ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To NextEV Nio EP9 έχει 1.360 ίππους και είναι το πιο γρήγορο ηλεκτρικό όχημα

To NextEV Nio EP9 έχει 1.360 ίππους και είναι το πιο γρήγορο ηλεκτρικό όχημα

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης είναι πως επιτρέπει σε νέες και σχετικά μικρές εταιρείες να δηλώνουν το παρόν στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα. Μάλιστα κάποιες το κάνουν και ιδιαίτερα έντονα, όπως η NextEV, που βρίσκεται πίσω από το Nio EP9, το οποίο είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το πιο εντυπωσιακό και το πιο γρήγορο ηλεκτρικίνητο όχημα στον κόσμο.

Κι αυτό γιατί αποδίδει ισχύ ύψους 1 kW, που μεταφράζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 1.360 ίππους, ενώ ήδη στο παλμαρέ του περιλαμβάνονται δύο ρεκόρ. Το ένα είναι αυτό για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη γαλλική πίστα του Paul Ricard και το άλλο, σαφώς με περισσότερο κύρος, στη διάσημη γερμανική πίστα του Nuerburgring που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για κάθε σπορ και σούπερ σπορ κατασκευή που σέβεται το όνομα και τα άλογά της.

Στο Nuerburgring λοιπόν το hyper car Nio EP9 χρειάστηκε για το γύρο μόλις 7 λεπτά και 5 δεύτερα, κονιορτοποιώντας κυριολεκτικά το προηγούμενο ρεκόρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ σύμφγωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία συγκλονιστικά είναι όλα τα νούμερα των επιδόσεων που το συνοδεύουν. Έτσι ολοκληρώνει το 0-100 σε μόλις 2,7 δευτερόλεπτα, φτάνει τα 200 χλμ./ώρα πάλι από στάση σε 7,1”, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 313 χλμ./ώρα, έχοντας χρειαστεί μόλις 15,0 δεύτερα για να πιάσει τα 300 χλμ./ ώρα.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη βοήθεια τεσσάρων συνολικά ηλεκτροκινητήρων -έναν σε κάθε τροχό- και τεσσάρων ανεξάρτητων κιβωτίων, ενώ πέρα από τους 1.360 ίππους αποδίδονται συνδυαστικά και γραμμικά από τις 0 έως τις 7.500 σ.α.λ. 6.333 Nm ροπής, τιμή απλά τεράστια. Η φόρτιση των συσσωρευτών του ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο, η αυτονομία του φτάνει μέχρι και τα 427 χλμ./ ώρα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αεροδυναμική του. Τόσο που η κάθετη δύναμη που μπορεί να αναπτύξει είναι με 24.000 Newton σχεδόν διπλάσια από αυτή ενός μονοθεσίου της Φόρμουλα 1.

next 19

Το NextEV Nio EO9 πέρα από πανίσχυρο είναι και εξαιρετικά αεροδυναμικό, με την κάθετη δύναμη που αναπτύσσει στις μεγάλες ταχύτητες να είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με αυτή των μονοθεσίων της F1. Πηγή: NextEV

Πέρα από αεροδυναμικό το μήκους σχεδόν 4,90 μέτρων ηλεκτρικό hyper car είναι και αναλογικά ελαφρύ, μιας και ζυγίζει 1.735 κιλά, από τα οποία τα 635 αναλογούν στις μπαταρίες. Για να επιτευχθεί η τιμή αυτή έγινε εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων τόσο στο αμάξωμα όσο και στο πλαίσιο, που είναι μονοκόκ, φυσικά από carbon και σύμφωνο με τις προδιαγραφές των αγωνιστικών της κατηγορίας LMP1 Που μετέχουν τόσο στις 24 Ώρες του Le Mans όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής.

Εξίσου εντυπωσιακός με τον τρόπο που επιταχύνει το NextEV Nio EP9 είναι και ο τρόπος που επιβραδύνει, μιας και το σύστημα πέδησης με κεραμικούς δίσκους και 6πίστονες δαγκάνες σε όλους τους τροχούς το φρενάρει μέχρι και με 3,3 g!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ