαία επιλογή στην κατηγορία, ο εταιρικός φόρος χρήσης είναι μηδενικός με αποτέλεσμα οι εταιρικοί χρήστες να μην επιβαρύνονται καθόλου.