ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ολοκαίνουργιες Jaguar XKSS ετών 60

Ολοκαίνουργιες Jaguar XKSS ετών 60

To Νοέμβριο στην Καλιφόρνια η Jaguar θα παρουσιάσει την ΧKSS, και η είδηση δεν είναι η επίσημη πρεμιέρα ενός καινούργιου μοντέλου, αλλά το ότι το μοντέλο αυτό έχει στην πλάτη του 60 ολόκληρα χρόνια. Τώρα αν όλα αυτά σας ακούγονται λίγο μπερδεμένα δεν έχετε άδικο, οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Jaguar XKSS λοιπόν, που θεωρείται από πολλούς το πρώτο hyper car του κόσμου, ήταν η έκδοση δρόμου της αγωνιστικής D-Type και στην ουσία προέκυψε από την ανάγκη να μην πάνε χαμένα τα πλαίσια της τελευταίας που ήταν ήδη έτοιμα όταν η βρετανική εταιρεία αποχώρησε από τους αγώνες το 1955.

Τη συγκεκριμένη απόφαση την ευνοούσε η συγκυρία πως τότε τα ευρωπαϊκά σπορ μοντέλα ήταν περιζήτητα στις ΗΠΑ, οπότε οι άνθρωποι της Jaguar προγραμμάτισαν την κατασκευή συνολικά 25 XKSS, οι οποίες ήταν έτοιμες το 1957. Μια μεγάλη πυρκαγιά όμως στο εργοστάσιο του Browns Lane κατέστρεψε τις 9, με αποτέλεσμα τελικά να παραδοθούν οι 16. Μάλιστα μια αυτές την είχε αγοράσει ο Mr Cool, Steve McQueen, που την αποκαλούσε Green Rat –πράσινο αρουραίο- λόγω του british racing green χρώματός της.

Αυτές λοιπόν τις 9 που χάθηκαν η Jaguar θα τις αναβιώσει χρησιμοποιώντας τα γνήσια σχέδια και ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές που ίσχυαν πριν από σχεδόν 60 χρόνια, ενώ όλες θα κατασκευαστούν στο χέρι.

Η XKSS, το μήκος της οποίας ίσα που έφτανε τα 4 μέτρα και το μεταξόνιό της τα 2,30, ζύγιζε μόλις 921 κιλά, γεγονός που επέτρεπε στον 6κύλινδρο κινητήρα της των 3.500 κυβικών και των 255 ίππων να εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις, (0-60 μίλια/ ώρα σε 5,5 δεύτερα τελική ταχύτητα 230 χλμ./ ώρα).

jaguar lightweight e type 2014 20

Η αγωνιστική E-Type Lighweight ήταν η πρώτη Jaguar που απέκτησε ολοκαίνουργιες εκδοχές, ώστε να συμπληρωθεί οι αριθμός των 18 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί και τελικά κατασκευάστηκαν -τη δεκαετία του ΄60- μόνο οι 12. Πηγή: Jaguar

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η βρετανική εταιρεία επιχειρεί κάτι ανάλογο, μιας και έχει προηγηθεί η κατασκευή 6 αγωνιστικών E-Type Lightweight, που συμπλήρωσαν τον αριθμό των 18 που αρχικά είχαν προγραμματιστεί το 1963, αλλά τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 12.

Οι καινούργιες E-type Lightweight πληρούν τις προδιαγραφές της FIA για συμμετοχή τους σε αγώνες κλασικών μοντέλων, είναι φουλ αλουμινένιεςκαι κινούνται από τον κλασικό 6κύλινδρο σε σειρά των 3.868 κ.εκ. της Jaguar που χρησιμοποιήθηκε στην XK 120 του 1948. Στην E-Type απέδιδε παραπάνω από 300 ίππους με την βοήθεια 3 καρμπυρατέρ της Weber.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ