ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι πιλότοι της Φόρμουλα 1 είναι τελικά υπερ-άνθρωποι;

Οι πιλότοι της Φόρμουλα 1 είναι τελικά υπερ-άνθρωποι;

Τα μονοθέσια της Φόρμουλα 1 είναι ότι πιο τεχνολογικά προηγμένο κινείται στους δρόμους, δημόσιους ή πίστες, αυτού του κόσμου και για τον έλεγχό τους απαιτούνται οδηγικές ικανότητες που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν.

Απαιτούνται όμως μόνο οδηγικές ικανότητες ή μήπως κάτι πολύ παραπάνω; Προκειμένου να διαπιστωθεί αυτό γυρίστηκε το βίντεο που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών της εταιρείας Tobii, που ειδικεύεται στο λεγόμενο eye tracking, στην παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών και πρωταγωνιστή το Γερμανό πιλότο της Sahara Force India Nico Hulkenberg.

Στο βίντεο λοιπόν μπορεί κανείς να δει τι ακριβώς βλέπει ο Hulkenberg μέσα από το κοκπιτ του μονοθεσίου του και πόσο γρήγορα αποκρίνεται. Έτσι αμέσως μόλις βγει στη πίστα τα μάτια του κινούνται απίστευτα γρήγορα μεταξύ διαφόρων σημείων εστίασης, ενώ ταυτόχρονα ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τα δεδομένα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε μέσο άνθρωπο.

Ενδεικτικό για τα παραπάνω είναι πως βγαίνοντας από τα πιτ ο Hulkenberg χρειάζεται μόλις 1/10 του δευτερολέπτου (100 χιλιοστά) για να ελέγξει την πίστα από τους καθρέφτες του. Ο αντίστοιχος χρόνος για το μέσο οδηγό είναι λίγο πάνω από μισό δευτερόλεπτο.

Eye Tracking on an F1 car 2

Ο Hulkenberg αντιδρά στο πράσινο φως της εκκίνησης σε λιγότερα από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ενδεικτικό της ταχύτητας της αντίδρασής του είναι πως ένας σπρίντερ με αντίστοιχο χρόνο απόκρισης στον πυροβολισμό του αφέτη θα ακυρωνόταν, μιας και θεωρείται εξωπραγματικό. Πηγή: Sahara Force India

Σε λιγότερα από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αντιδρά και στο πράσινο φως της εκκίνησης, ενώ για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε πως αν ένας σπρίντερ ξεκινήσει σε λιγότερα από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον πυροβολισμό του αφέτη θα ακυρωθεί μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται εξωπραγματικό.

Στις στροφές και ενώ ο Hulkenberg σημαδεύει την κορυφή τους το σώμα του ήδη νοιώθει τι συμβαίνει με τις αντιδράσεις του μονοθεσίου. Ο εγκέφαλός του μετά επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχει λάβει και γνωρίζει πόσο γρήγορα μπορεί να βγει από τη στροφή πριν καν φτάσει στην έξοδό της. Παράλληλα οι κινήσεις του υποστηρίζονται και από τα εκπληκτικά γρήγορα ρεφλέξ του, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πραγματικά οι πιλότοι της Φόρμουλα 1 σαν τον Hulkenberg είναι πράγματι υπερ- άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ