ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο πρώτος θάνατος σε αυτόνομο όχημα είναι γεγονός, αναζητούνται τα αίτια

Ο πρώτος θάνατος σε αυτόνομο όχημα είναι γεγονός, αναζητούνται τα αίτια

Πριν από περίπου 2 μήνες, στις 7 Μαίου, ένα Tesla Model S συγκρούσθηκε με ένα φορτηγό που έκανε αναστροφή, με αποτέλεσμα ο οδηγός του Joshua Brown να χάσει τη ζωή του.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αναφέρονται σε ένα θλιβερό τροχαίο συμβάν που θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό όμως που το καθιστά μοναδικό στα χρονικό είναι πως στην ουσία πρόκειται για το πρώτο θανητηγόρο ατύχημα με αυτόνομο αυτοκίνητο, καθώς το Tesla όταν έγινε η σύγκρουση λειτουργούσε σε αυτόνομη διαμόρφωση.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο δεν έκαναν κάτι προκειμένου να αποτρέψουν το κακό, ενώ η Tesla προσπάθησε με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της να αναλύσει τις συνθήκες αλλά και τα δεδομένα του συμβάντος, το οποίο όλο αυτόν τον καιρό είχει μείνει κρυφό.

Τελικά η αμερικανική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη σύμφωνα με την οποία το λευκού χρώματος φορτηγό βρισκόταν σε τέτοια θέση, σε σχέση με τον ήλιο, που ούτε το αυτοκίνητο, ούτε ο οδηγός θα μπορούσαν να την έχουν δει. Παράλληλα ο ιδιοκτήτης της μάρκας Elon Musk δήλωση πως λόγω ύψους ο αυτόματος πιλότος κατέγραψε το φορτηγό ως ψηλά τοποθετημένη πινακίδα.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, την οποία εκφράζει ο οδηγός του φορτηγού ονόματι Frank Baressi, ο οποίος δήλωσε πως ο οδηγός του Tesla έβλεπε τη στιγμή της σύγκρουσης Harry Potter. Μάλιστα ένας αξιωματικός της Highway Patrol της Florida επιβεβαίωσε πως στο αυτοκίνητο υπήρχε πράγματα ένα φορητό DVD, παρόλο που δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση.

Ως πρώτη κίνηση από την πλευράς της η NHTSA, η αμερικάνικη επιτροπή ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων, ανακοίνωσε προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν και έρευνα, η οποία σκοπεύει να εξετάσει το σχεδιασμό και την απόδοση όλων των αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα.

tesla autopilot

Αν και τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης είναι ήδη πιο ασφαλή σε σχέση με τον άνθρωπο οδηγό οι κατασκευάστριες εταιρείες τους θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσής τους. Πηγή: Tesla

Στην πράξη πάντως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο. Όχι μόνο γιατί τα αυτόνομα οχήματα έχουν συμπληρώσει πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών -η Tesla είπε πως μόνο δικά της ημι- αυτόνομα οχήματα έχουν καλύψει χωρίς πρόβλημα πάνω από 130 εκατομμύρια χιλιόμετρα- αλλά γιατί και οι ίδιοι οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Και αυτό παρόλο που ήδη είναι πιο ασφαλής από τις συμβατικές μετακινήσεις, στις οποίες εμπλέκεται οδηγός.

Όσο για τα αν ο οδηγός έβλεπε Harry Potter αυτό μόνο ως αφέλεια ή υπερβολική εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες και την ακρίβεια του συστήματος της αυτόνομης οδήγησης μπορεί να θεωρηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ