ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Ford ξεκινά την 4η βιομηχανική επανάσταση με τα συνεργατικά ρομπότ;

H Ford ξεκινά την 4η βιομηχανική επανάσταση με τα συνεργατικά ρομπότ;

Το ότι στην κατασκευή αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται αυτοματισμοί και ρομπότ είναι δεδομένο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τώρα μπαίνουν στη διαδικασία και τα λεγόμενα co-bots.

O συγκεκριμένος όρος μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένος μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να γίνεται όλο και πιο γνωστός, από τη στιγμή που η χρήση των «συνεργατικών ρομπότ», αυτό σημαίνει το co-robs, θα καθιερώνεται όλο και περισσότερο.

Η αρχή έχει γίνει ήδη στη γραμμή συναρμολόγησης της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας, περίπου 100 χρόνια μετά από την καθιερώση της πρωτοποριακής γραμμής παραγωγής από τον Henry Ford. Έτσι λοιπόν στην Κολωνία τα καινούργια «συνεργατικά ρομπότ» χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους εργαζόμενους σε δύσκολες αποστολές. Όπως για παράδειγμα στην τοποθέτηση των αμορτισέρ στα Fiesta, εργασία που προϋποθέτει ακρίβεια χιλιοστού, δύναμη και υψηλό επίπεδο επιδεξιότητας.

Έχοντας ύψος 1,0 μέτρο τα co-robs εργάζονται πλάι- πλάι με τους εργαζόμενους της γραμμής παραγωγής σε δύο σταθμούς εργασίας, οι οποίοι πλέον αντί να χειρίζονται ένα βαρύ αμορτισέρ και ένα εργαλείο εγκατάστασης μπορούν με τη βοήθεια του ρομπότ να σηκώνουν και να τοποθετούν αυτόματα το αμορτισέρ στο θόλο του τροχού και στη συνέχεια να ολοκληρώνουν την εγκατάσταση πιέζοντας ένα κουμπί. «Το να κρατάς ψηλά τα βαριά εργαλεία είναι σκληρή δουλειά που απαιτεί δύναμη, αντοχή και ακρίβεια. Το ρομπότ βοηθά πραγματικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ngali Bongongo, εργαζόμενος στην παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Όσο για την ασφάλεια των εργαζομένων τα «συνεργατικά ρομπότ» είναι εφοδιασμένα με hi-tech αισθητήρες και σταματούν άμεσα αν ανιχνεύσουν ένα ανθρώπινο χέρι ή ακόμα και δάχτυλο στη διαδρομή τους.

CAR WORKERS BUDDY UP WITH ROBOTS MAN AND MACHINE WORK HAND IN HAND AS FORD APPLIES INDUSTRY 1

Oι εργαζόμενοι και τα co-robs εργαζόνται στενά στην γραμμή παραγωγής με τα "συνεργατικά" ρομπότ να αποτελούν μεγάλη βοήθεια στην εκτέλεση δύσκολων εργασιών, που απαιτούν ιδιαίτερη δύναμη και ακρίβεια. Ταυτόχρονα οι εξελιγμένοι αισθητήρες τους εξασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού. Πηγή: Ford

Η Ford εξετάζει τώρα ήδη την περαιτέρω χρήση των «συνεργατικών ρομπότ» που μπορούν να προγραμματίζονται για ποικίλα καθήκοντα, από το να δίνουν το χέρι τους μέχρι και να φτιάχνουν καφέ, ενώ η πιλοτική χρήση τους στο εργοστάσιο της Κολωνίας (Γερμανία) αποτελεί μέρος της έρευνας της εταιρίας για το Industry 4.0. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που σχετίζεται με την αυτοματοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τεχνολογίες παραγωγής.

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται τόσο στη φαρμακευτική όσο και στην ηλεκτρονική βιομηχανία, ενώ ενδεικτικό είναι πως το πρόγραμμα των ρομπότ, για το οποίο η Ford συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρεία KUKA Roboter GmbH, εξελίσσεται πάνω από 2 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ