ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes παρουσίασε το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών

Η Mercedes παρουσίασε το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών

Ένας από τους τομείς στους οποίους η αυτόνομη οδήγηση θα έχει σίγουρα μεγάλο πεδίο εφαρμογής είναι αυτός των οδικών αστικών μετακινήσεων, ειδικά δε με τη διασύνδεση των πάντων. Από τα λεωφορεία και τους επιβάτες μέχρι τις στάσεις.

Το μέλλον αυτό των αστικών συγκοινωνιών είναι ίσως πιο κοντά από όσο νομίζουμε μιας και η Mercedes όχι μόνο παρουσίασε το δικό της μελλοντικό αστικό λεωφορείο, το οποίο ονομάζει Future Bus, αλλά έκανε και μια επίδειξή του στο Άμστερνταμ.

Το Future Bus λοιπόν βασίζεται στο επιτυχημένο αστικό Citaro της γερμανικής εταιρείας και είναι εξοπλισμένο με City Link. Πρόκειται για τεχνολογία η οποία προέρχεται από τον αυτόνομο τράκτορα Actros της μάρκας και έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες των αστικών μετακινήσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως χάρη στις συνολικά 12 κάμερες και τα ραντάρ που διαθέτει ελέγχεται όλη η περιοχή γύρω από το λεωφορείο και αναγνωρίζονται τόσο οι πεζοί όσο και τα άλλα μέλη της κυκλοφορίας αλλά και τυχόν εμπόδια. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τα φανάρια αλλά και ο έλεγχος των διασταυρώσεων για ασφαλή περάσματα, ενώ καρδιά του όλου συστήματος είναι ένα εξελιγμένο σύστημα GPS και οι ψηφιακοί χάρτες ακριβείας του.

Η τεχνολογία του Future Bus είναι τόσο έτοιμη που ήδη μπορεί να εκτελέσει ένα κανονικό δρομολόγιο, ακριβώς όπως έκανε στην Ολλανδία καλύπτοντας μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων. Μια αρκετά δύσκολη διαδρομή με αρκετές κλειστές στροφές, διέλευση από τούνελ και φυσικά στάσεις, με άνοιγμα και κλείσιμο θυρών, για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Η μέγιστη ταχύτητά του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής επίδειξης ήταν 70 χλμ./ ώρα, ενώ ο οδηγός που ήταν παρόν απλά επέβλεπε το σύστημα City Pilot που μπαίνει σε θέση on με το πάτημα ενός διακόπτη. Η απεμπλοκή του γίνεται αυτόματα μόλις ο οδηγός πιάσει το τιμόνι είτε ακουμπήσει ένα από τα πεντάλ.

mercedes benz future bus 4

To Mercedes Future Bus εκτός από αυτόνομη τεχνολογία έχει και μια πρωτοποριακή σχεδίαση του εσωτερικού του που χωρίζεται σε 3 τομείς. Πηγή: Mercedes

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνοδεύουν το Mercedes Future Bus είναι και η μειωμένη κατανάλωσή του αλλά και οι μικρότερες φθορές στα λάστιχά του και τα μηχανικά του μέρη λόγω ακριβώς της πιο ομαλής αυτοματοποιημένες λειτουργίας του.

Παράλληλα καινοτόμος είναι και η διαμόρφωση του εσωτερικού του, καθώς χωρίζεται σε 3 τομείς και ο επιβάτης παίρνει θέση σε κάποιον από αυτούς ανάλογα με τη διάρκεια της διαδρομής και της παραμονής του στο λεωφορείο.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε πως στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα αυτόνομο λεωφορείο και μάλιστα χωρίς καθόλου οδηγό. Είναι αυτό των Τρικάλων που εκτελεί μια προκαθορισμένη και σχετικά μικρή κυκλική διαδρομή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ