ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα σύγχρονο Willys θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σαν το Jeep Wrangler 75th Salute Concept

Ένα σύγχρονο Willys θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σαν το Jeep Wrangler 75th Salute Concept

To Willys δεν είναι μόνο ο πρόγονος όλων των Jeep και τζιπ, που τόσο δημοφιλή είναι πλέον παγκοσμίως. Είναι και ένας από τους παράγοντες που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγειραν τη πλάστιγγα προς την πλευρά των Συμμάχων, καθώς τους εξασφάλισε μεγάλες και πρωτόγνωρες μέχρι τότε δυνατότητες κίνησης.

Φυσικά το Willys είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και για την ίδια τη Jeep, που το φέρνει στην επιφάνεια και την επικαιρότητα με κάθε ευκαιρία. Αυτή τη φορά το γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα ήταν η συμπλήρωση 75 χρόνων από εκείνη την 15η Ιουλίου που υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της τότε Willys Overland για την έναρξη της παραγωγής του.

Φέτος την ίδια ημερομηνία κατασκευάστηκε ένα επετειακό μοντέλο, το Wrangler 75th Salute Concept, που ναι μεν όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες είναι σημαντικά πιο μεγάλο σε σχέση με το θρυλικό αρχέτυπο αλλά παραπέμπει άμεσα σε αυτό.

Από όπου και να το δεις, μιας και αυτό δεν έχει πόρτες η ρολ-μπαρ για την προστασία των επιβατών του, ενώ στο ρετρό στυλ συμβάλλλουν από τους τετράγωνους προφυλακτήρες με τους μεγάλους κρίκους ρυμούλκησης μέχρι και την εμφάνιση των ελαστικών του με το κλασικό για εκείνη την εποχή προφίλ, αλλά και τη μιλιτέρ πράσινωπή βαφή του αμαξώματος.

Jeep Wrangler 75th Salute Concept 12

Το Willys είναι ο πρόγονος όλων των σύγχρονων τζιπ και ένας από τους "ήρωες" του Β' Παγκόσμιου. Πηγή: FCA

Πρασινωπό είναι και το χρώμα των επίσης ρετρό από πλευράς σχεδιασμού και εμφάνισης καθισμάτων, τα οποία, ακριβώς όπως τότε, δεν έχουν προσκέφαλα, ενώ γενικά ο διάκοσμος είναι στρατιωτικός, δηλαδή σπαρτιάτικος.

Αντίθετα ο κινητήρας του επετειακού Jeep Wrangler 75th Salute Concept είναι ο σύγχρονος V6 των 3.600 κυβικών της μάρκας, ο οποίος για την περίσταση συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο, ακριβώς όπως χειροκίνητο ήταν και το κιβώτιο του Willys...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ