ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Απίστευτο αλλά αληθινό: τα «σαμαράκια» στους δρόμους αυξάνουν τη ρύπανση

Απίστευτο αλλά αληθινό: τα «σαμαράκια» στους δρόμους αυξάνουν τη ρύπανση

H ρύπανση του περιβάλλοντος από τα μεταφορικά μέσα, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά, είναι δεδομένη και από τη στιγμή που το πλήθος των αυτοκινήτων συνεχώς αυξάνεται είναι λογικό να αναζητούνται λύσεις για τον περιορισμό της.

Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να υπάρχουν όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων αλλά και να μελετώνται τα πάντα που έχουν σχέση με την κίνηση και την μετακίνηση. Έτσι όλο και περισσότεροι οργανισμοί ασχολούνται με ζητήματα της καθημερινότητας, διεξάγουν έρευνες και συντάσσουν μελέτες.

Μια τέτοια νέα έρευνα που προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία και το National Institute for Health and Care Excellence, είναι βέβαιο πως θα χαροποιήσει πολλούς οδηγούς, μιας και βάζει στο στόχαστρο τα ενοχλητικά «σαμαράκια». Τα οποία προέκυψαν προκειμένου να μειώνεται η ταχύτητα των αυτοκινήτων και στις δικές μας πόλεις, τουλάχιστον στο παρελθόν ξεφύτρωναν εκεί που δεν τα περίμενες και εκτός από τις αναρτήσεις ταλαιπωρούν και τα νεύρα των οδηγών, μιας και λίγα έχουν κατασκευαστεί με βάση συγκεκριμένες, ισχύουσες προδιαγραφές.

Τα «σαμαράκια» λοιπόν είναι υπεύθυνα και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό για την εκπομπή περιττών ρύπων και ο λόγος είναι απόλυτα λογικός, κατανοητός και αναμενόμενος: ένα αυτοκίνητο που προσεγγίζει ένα «σαμαράκι», πρέπει αρχικά να επιβραδύνει, να το περάσει -καλό είναι το αυτοκίνητο να περνά από το σαμαράκι χωρίς πατημένο φρένο προκειμένου να μην είναι συμπιεσμένη η ανάρτηση και να αποσβαίνει καλύτερα- και στη συνέχεια να επιταχύνει και πάλι. Η αλληλουχία αυτή των κινήσεων αυξάνει φυσικά την κατανάλωση και κατά συνέπεια και τις εκπομπές ρύπων.

Καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 64% των ρύπων σε μία πόλη προέρχονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι λογικό πως η κίνησή τους χωρίς εμπόδια θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό τους. Από την άλλη μια τυχόν πρόταση να καταργηθούν τα «σαμαράκια» είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, μιας και, θεωρητικά τουλάχιστον, θα περιορισθεί η ασφάλεια στους δρόμους των πόλεων. Μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές υπολογίζεται πως θα είναι πιο έντονες στη Μεγάλη Βρετανία, οι δρόμοι της οποίας είναι κυριολεκτικά σπαρμένοι με «σαμαράκια».

Επίσης βέβαιο είναι πως πλέον και αυτό το φαινόμενο έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, ενώ ίσως μιας λύση και σε αυτό να είναι η αυτόνομη οδήγηση, που ουσιαστικά θα αχρηστεύσει και αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ