ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H smart είναι και πάλι στην Ελλάδα με τα νέα #1 και #3

H smart είναι και πάλι στην Ελλάδα με τα νέα #1 και #3

Η smart έχει συμπληρώσει 30 χρόνια παρουσίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όταν παρουσιάστηκε ήταν η πρώτη καινούργια ευρωπαϊκή μάρκα που είχε κάνει την εμφάνισή της μετά από μισό αιώνα.

Η smart τότε είχε προκαλέσει αίσθηση με το μινι αυτοκίνητό της των 2,50 μέτρων που στην πορεία μετονομάστηκε σε fortwo και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας.

SMART-1-(1).jpg

Η γκάμα της, πέρα από κάποιες παραλλαγές του τελευταίου, περιλάμβανε και το μεγαλύτερο forfour, ενώ η εταιρεία στην πορεία μετεξελίχθηκε σε μια συνεργασία μεταξύ της Mercedes και της Geely, που κατέχουν από 50% των μετοχών της.

SMART-1-(2).jpg

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς επέφερε και αλλαγές στα μοντέλα της, μιας και τα μινι αυτοκίνητα ανήκουν στο παρελθόν. Ίσως και στο μέλλον.

Η καινούργια γκάμα της smart είναι αποκλειστικά ηλεκτρική και αποτελείται από τα #1 και #3.

SMART-1-(3).jpg

Το πρώτο είναι ένα SUV ή crossover αν προτιμάτε, με μήκος 4,27 μέτρων και μεταξόνιο 2.750 χιλιοστών που εξασφαλίζει μεγάλους για το μέγεθός του χώρους. Ενδεικτικό το πορτμπαγκάζ των 411 λίτρων, ενώ υπάρχουν και άλλα 11 λίτρα κάτω από το καπό (frunk).

SMART-1-(4).jpg

Η εμφάνισή του, η οποία πιστώνεται στον τμήμα σχεδιασμού της Mercedes, είναι σύγχρονη, δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα για τη smart και σύμφωνα με την εταιρεία αντικατοπτρίζει το καινούργια DNA της.

Κάτι που ισχύει και για το εσωτερικό με τη χαρακτηριστική κεντρική κονσόλα αλλά και τη μεγάλη κεντρική οθόνη των 12,8 ιντσών.

SMART-1-(5).jpg

Φυσικά υπάρχουν όλα τα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας και όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης.

Η βάση του #1 είναι η νέα πλατφόρμα SEA (Sustainable Experience Architecture) που έχει εξελιχθεί από την Geely και φυσικά χρησιμοποιείται και για το μεγαλύτερο #3.

SMART-3-(1).jpg

Το οποίο είναι ένα κουπέ SUV με μήκος 4,40 μέτρων και δυναμική εμφάνιση που προσδιορίζεται τόσο από τη διαμόρφωση του εμπρός του μέρους όσο και από την κλίση της οροφής του.

Εδώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 375 λίτρων και το frunk 15.

Τα διαθέσιμα συστήματα πρόωσης περιλαμβάνουν εκδοχές με έναν κινητήρα και πίσω κίνηση ή με δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση.

SMART-3-(2).jpg

Στην πρώτη περίπτωση η απόδοση φτάνει τους 272 ίππους και στη δεύτερη τους 360 στις στάνταρ εκδόσεις Pulse και τους 428 στις κορυφαίες Brabus. Που ολοκληρώνουν το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,9 δεύτερα.

Οι διαθέσιμες μπαταρίες είναι δύο. Η πιο μικρή έχει ενεργειακή χωρητικότητα 49,0 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία 310 χιλιομέτρων. Ο εσωτερικός φορτιστής με τον οποίο συνδυάζεται είναι των 7,4 kW και η ταχυφόρτισή της γίνεται έως και με 130 kW.

Οι αντίστοιχες τιμές για τη μεγάλη μπαταρία των 66,0 kWh είναι 22 και 150 kW, ενώ η αυτονομία εδώ φτάνει τα 440 χιλιόμετρα.

SMART-3.jpg

Το Smart #1 -η Smart εκπροσωπείται στη χώρα μας από την αντιπροσωπεία της Mercedes-Benz- θα είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις εξοπλισμού Pure, Pure+, Pro, Pro+, Premium, Pulse και Brabus και σε τιμές που ξεκινούν από τις 36.950 ευρώ.

Για το μεγαλύτερο #3 οι αντίστοιχες εκδόσεις είναι οι +, Pro, Pro+, Premium, Pulse και Brabus και η τιμή εκκίνησης οι 40.900 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ