ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Eίναι το Cartube το μέλλον των αστικών μετακινήσεων με αυτοκίνητο;

Eίναι το Cartube το μέλλον των αστικών μετακινήσεων με αυτοκίνητο;

Τα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο μπορεί να διαφέρουν σε πολλά μεταξύ τους, αλλά έχουν ένα τουλάχιστον κοινό, που δεν είναι άλλο από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται από τις ανάγκες μετακίνησης και την παρουσία πολλών αυτοκινήτων στους δρόμους. Παράλληλα στις εξ ορισμού δυσκολίες προστίθενται και έκτακτες καταστάσεις που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Φυσικά κατά καιρούς έχουν ακουστεί και καταγραφεί πολλές λύσεις, άλλες στη στρατόσφαιρα του απίθανου και άλλες, λίγο πολύ, υλοποιήσιμες. Μια από τις τελευταίες προτάσεις αυτού του τύπου είναι και το Cartube. Πρόκειται για μια ιδέα του τμήματος μελετών της κατασκευαστικής εταιρείας PLP Architecture που έχει έδρα στο Λονδίνο και στην ουσία πρόκειται για ένα μετρό για αυτοκίνητα.

Η όλη ιδέα ακούγεται απλή και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υπόγειου οδικού δικτύου μέσα σε τούνελ προκειμένου σε αυτό να κυκλοφορούν με απόλυτα ασφάλεια -η ροή των οχημάτων θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη και θα γίνεται με ταχύτητα 40 χλμ./ ώρα- αυτοκίνητα. Σε ώρες αιχμής θα μπορούσε να εξυπηρετεί περίπου 40.000 επιβάτες την ώρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το νέο δίκτυο μετρό Crossrail που κατασκευάζεται στα νοτιο- ανατολικά του Λονδίνου είναι 18.000 την ώρα.

Ο χαρακτηρισμός μετρό για αυτοκίνητα προκύπτει από το ότι κάθε όχημα μπορεί να θεωρηθεί ως βαγόνι που εντάσσεται σε έναν τεράστιο εικονικό συρμό και ακολουθεί τη δική του πορεία. Φυσικά για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, οπότε με βάση αυτό ιδέες σαν τo Cartube, που μπορεί πράγματι να αποτελέσουν λύση, θα είναι εφικτές σε 10 με 20 χρόνια από σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ