ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Ford GT CP-1 είναι το μόνο super car που δεν ξεπερνά τα 10 χλμ./ ώρα

Το Ford GT CP-1 είναι το μόνο super car που δεν ξεπερνά τα 10 χλμ./ ώρα

Το GT έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη γκάμα και στη μυθολογία της Ford και η γενιά του που κατασκευαζόταν γύρω στο 2005 δεν αποτελεί την εξαίρεση. Για την εξελιξή της είχαν κατασκευαστεί συνολικά 3 μοντέλα προ- παραγωγής, που βρίσκονται στο μουσείο Henry Ford στο Detroit.

Μετά από αυτά τα πρώιμα GT ακολούθησε ένα ακόμα, το CP-1 (από το Confirmation Prototype-1), που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Ο λόγος αφενός το ότι είχε κανονικό, λειτουργικό εσωτερικό και αφετέρου το ότι διέθετε κάποια στοιχεία, όπως τον κλωβό, το καπό και άλλα μέρη του αμαξώματος που ήταν από ανθρακονήματα και τα οποία στην παραγωγή, αντικαταστάθηκαν από αντίστοιχα από αλουμίνιο -προφανώς για λόγους κόστους αλλά και ευκολίας.

Έτσι το CP-1 είναι εξ’ ορισμού μοναδικό, ενώ στο αμάξωμά του υπάρχουν οι υπογραφές και των 13 μελών της αρχικής ομάδας εξέλιξης, καθώς και των Billy Ford (διευθύνοντα συμβούλου της μάρκας), Camillo Pardo (σχεδιαστή), Fred Goodnow (αρχιμηχανικός) και του θρυλικού Carroll Shelby, γεγονός που του εξασφαλίζει ένα ακόμα στοιχείο ιδιαιτερότητας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το ακόμα πιο χαμηλό του βάρος σε σχέση με το μοντέλο παραγωγής και τα 550 του άλογα είναι πως δεν μπορούσε να ξεπεράσει με τίποτα τα 10 χλμ./ ώρα. Κι αυτό για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην καταστραφεί σε περίπτωση ατυχήματος και να μπορεί ίσα ίσα να κινείται από το χώρο φύλαξής του προς τα σημεία όπου γίνονταν οι διάφορες δοκιμές και έλεγχοι των συστημάτων του (τεστ εκπομπών ρύπων, αερόσακων, ηλεκτρονικών κ.λπ).

Βέβαια όταν το 2008 το CP-1 πουλήθηκε -ιδιοκτήτης του έγινε ο Joey Limongelli, ένας συλλέκτης που στην πορεία έγραψε ένα βιβλίο για το Ford GT- ο αρχικός κόφτης ταχύτητας απενεργοποιήθηκε και έτσι μπορούσε να φτάσει και αυτό τα 330 χλμ./ ώρα. Κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα, που πωλείται εκ νέου σε δημοπρασία που γίνεται από τις 19 έως τις 22 Ιανουρίου στην Αριζόνα. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει και το ποσό με το οποίο θα αλλάξει χέρια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ