ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα ακολουθούν τις οδηγικές συνήθειες του κάθε λαού

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα ακολουθούν τις οδηγικές συνήθειες του κάθε λαού

Η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της αυτοκίνησης όμως μέχρι την υλοποίησή της ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν και πολλά και δύσκολα.

Κι αυτό γιατί στα προφανή, όπως είναι για παράδειγμα η ακρίβεια των δεδομένων και οι δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν, προστίθενται και άλλα που είναι απόρροια των διαφορετικών συνθηκών και οδηγικών ηθών που ισχύουν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και που σε σημαντικό βαθμό δεν είναι συμβατές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Auto Express, ο Martin Sierhuis διευθυντής του Τμήματος Εξέλιξης της Nissan με έδρα τη Sillicon Valley, «αλλιώς οδηγούν οι άνθρωποι στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και αλλιώς στο Σαν Φρανζίσκο των ΗΠΑ, καθώς ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό στην Βραζιλία είναι απορριπτέο στις ΗΠΑ, και το αντίστροφο. Και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τα αυτόνομα αυτοκίνητα».

Προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό η Nissan, αλλά και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες που ετοιμάζονται για τη νέα εποχή, έχει ήδη προσλάβει ψυχολόγους, ανθρωπολόγους και ειδικούς στις κοινωνικές επιστήμες προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός λογισμικού που θα μπορεί να προσαρμόζει τα συστήματα της αυτόνομης οδήγησης στις συνθήκες και τις συνήθειες του τόπου που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μπορούν να μεταβάλλουν βασικές παραμέτρους της λειτουργίας τους, όπως π.χ. τις αλλαγές λωρίδων, τις αποστάσεις μεταξύ των αυτοκινήτων, τους χώρους και τις θέσεις στάθμευσης και ότι άλλο καθορίζει την παιδεία των οδηγών μιας χώρας. Ή την απουσία της.

Οι μηχανικοί της Nissan πάντως είναι αισιόδοξοι πως με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και της δικτύωσης θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους τα στοιχεία που θα καθιστούν τη δημιουργία ενός λογισμικού που θα λαμβάνει υπόψη του τα παραπάνω εφικτή. Εμάς από την πλευρά μας, μας τρώει η περιέργεια πως ένα αυτόνομο αυτοκίνητο θα συμπεριφέρεται στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί π.χ. στους δρόμους της Ινδίας, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ