ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η X-Class είναι το νέο pick-up της Mercedes και θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 1 χρόνο

Η X-Class είναι το νέο pick-up της Mercedes και θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 1 χρόνο

Το ότι η Mercedes ετοίμαζε εδώ και καιρό ένα pick-up, ναι τα γνωστά μας αγροτικά, κάθε άλλο παρά μυστικό ήταν, όπως δεν ήταν και δεν είναι κρυφό πως η βάση του θα είναι το πλαίσιο του επίσης καινούργιου Nissan Navara. Και αν αναρωτιέστε το γιατί σημειώστε τη στενή συνεργασία του ομίλου της Daimler με αυτόν της Renault Nissan, που εκτείνεται από την κοινή χρήση κινητήρων πετρελαίου 1.500 και 1.600 κυβικών, μέχρι πλαισίων για τα Smart και Twingo.

Αν η επόμενη ερώτησή σας είναι γιατί να ασχοληθεί η γερμανική εταιρεία κύρους με τη συγκεκριμένη κατηγορία η απάντηση είναι αφενός γιατί τα pick-up αλλάζουν χαρακτήρα και αποκτούν μια έντονη διάσταση οχημάτων ελευθέρου χρόνου και αφετέρου γιατί έχει έντονη παρουσία και στους κλάδους των επαγγελματικών οχημάτων.

Γεγονός πάντως είναι πως τα δύο πρωτότυπα της X-Class -έτσι θα ονομάζεται επίδημα το αγροτικό, ενώ θα εξηγήσουμε γιατί είναι δύο στη συνέχεια- είναι αναγνωρίσιμα ως Mercedes, καθώς έχουν προσαρμοστεί στην τρέχουσα εικόνα των μοντέλων της. Κυρίως μπροστά, με τη μάσκα με το ενσωματωμένο αστέρι, ειδικά στην πιο συμβατική έκδοση με την ονομασία X-Class stylish explorer, να παραπέμπει άμεσα στα SUV της μάρκας. Την εικόνα του εμπρός μέρους συμπληρώνουν το ανάγλυφο καπό, μαζί με τους προβολέις που εισέρχονται στα φτερά, σε συνδυασμό με τον χαρακτηριστικό μικρό εμπρός πρόβολο. Επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα τονισμένα φτερά, που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τα τονισμένα μαρσπιέ, οι μεγάλοι τροχοί των 22 ιντσών, αλλά και το εντυπωσιακό LED περίγραμμα της πόρτας της καρότσας.

Την καθιερωμένη εικόνα των επιβατικών της Mercedes, τόσο των συμβατικών όσο και των SUV, ακολουθεί και το εσωτερικό της X-Class, καθώς και η ελεύθερη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει και μια παραλλαγή των στρογγυλών αεραγωγών που έχουν καθιερώσει τελευταία οι σχεδιαστές της εταιρείας.

MERCEDES X CLASS 23

Το εσωτερικό της X-Class κάθε άλλο παρά όχημα με επαγγελματική διάσταση θυμίζει, ενώ το παρόν θα δίνουν τόσο τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού όσο και οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones. Πηγή: Mercedes

Η δεύτερη εκδοχή του pick-up της Mercedes διαθέτει στοιχεία όπως το ύψος των 1,90 μέτρων, τους θηριώδεις τροχούς της διάστασης 35x11.50, τις προστατευτικές ποδιές, τον «εργάτη» μπροστά και το μεγάλο άγκιστρο πίσω, που δημιουργούν τόσο την εικόνα όσο και την αίσθηση μιας ανθεκτική και σκληροτράχηλης κατασκευής. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η επωνυμία της, που είναι X-Class powerful adventurer, ενώ το χαρακτηριστικό χρώμα του αμαξώματός της επαναλαμβάνεται και στις λεπτομέρειες του πολυτελούς εσωτερικού της.

Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες η κορυφαία έκδοση της Mercedes X-Class θα είναι 6κύλινδρη και κατά πάσα πιθανότητα θα κινείται από τον diesel των 3.000 κυβικών της μάρκας. Στον αντίποδα θα υπάρχει εκτός απροόπτου ο τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας των 2.300 κυβικών που χρησιμοποιείται και στο Navara, ενώ θα υπάρχει και ένα σύνολο βενζίνης, μάλλον 2.000 κυβικών.

Οι εκδόσεις παραγωγής της X-Class, που μάλλον δεν θα διαφέρουν και πολύ από τα αντίστοιχα πρωτότυπο, θα είναι διαθέσιμες προς τα τέλη του 2017, ενώ οι βασικές αγορές της θα είναι η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Νότιος Αφρική και η Αυστραλία. Όσο για τις ΗΠΑ δεν προβλέπεται η πώλησή της, καθώς το μέγεθός της είναι μάλλον μικρό για τα δεδομένα της εκεί αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ