ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί αυτά τα παλιοσίδερα που κάποτε ήταν μια Ferrari πουλήθηκαν για σχεδόν 2 εκατ. δολάρια

Γιατί αυτά τα παλιοσίδερα που κάποτε ήταν μια Ferrari πουλήθηκαν για σχεδόν 2 εκατ. δολάρια
Σίγουρα δεν φαντάζεσαι αυτό όταν ακούς για μια Ferrari 1,9 εκατ. δολαρίων RM Sotheby’s / Darin Schnabel

Ένας σωρός από χτυπημένες, διαλυμένες και καμένες λαμαρίνες που πριν από δεκαετίες ήταν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο Ferrari, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby's στην Καλιφόρνια έναντι 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κι όμως, η συγκεκριμένη επένδυση του – άγνωστου – αγοραστή δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται. Μία από τις μόλις 13 που κατασκευάστηκαν, αυτή η Ferrari Mondial Spider Series I του 1954 δεν ήταν ένα από τα θρυλικά μοντέλα V12 της Ferrari, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο. Το τετρακύλινδρο αυτοκίνητο είχε σχεδιαστεί για οδήγηση σε στριφογυριστές πίστες με πολλές στροφές και λίγες ευθείες, όπου χρειαζόταν ένας μικρότερος και ελαφρύτερος κινητήρας.

Η Ferrari κέρδισε παγκόσμια πρωταθλήματα το 1952 και το 1953 με αυτά τα αυτοκίνητα, εξ ου και το όνομα Mondial (παγκόσμιο).

Η ιστορία της 0406 MD

Γνωστή με τον αριθμό πλαισίου της, 0406 MD, η συγκεκριμένη Ferrari κατασκευάστηκε αρχικά με αμάξωμα από τη φημισμένη ιταλική σχεδιαστική εταιρεία Pinin Farina (το όνομα αργότερα άλλαξε σε Pininfarina). Πίσω στο 1954 την οδηγούσε ο Franco Cortese, ο ίδιος άνθρωπος που, χρόνια νωρίτερα, είχε χαρίσει στη Ferrari την πρώτη της νίκη σε αγώνες.

ferrari3.jpg
Μία άλλη Ferrari Mondial Spider Series I του 1954 (όπως φαίνεται, σε... πολύ καλύτερη κατάσταση) είχε βγει στο σφυρί το 2021 από την ιστοσελίδα δημοπρασιών Bring A TrailerBring A Trailer

Ένα χρόνο περίπου μετά την κατασκευή της, απέκτησε διαφορετικό αμάξωμα από την εταιρεία Scaglietti, πριν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1958.

Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ή στις αρχές της δεκαετίας του '60 το αυτοκίνητο συνετρίβη και κάηκε, όχι απαραίτητα την ίδια στιγμή. Δεκαετίες αργότερα, οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς. Μέχρι τότε, ο αρχικός κινητήρας της είχε επίσης αντικατασταθεί.

Το αυτοκίνητο αγοράστηκε από έναν συλλέκτη Ferrari, τον Walter Medlin, το 1978 και πέρασε τα τελευταία 45 χρόνια στην παρούσα κατάστασή του σε αποθήκη.

Κι όμως… σώζεται

Οι Ferrari Mondial Spiders σε καλή κατάσταση μπορούν να πωληθούν για πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Brian Rabold, αντιπρόεδρο της εταιρείας Hagerty, που παρακολουθεί τις αξίες των συλλεκτικών αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια κάποιες έχουν πωληθεί μέχρι και για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Με 1 εκατ. δολάρια αυτό το καμένο και στραπατσαρισμένο κουφάρι μπορεί να ξαναγίνει FerrariRM Sotheby’s / Darin Schnabel

Με 1 εκατ. δολάρια το αυτοκίνητο θα μπορούσε να επανέλθει στην προ του ατυχήματος εμφάνισή του και να καταστεί ξανά οδηγίσιμο, επισημαίνει ο Rabold. Έτσι, ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορούσε τουλάχιστον να βγάλει τα έξοδά του από αυτή την επένδυση.

Όμως, μια τέτοια αγορά δεν γίνεται συνήθως για την απόκτηση χρημάτων. «Για τον νέο ιδιοκτήτη η μεγαλύτερη ανταμοιβή μπορεί να είναι το να ξανακάνει αυτό το ιστορικό αυτοκίνητο καινούργιο και να το επιδείξει στους ενθουσιώδεις λάτρεις του είδους», καταλήγει ο Rabold.

Με πληροφορίες από: This twisted hunk of metal that used to be a Ferrari just sold for nearly $2 million. Here’s why by Peter Valdes-Dapena, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ