ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Honda HR-V: ‘Εξυπνο, κομψό και μοντέρνο, με εμφάνιση αλά κουπέ

Honda HR-V: ‘Εξυπνο, κομψό και μοντέρνο, με εμφάνιση αλά κουπέ

Οι σχεδιαστές και οι αποδεδειγμένα ικανότατοι μηχανικοί της Honda έβαλαν τα δυνατά τους προκειμένου η επιστροφή της μάρκας στην κατηγορία των μικρών-μεσαίων SUV που η ίδια καθιέρωσε πριν από περίπου μια 15ετία να είναι όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακή. Και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα!

Το Honda HR-V είναι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό όσο ήταν και ο διάσημος πρόγονός του, τότε που ο όρος SUV δεν υπήρχε καν στη φαντασία. Σήμερα το ολοκαίνουργιο HR-V έρχεται να συνδυάσει το ελκυστικό στυλ ενός κουπέ με τη στιβαρή εικόνα ενός SUV και το αποτέλεσμα είναι πράγματι εξαιρετικό.

Ταυτόχρονα το νέο HR-V, χάρη στη solid wing face σχεδίαση του μπροστινού του μέρους, κάνει σαφή την καταγωγή του ακολουθώντας τις οικογενειακές γραμμές των άλλων μοντέλων της μάρκας. Ταυτόχρονα, διαθέτει πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. τα έντονα ανάγλυφα στοιχεία του αμαξώματός του και οι κρυφές χειρολαβές στις πίσω πόρτες, που του εξασφαλίζουν τόσο μια έντονη προσωπικότητα όσο και μεγάλη αναγνωρισιμότητα. ‘Εμφαση έχει δοθεί και στην αεροδυναμική του 5θυρου αμαξώματος.

Στο εσωτερικό εντοπίζει κανείς αμέσως τη σύγχρονη σχεδίαση του ταμπλό με το νέο, χαρακτηριστικό αεραγωγό «wide flow» (μεγάλης ροής) με τα 3 ανοίγματα μπροστά από το συνοδηγό, τον ευανάγνωστο πίνακα 3 οργάνων με τους φωτιζόμενους δακτυλίους και τη λειτουργία Eco Assist, καθώς και την οθόνη αφής των 7 ιντσών στο κέντρο (εκδόσεις Elegance και Executive). Η τελευταία αποτελεί την καρδιά του Honda Connect, του νέου συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με το ιδιαίτερα φιλικό interface για το χρήστη, που βασίζεται στις εφαρμογές και λειτουργίες αφής «pinch, swipe και tap» ενός smartphone. Το λειτουργικό του σύστημα είναι Android, το πιο δημοφιλές λειτουργικό κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, που παρέχει ταχύτατη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Πέρα από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, ο κάτοχος του HR-V μπορεί να κατεβάσει και πρόσθετες εφαρμογές από το Honda App Centre, ώστε να προσαρμόσει τη χρήση στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Επιπρόσθετα, το Honda Connect διαθέτει πλήρεις δυνατότητες συγχρονισμού με smartphones αλλά και με λοιπές προσωπικές συσκευές πολυμέσων, μέσω WiFi, Bluetooth, HDMI και MirrorLink –με το τελευταίο η οθόνη μιας συνδεμένης συμβατής συσκευής απεικονίζεται στην οθόνη αφής του ταμπλό και ελέγχεται από εκεί.

Παράλληλα, η οθόνη αφής του Honda Connect προβάλλει πληροφορίες που αφορούν το HR-V και το ταξίδι, όπως κατανάλωση, μέση ταχύτητα κ.λπ., εικόνες από την κάμερα οπισθοπορείας η οποία είναι στάνταρ από ένα επίπεδο εξοπλισμού και πάνω, κάτι που ισχύει και για το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης της Garmin.

To εσωτερικό του HR-V δεν είναι όμως μόνο ιδιαίτερα προσεγμένο, ποιοτικό και ιδιαίτερα καλά εξοπλισμένο. Είναι και πολύ άνετο, με εξαιρετική εκμετάλλευση των διαθέσιμων χώρων και πολύ έξυπνες λύσεις. Λύσεις που δεν βλέπουν ο οδηγός και οι επιβάτες, όπως την τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμων κάτω από τα εμπρός καθίσματα, και λύσεις που βλέπουν, όπως τα περίφημα πια Magic Seats της Honda, που είναι μοναδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το σύστημα των Magic Seats επιτρέπει στο καθένα από τα διαιρούμενα σε ποσοστό 60:40 πίσω καθίσματα να προσαρμόζονται στις εκάστοτε μεταφορικές ανάγκες με τη βοήθεια 3 λειτουργιών: utility mode (αναδίπλωση της πλάτης τους και δημιουργία ενός επίπεδου χώρου φόρτωσης), tall mode (ανασηκώνεται η έδρα των καθισμάτων σε κάθετη θέση για την τοποθέτηση ψηλών αντικειμένων) και long mode (αναδιπλώνεται και η πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού προς τα πίσω και η πλάτη των πίσω καθισμάτων προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα ένα ωφέλιμο μήκος 2.445 χιλιοστών σε ένα αυτοκίνητο συνολικού μήκους 4.294 χιλιοστών!). Η οικογενειακή διάσταση του HR-V ολοκληρώνεται με το μεγάλο πορτμπαγκάζ του, που έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 393 λίτρων με τα πίσω καθίσματα όρθια, και φτάνει τα 1.026 λίτρα με πεσμένα τα πίσω καθίσματα (φόρτωση μέχρι το παράθυρο), ενώ διαθέτει ιδιαίτερα πρακτικό σχήμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Το HR-V αποδεικνύεται πρακτικό και ευέλικτο και στο δρόμο, καθώς ο οδηγός του κάθεται σαφώς πιο ψηλά (+100 χιλιοστά) σε σχέση με το μέσο sedan ή wagon, έχοντας καλύτερη εποπτεία και ιδιαίτερα καλή ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα η ανάρτηση και απορροφά αποτελεσματικά τις ανωμαλίες των δρόμων πριν κουράσουν και ελέγχει σωστά τις κινήσεις του αμαξώματος και τις κλίσεις στις στροφές –κάτι όχι πάντα αυτονόητο σε ένα SUV- συμβάλλοντας όχι μόνο στην άνεση αλλά και στο ευχάριστο, ασφαλές και σπορτίφ δυναμικό προφίλ του HR-V.

Το ασφαλές και σπορτίφ προφίλ του HR-V υποστηρίζεται και από το καλό σε αίσθηση σύστημα διεύθυνσής του αλλά και από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά απόδοσης των κινητήρων του. Η γκάμα περιλαμβάνει το καινούργιο σύνολο βενζίνης 1.5 i-VTEC των 130 ίππων και τον εξαιρετικό πετρελαιοκινητήρα 1.6 i-DTEC των 120 ίππων, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του τόσο στο Civic όσο και στο πιο μεγάλο SUV της μάρκας, το CR-V. Έτσι εδώ, στο HR-V, δεν πιέζεται καθόλου, είναι ελαστικός από χαμηλά και πρόθυμος σε όλο το φάσμα λειτουργίας του, εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 km/h σε 10,0 δεύτερα), οικονομία καυσίμου (συνδυασμένος κύκλος 4,0 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα) και χαμηλές εκπομπές CO2 (συνδυασμένος 104 γραμμάρια/ χιλιόμετρο). Οι μετρήσεις αυτές αφορούν στην έκδοση 1.6 Comfort.

Τα παραπάνω ισχύουν και για το εξελιγμένο τεχνολογικά σύνολο βενζίνης (0-100 km/h σε 10,2 δεύτερα, μέση κατανάλωση 5,6 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα, εκπομπές CO2 συνδυασμένος 130 γραμμάρια/ χιλιόμετρο στην έκδοση 1.5 Comfort), που όπως και ο diesel, ανήκει στη γενιά Earth Dreams της Honda, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο κιβώτιο CVT. Το τελευταίο, πέρα από εξαιρετικά άνετο μέσα στην πόλη, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα χρήσιμο πέρα από την άσφαλτο, όπου το HR-V μπορεί να κινηθεί χωρίς πρόβλημα, χάρη και στην αυξημένη απόστασή του από το έδαφος, σε βατούς ή λιγότερο βατούς χωματόδρομους.

Το προφίλ του Honda HR-V ολοκληρώνεται από τα συστήματα ασφαλείας με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί. Το City-Brake Active System, που για την αποφυγή ή τη μείωση της σφοδρότητας ατυχημάτων με ταχύτητες κάτω από 32 χλμ./ ώρα μπορεί μέχρι και να το ακινητοποιήσει αυτόματα, είναι στάνταρ, ενώ από το μεσαίο επίπεδο εξοπλισμού και πάνω στάνταρ είναι και το Advanced Driver Assist System, που περιλαμβάνει συνολικά 5 συστήματα (Forward Collision Warning, Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Limiter, Lane Departure Warning και High-beam Support) τελευταίας τεχνολογίας.

Το νέο Honda HR-V διατίθεται σε νέες μειωμένες τιμές έως -3.500€. Η τιμή του ξεκινάει από 22.575 ευρώ με τον κινητήρα βενζίνης 1.5 i-VTEC και από 26.500 ευρώ με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 i-DTEC, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο προωθητικό πρόγραμμα του Επίσημου Εισαγωγέα-Διανομέα Honda στην Ελλάδα, που ισχύει όχι μόνο για το HR-V αλλά για όλα τα μοντέλα της γκάμας και προσφέρει 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση, 5 χρόνια δωρεάν σέρβις στα ανταλλακτικά και 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια από 190 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ