ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσα εκατομμύρια ξόδεψε ο πατέρας του 18άρη Lance Stroll για να οδηγήσει ο γιός του στη Φόρμουλα 1;

Πόσα εκατομμύρια ξόδεψε ο πατέρας του 18άρη Lance Stroll για να οδηγήσει ο γιός του στη Φόρμουλα 1;

Πριν από λίγες ημέρες η παραδοσιακή ομάδα της Φόρμουλα 1, η Williams F1, ανακοίνωσε επίσημα αυτό που ακουγόταν ως φήμη: ότι ο δεύτερος οδηγός της για τη νέα σαιζόν, αυτή του 2017, δίπλα στον έμπειρο πια Valtteri Bottas, θα είναι ο Lance Stroll. Ο πρωταθλητής Ευρώπης της Φόρμουλα 3, ο οποίος μάλιστα πήρε από το Max Verstappen τον τίτλο του πιο νεαρού πιλότου του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ, μιας και είχε κλείσει τα 18 μόλις 6 ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της ομάδας.

Φυσικά όποιος πιστεύει πως για τη θέση πίσω από το κόκπιτ του μονοθεσίου της Williams έπαιξαν ρόλο μόνο οι οδηγικές ικανότητες του νεαρού Καναδού, που πάντως πήρε πανάξια τον τίτλο στη Φόρμουλα 3 με 14 νίκες στους 30 αγώνες και 500 βαθμούς έναντι 322 του δεύτερου, είναι μάλλον πολύ ρομαντικός για τη σημερινή εποχή.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο... μπαμπάς του, ο Lawrence Stroll, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει περιουσία ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προέκυψε από τις μάρκες ένδυσης και όχι μόνο Pierre Cardin, Ralph Lauren και Tommy Hilfiger. Πέρα από πολύ πλούσιος ο Καναδός επιχειρηματίας είναι και φανατικός λάτρης των αυτοκινήτων. Είναι ιδιοκτήτης της Mont Tremplant, της παλιάς πίστας της Φόρμουλα 1 και μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές Ferrari παγκοσμίως, ενώ πριν από 2 χρόνια διαπραγματευόταν με τη Sauber προκειμένου να την εξαγοράσει.

Ο λόγος ήταν βέβαια η είσοδος του γιού Lance στο μαγικό κόσμο της F1 και όταν το deal ναυάγησε άλλαξε τακτική: αγόρασε την Prema, την καλύτερη ομάδα της Φόρμουλα 3, αναβάθμισε τα μονοθέσιά της, ενώ ο έμπειρος Nick Cassidy, o άλλος οδηγός της ομάδας, που σύμφωνα με τις κακές γλώσσες δεν είχε το δικαίωμα να προσπεράσει το νεαρό Stroll στους αγώνες, ανέλαβε να μυήσει τον έφηβο στα μυστικά της Dallara F312 και να τον βοηθήσει στο στήσιμό της.

Η επιτυχία του γιού -όπως προναφέραμε πήρε τον τίτλο στη F3- οδήγησε τον πατέρα του στην απόφαση να μεταπηδήσει απευθείας στην F1 -από τους 230 στους 950 ίππους δηλαδή- χωρίς ενδιάμεση στάση στο πρωτάθλημα GP2. Οι φήμες, που πάντα υπάρχουν, κάνουν λόγο πως η θέση του δεύτερου οδηγού στη Williams κοστολογήθηκε γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο κ. Stroll ο πρεσβύτερος δεν στάματησε σε αυτά.

Καταρχήν πλήρωσε ένα νέο, υπερ-σύγχρονο εξομοιωτή για τη Williams, που μέχρι τώρα, με λογισμικό που ήταν κατάλληλο για το μονοθέσιο της Φόρμουλα 3, είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί μόνο ο γιός του. Από εδώ και στο εξής πάντως και μόλις ετοιμαστούν τα προγράμματα για την καινούργια Williams FW40 θα είναι στη διάθεση και του Bottas...

LANCE STROLL WILLIAMS F1 2017 5

Οι δύο οδηγοί της Williams για τη νέα σαιζόν της Φόρμουλα 1 είναι ο έμπειρος Veltteri Bottas και ο rookie Lance Stroll, η παρουσία του οποίου στην ομάδα κόστισε στον πατέρα ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 80 εκατομμύρια δολάρια. Πηγή: Williams F1.

Επίσης προκειμένου ο υιός Stroll να κάνει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές και αποτελεσματικές δοκιμές και να εξοικοιωθεί με το υβριδικό σύστημα πρόωσης, νοίκιασε μια Williams FW36 του 2014, πλήρωσε για τη κατασκευή δύο νέων κινητήρων προδιαγραφών 2014 και έστησε μια ολόκληρη αγωνιστική ομάδα, με 20 μηχανικούς και ειδικούς της βρετανικής ομάδας και 5 της Mercedes -οι τελευταίοι για τους κινητήρες. Ταυτόχρονα, για να μάθει ο μικρός και τις πίστες των Γκραν Πρι, εκπονήθηκε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μιας ολόκληρη περιοδία, που ξεκίνησε από το Silverstone και συνεχίστηκε με το Hungaroring στη Βουδαπέστη, το αυστριακό Red-Bull Ring και τη Monza, ενώ ακολουθούν η Βαρκελώνη, το Abu Dhabi, το Austin, το Sotchi και πιθανότατα και η Σαγκάη.

Με όλα αυτό το συνολικό κόστος για την παρουσία του 18χρονου Lance Stroll τη σαιζόν 2017 στη Φόρμουλα 1 κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Θέση από χρυσάφι δηλαδή στην κυριολεξία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ