ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το καινούργιο Micra δεν έχει καμία σχέση με το μικρό Nissan που γνωρίζουμε

Το καινούργιο Micra δεν έχει καμία σχέση με το μικρό Nissan που γνωρίζουμε

Η Nissan είχε καλλιεργήσει εδώ και καιρό την αίσθηση πως το καινούργιο Micra δεν θα είχε πολλά κοινά πέρα από το όνομα με το τρέχον μοντέλο που θα αντικαταστήσει και στην έκθεση στο Παρίσι απλά επιβεβαίωσε τις φήμες.

Πράγματι στην 5η του γενιά το Micra σημειώνει την πιο μεγάλη στροφή της ιστορίας του, καθώς από ένα συντηρητικό μικρό αυτοκίνητο με χαμηλή τιμή μεταμορφώθηκε σε ένα δυναμικό μικρό μοντέλο, με σύγχρονη εμφάνιση από την οποία οι έντονες καμπύλες του παρελθόντος έχουν εξοστρακιστεί και έχουν αντικατασταθεί από γωνίες και ακμές.

Η εικόνα του συμπληρώνεται από μια εμφατική μάσκα σχήματος V και από ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα και οι κρυφές χειρολαβές για τις πίσω πόρτες. Όσο για τις διαστάσεις του το μήκος και το πλάτος του έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 17 και 7,7 εκατοστά αντίστοιχα -έχει παραμείνει πάντως έστω και οριακά κάτω από τα 4,0 μέτρα- ενώ αντίθετα το ύψος έχει μειωθεί κατά 69 χιλιοστά σε σχέση με τον προκάτοχό του, στοιχείο που κολακεύει τις αναλογίες και το δυναμικό του στυλ.

Αναλογικά το εσωτερικό είναι μεν μοντέρνο αλλά και πιο συγκρατημένο σε σχέση με το εξωτερικό, ενώ ξεχωρίζει η οθόνη αφής των 7 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, από την οποία ελέγχεται το σύστημα infotainment. Όπως περιμένει κανείς υπάρχουν δυνατότητες διασύνδεσης smartphones και ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού υπάρχουν και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και ασφάλειας, όπως είναι π.χ. αυτό της διατήρησης λωρίδας (Lane Departure Prevention) ή αυτό του φρεναρίσματος ανάγκης με αναγνώριση πεζών (Intelligent Emergency Braking). Από πλευράς άνεσης οι χώροι είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε σχέση με το τρέχον μοντέλο, καθώς πέρα από τις εξωτερικές διαστάσεις που προαναφέραμε μεγάλωσε και το μεταξόνιο κατά 75 χιλιοστά (στα 2,525 μέτρα).

NISSAN MICRA

Δυναμική εμφάνιση, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, μεγαλύτερες διαστάσεις και πιο άνετοι χώροι για το καινούργιο Nissan Micra που έχει συνολικά ευρωπαϊκό αέρα, μιας και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία. Πηγή: Nissan

Το πλαίσιο που αποτελεί τη βάση του νέου Micra θα είναι το ίδιο με αυτό του καινούργιου Renault Clio, που θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή του χρόνου. Τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται παράλληλα στην Γαλλία (το υπάρχον Micra φτιάχνεται στην Ινδία) και θα έχουν και κοινή γκάμα κινητήρων. Έτσι το νέο Nissan θα είναι διαθέσιμο με το 3κύλινδρο σύνολο βενζίνης των 900 κυβικών, που στην ατμοσφαιρική του έκδοση θα αποδίδει 75 ίππους και στην turbo 120, ενώ για πρώτη φορά θα συνδυάζεται και με κινητήρα πετρελαίου. Πρόκειται για τον ιδιαίτερα επιτυχημένο τετρακύλινδρο των 1.500 κυβικών που για την περίσταση θα αποδίδει 90 ίππους, ενώ εκτός από τα χειροκίνητα κιβώτιο θα υπάρχει και αυτόματο CVT.

Οι πωλήσεις του νέου Nissan Micra θα ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη, ενώ για το πρώτο τουλάχιστον χρονικό διάστημα θα συνεχίσει και η τρέχουσα γενιά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ