ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας περιμένουν πως και πως την αυτόνομη οδήγηση;

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας περιμένουν πως και πως την αυτόνομη οδήγηση;

Η αυτόνομη οδήγηση είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το επόμενο μεγάλο νέο της αυτοκίνησης, που θα αλλάξει ριζικά τις συνήθειες και τις συνθήκες μετακίνησής μας.

Μπορεί ακόμα να υπάρχει κάποιος δρόμος μέχρι την εμφάνιση του πρώτου πλήρως αυτόνομου αυτοκινήτου, καθώς θα πρέπει να λυθούν θέματα από την ακρίβεια και την αξιοπιστία κάτω από όλες τις συνθήκες των συστημάτων του είδους μέχρι το νομικό πλαίσιο που θα διέπει την αυτόνομη κίνησης, αλλά από την άλλη η εξέλιξη έχει δρομολογηθεί. Η εκκίνηση και η καθιέρωσή της είναι δηλαδή απλά θέμα χρόνου.

Φυσικά η αυτόνομη οδήγηση πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία θα δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα δε στις εταιρείες- κολοσσούς της πληροφορικης που επενδύουν με τη σειρά τους τεράστια ποσά.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που ναι μεν δεν επενδύουν απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά φιλοδοξούν και μάλλον θα έχουν τεράστια κέρδη από την αυτόνομη οδήγηση. Ο λόγος για τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών και βέβαια την παγκόσμια βιομηχανία διασκέδασης, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με την κατανάλωση αλκοόλ.

Κι αυτό γιατί με την καθιέρωση της αυτόνομης οδήγησης δεν θα υπάρχει ο φόβος αφενός του αλκοτεστ που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότατα πρόστιμα αλλά και σε απώλεια της άδειας οδήγησης και αφετέρου ο ορατός κίνδυνος ατυχήματος, μιας και τον έλεγχο θα τον έχει αναλάβει το εκάστοτε σύστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Morgan Stanley ο τζίρος της αγοράς του αλκοόλ θα μπορούσε να αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια -σήμερα υπολογίζεται στo 1,5 τρις- απλά και μόνο αν η κατανάλωση αυξηθεί κατά ένα ποτό ανά άτομο την εβδομάδα. Μάλιστα γίνεται λόγος πως η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι άλλον συντηρητική, μιας και η αναμενόμενη αύξηση στα αστικά κέντρα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αυτή είναι όμως η μια πλευρά του όλου ζητήματος. Η άλλη είναι πως το αλκοόλ και πόσο μάλλον η αύξηση της κατανάλωσής του θα αποτελεί, παρά την αυτόνομη οδήγηση, μιας από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην περίπτωση δυσλειτουργίας των συστημάτων ο οδηγός υπό την επήρρεια αλκοόλ δεν θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του, πως οι πεζοί θα εξακολουθούν και να κυκλοφορούν και να πίνουν και πως η υιοθέτηση της αυτόνομης οδήγησης δεν θα εξαφανίσει με τη μια τα συμβατικά αυτοκίνητα από τους δρόμους. Αυτά τα αυτοκινητα που οδηγούμε όλοι μας και απαιτούν την παρουσία οδηγού. Νηφάλιου οδηγού...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ