ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί το Chrysler Portal αναγνωρίζει τα πρόσωπα των επιβατών του;

Γιατί το Chrysler Portal αναγνωρίζει τα πρόσωπα των επιβατών του;

H μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Las Vegas έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη βαρύτητα και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και έτσι στη φετινή διοργάνωση η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωτότυπα που έχει εμφανίσει τα τελευταία χρόνια, το Chrysler Portal.

Για να το περιγράψει η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως τον «τρίτο χώρο» για τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, αυτόν που παρεμβάλλεται μεταξύ αυτού της κατοικίας και αυτού της εργασίας, καλύπτοντας στοιχεία και των δύο. Λογικά λοιπόν το σημείο που θα πρέπει να εστιάσει κανείς στο Portal είναι το εσωτερικό του, με θέσεις για συνολικά 6 επιβάτες, οι οποίοι, χάρη στις πολύ μεγάλες επιφάνειες από γυαλί περιμετρικά αλλά και στην οροφή, έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ φωτεινό και κατά συνέπεια και ευχάριστο περιβάλλον.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι συρόμενες πόρτες προκειμένου να διευκολύνεται τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος, ενώ η σχεδίαση του Portal είναι minimal, με ιδιαίτερα απλές γραμμές. Αντίθετα κάθε άλλο παρά απλός είναι ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, μιας και το παρόν δίνουν όλες οι τεχνολογίες αναγνώρισης τελευταίας γενιάς, από κάμερες και ραντάρ μέχρι LIDAR και συστήματα υπερήχων, με αισθητήρες σε όλο το μήκος και το πλάτος του αμαξώματος. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του ιδιαίτερα εξελιγμένου συστήματος αυτόνομης οδήγησής του, ενώ πολλές νέες τεχνολογίες βρίσκουν εφαρμογή και στο εσωτερικό.

Η πιο σημαντική από αυτές είναι η αναγνώριση προσώπων, με τη βοήθεια της οποίας οι λειτουργίες του αυτοκινήτου προσαρμόζονται αυτόματα, ανάλογα με το ποιοι είναι οι επιβάτες. Παράλληλα ένα βιο-μετρικό σύστημα αναγνώρισης φωνής επιτρέπει τον έλεγχο των διαφόρων συστημάτων με τη βοήθεια φωνητικών εντολών, ενώ για την επικοινωνία των επιβατών μεταξύ τους θα υπάρχει τόσο ενσωματωμένο δίκτυο WiFi, ώστε να μπορούν εύκολα να ανταλλάσουν μεταξύ τους μουσική, φωτογραφίες και βίντεο όσο και σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και σύστημα ελέγχου με χειρονομίες, για να ανοίγει τις πόρτες, να ελέγχει το σύστημα infontainment και να απαντά στα τηλεφωνήματα με μία απλή κίνηση του καρπού του.

Φυσικά το Chrysler Portal, ως πρωτότυπο τελευταίας εσοδείας, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά ηλεκτρικό. Η μπαταρία του των 100 kWh εξασφαλίζει μια αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων, ενώ χάρη σε μία νέα τεχνολογία γρήγορης φόρτισης μέσα σε 20 λεπτά αποθηκεύεται στη μπαταρία αρκετή ενέργεια για να καλύψει 241 χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ